Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















6 Ιουλ 2016

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα στο 19o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

antiR 19Για μια ακόμη χρονιά ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα συμμετέχει στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται για 19η χρονιά στην Αθήνα, στα Ιλίσια – Πανεπιστημιούπολη, από τις 1 έως τις 3 Ιουλίου.
Η βία και η ανισότητα στο δίκτυο της κυκλοφορίας είναι δεδομένη και δυστυχώς κοινά αποδεκτή στη χώρα μας. Τα θύματα των τροχαίων στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από τους ευάλωτους, τους πλέον «αδύναμους» χρήστες της κυκλοφορίας.
Η συμπεριφορά της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι στα θύματα περισσότερο με εκδικητική μανία μοιάζει παρά με δικαιοσύνη, φροντίδα και αλληλεγγύη.
Τι να πρωτοαναφέρουμε: τη δικαστική αντιμετώπιση των υπευθύνων των τροχαίων εγκλημάτων, όπου το έγκλημα έχει αμνηστευτεί εκ των προτέρων, όπου τα δύο μέτρα και δύο σταθμά διατυμπανίζονται με κάθε τρόπο ( ο ένας πέθανε να μη χαλάσουμε τη ζωή και του άλλου…) το ότι η κατοχή της άδειας οδήγησης θεωρείται ανώτερη αξία από την ίδια τη ζωή (η δεύτερη μπορεί να αφαιρεθεί αλλά η πρώτη ποτέ…).
Την αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία (το μεγαλύτερο μέρος σήμερα προέρχεται απο τροχαίες συγκρούσεις) με την ταπείνωση των επανελέγχων ανθρώπων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς, παραλύσεις κλπ. Με τον αναγκαστικό εγκλεισμό τους στα σπίτια  και την πρακτική απαγόρευση κίνησης τους στις πόλεις φτιαγμένες από καταπατητές για καταπατητές…
Την τρομοκράτηση των παιδιών (και των οικογενειών τους) από την κατάσταση που επικρατεί οχι μόνο στους δρόμους, αλλά και στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρόμους με την κυριαρχία της αυτοκίνησης  και την κατάληψη/κατάργηση του δημόσιου χώρου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κινητικότητας και της αυτονομίας τους και την σε κατ οίκον περιορισμό ανάπτυξη τους με όλα τα απίστευτα αποτελέσματα που αυτό έχει στην ψυχολογική και σωματική τους ανάπτυξη…
Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μια ατέλειωτη σειρά λόγων που επιβάλουν την συμμετοχή, οχι μόνο τη δική μας αλλά και όλων των κινήσεων/φορέων που ασχολούνται με τα θέματα της κυκλοφορίας και τις συνέπειες τους στις αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες. Αλλά αρκετά είπαμε.

Ας κάνουμε και κάτι.w

Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: