Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Ιουλ 2016

ΚΥΝΙΚΟΝ ΤΕΙΧΟΣ: Ξεκινάει το έργο σταθμός για την Οδική Ασφάλεια.

Την Τρίτη 20 Ιουλίου μια ακόμα νταλίκα τρέχοντας φορτωμένη στον αυτοκινητόδρομο  Αθηνων -Λαμίας  στο υψος του Σχηματηρίου ανέβηκε πάνω στη διαχωριστική νησίδα, έφτασε στο αντίθετο ρεύμα(! ), πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς (ΕΔΩ). ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 16
Ευτυχώς τη φορά αυτή δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα όπως είχε συμβεί σε παρόμοιο συμβάν στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών -Κορίνθου το Μάρτη με δύο νεκρούς . Συνέπεσε τώρα στο αντίθετο ρεύμα να μην υπάρχει εκείνη τη στιγμή αυτοκίνητο.
Λίγες μέρες πριν  στις 17 Ιουλίου πάλι στην Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου (ΕΔΩ) άλλη νταλίκα πήρε πάλι φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς .
Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στα συμβάντα με τις νταλίκες  (ΕΔΩ) αλλά φαίνεται  ότι αυτά δεν έχουν τελειωμό. Αυτή δε η τελευταία τάση να σκαρφαλώνουν πάνω στην διαχωριστική στους αυτοκινητόδρομους (ότι πιο σύγχρονο και ασφαλές στο οδικό μας δίκτυο σύμφωνα με τους αρμοδίους) δεν μπορεί να ερμηνευτεί από κανένα υπεύθυνο.. Κάτι θυμίζει από συμπεριφορά απομονωμένου και αγριεμένο pit bull αλλά δεν αρκεί να το διαπιστώνεις. Πώς να το ελέγξεις;
Βέβαια οι αρμόδιοι που εξανίστανται με αυτό που συμβαίνει στους αυτοκινητοδρόμους μάλλον βρίσκονται σε διαρκή έκσταση, έτσι είναι αδύνατον να τους συναντήσει κανείς πχ στην Λεωφόρο Αθηνών, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, σε κατοικημένες περιοχές (Αιγάλεω –Χαϊδάρι) όπου θα μπορούσαν να θαυμάσουν νταλίκες (και όχι μόνο) να παραβιάζουν το όριο ταχύτητος, να κάνουν παράνομα αναστροφές και τόσα άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας πάντως τα τελευταία ανησυχητικά συμβάντα χτύπησαν καμπανάκι και σε σύσκεψη πολιτικών στελεχών και εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε να ληφθούν ριζικά μέτρα. Μετά την επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών αξόνων αποφασίστηκε αντί της διαχωριστικής νησίδας την οποία όπως αποδείχτηκε η κάθε  νταλίκα που σέβεται τον εαυτό της  μπορεί να καβαλήσει και να περάσει  να κατασκευαστεί τείχος σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων και από της δυο κατευθύνσεις. Ήταν μια ιδέα στην δημιουργία της οποίας συνέβαλε και το πρόσφατο πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα και η επίσκεψη στο Σινικό τείχος.
Όπως αναλύθηκε στη σχετική σύσκεψη τα οφέλη από την δημιουργία του τείχους θα είναι πολλαπλά. Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο τείχος στην Ευρώπη – πόλος τουριστικής ανάπτυξης για αιώνες  και ταυτόχρονα για έργο που θα εγγυάται την χωρίς  τις σημερινές επιπτώσεις οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους πράγμα που θα δώσει την δυνατότητα να καταργηθούν πλήρως τα όρια ταχύτητας, τα όρια αλκοόλ στο αίμα, ο έλεγχος των ελαστικών και οι λοιπές αναχρονιστικές διατάξεις.
Όσον αφορά το όνομα του έργου/οράματος οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ΚΥΝΙΚΟΝ ΤΕΙΧΟΣ, μια και θα λειτουργεί συνειρμικά προς για παρόμοιους σκοπούς κατασκευασθέν σε άλλες εποχές ΣΙΝΙΚΟΝ ΤΕΙΧΟΣ και ταυτόχρονα θα καταδεικνύει τον τρόπο με το οποίο οι αρχές  αντιμετώπιζαν της τροχαίες συγκρούσεις την εποχή της οικοδόμησης του.st 1

Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: