Ένα αξεσουάρ που πωλείται σε διάφορα καταστήματα εξασφαλίζει το σταμάτημα του ενοχλητικού ήχου για τη μη χρήση ζώνης, όμως δημιουργεί πολλά ζητήματα ασφάλειας και φυσικά, η χρήση του εν κινήσει επιφέρει πρόστιμο για τον οδηγό.
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου αποτελεί πλέον για τους περισσότερους μία συνήθεια όταν εισέρχονται σε ένα αυτοκίνητο και ως γνωστόν είναι η βάση των συστημάτων ασφαλείας του αυτοκινήτου, γιατί όλα είναι ρυθμισμένα να λειτουργούν προβλεπόμενα μόνο με την χρήση της.
Όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν πλέον σε όλες τις θέσεις ζώνες ασφαλείας τριών σημείων και όπως είναι ευκόλως κατανοητό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους επιβάτες. Ακόμα και για τους πίσω επιβάτες, που αρκετοί οδηγοί δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή, πρέπει να χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά, με σκοπό την προστασία των πίσω και των εμπρός επιβατών. Σε αντίθετη περίπτωση, τα αποτελέσματα μιας πρόσκρουσης θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα και για τους δύο.
Μερικοί όμως οδηγοί που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την χρησιμότητά της για λόγους «ευκολίας» ή οδηγούν οχήματα που κάνουν συχνές στάσεις (ταξί, φορτηγά μεταφορών κ.α.), προσπαθούν να παρακάμψουν το σύστημα υπενθύμισης της χρήσης της με την αγορά απενεργοποιητών.
Το συγκεκριμένο αξεσουάρ, που βρίσκεται στους προϊοντικούς καταλόγους όλων των καταστημάτων με είδη αυτοκινήτου (διαδικτυακά ή μη), είναι ουσιαστικά η μεταλλική γλώσσα που κουμπώνει στον βρόγχο συγκράτησης και «κοροϊδεύει» το σύστημα ότι γίνεται χρήση ζώνης του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο, οι οδηγοί που το χρησιμοποιούν δεν «ταλαιπωρούνται» από το έντονο ήχο που προκαλεί η μη χρήση της και οδηγούν λες και βρίσκονται δεκαετίες πίσω.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η χρήση του συγκεκριμένου αξεσουάρ δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος οι επιβάτες που τα χρησιμοποιούν θα βρεθούν σε δεινή θέση από την λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων ασφάλειας (π.χ. αερόσακοι).
Πέρα όμως από την επικινδυνότητα που έχει η χρήση του απενεργοποιητή, σημαίνει και πρόστιμο από τις Αρχές για την μη χρήση της ζώνης. To πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι τριακόσια πενήντα (350) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για δέκα (10) ημέρες.
Παράλληλα, ο νόμος παρουσιάζεται αυστηρός και με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες καθώς στην περίπτωση μη χρήσης ζώνης ασφάλειας έκαστος τιμωρείται και καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.
Για να εξαλειφθεί λοιπόν το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει αυτά τα αξεσουάρ να σταματήσουν να διατίθενται ελεύθερα στην αγορά, μιας και η χαμηλή τους τιμή (από 2 ευρώ) μπορεί να βάλει σε σκέψεις μερικούς οδηγούς που «ενοχλούνται» εύκολα από τον περιοδικό ήχο μη χρήσης της ζώνης.
Πηγή: https://www.carandmotor.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου