Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Ιουλ 2016

Τροχαία Εγκλήματα: «Συμβιβασμός»; Προσέξτε τι υπογράφετε.


 Είναι γνωστό πως στις οικογένειες των θυμάτων των τροχαίων δεν δίδεται καμιά υπεύθυνη πληροφορία απ τις αρχές για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μετά το συμβάν. Οι ίδιες ευρισκόμενες στην πρώτη φάση ενός βαρύτατου πένθους αν υπάρχει θάνατος ή μια τεράστιας αναστάτωσης σε όλα τα επίπεδα αν υπάρχει τραυματισμός, το τελευταίο πράγμα με το οποίο επιθυμούν αλλά και είναι ικανές να ασχοληθούν είναι τα δικαστικά θέματα.
Αυτή είναι μια πολύτιμη «λεπτομέρεια» για τους υπευθύνους των τροχαίων εγκλημάτων και όσους έχουν στο πλευρό τους.
Τον τελευταίο καιρό στο θέμα των αστικών αποζημιώσεων αυξάνονται συνεχώς οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί. Είτε χωρίς να γίνει καν δικαστήριο, είτε μετά την εκδίκαση της πρωτόδικης απόφασης από το Αστικό δικαστήριο. Ακόμα και στη δεύτερη περίπτωση τα προτεινόμενα στα θύματα ποσά αποζημίωσης είναι αισθητά κατώτερα ακόμα και των αποφάσεων των δικαστηρίων και φυσικά ποσά που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτά που οι ασφαλισμένοι καταβάλουν για να υπάρχει ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση τροχαίου συμβάντος..
Πολλές οικογένειες αποδέχονται ένα τέτοιο συμβιβασμό με τις σκόπιμες διαδόσεις περί επερχόμενης χρεοκοπίας της ασφαλιστικής εταιρείας να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο σε μια τέτοια απόφαση. Φυσικά μια τέτοια πράξη αποτελεί προσωπική/οικογενειακή επιλογή. Από την μεριά μας θεωρούμε ότι με βάση την υπάρχουσα εμπειρία είναι καλύτερο για τα θύματα να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες προσφυγής σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης. Αυτό βέβαια είναι συνήθως εξαιρετικά μακρόχρονο.
Να επισημάνουμε εδώ πως σε περίπτωση εξωδικαστικού συμβιβασμού ή αποζημίωσης τους πριν την ολοκλήρωση του ποινικού δικαστηρίου πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τι υπογράφουν.
Καλό είναι στις σχετικές «εξοφλητικές αποδείξεις» να αναφέρεται ρητά πως «δεν παραιτούνται του δικαιώματος να παραστούν ως πολιτική αγωγή στο ποινικό δικαστήριο» διαφορετικά κινδυνεύουν στο ποινικό δικαστήριο να αποβληθούν οι δικηγόροι τους και να εξεταστούν μόνο οι συγγενείς ως μάρτυρες την στιγμή που ο κατηγορούμενος θα έχε φυσικά τον δικηγόρο του.
Στα τυποποιημένα κείμενα που εκδίδουν ως εξοφλητικές αποδείξεις οι ασφαλιστικές εταιρίες  ενώ δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο θέμα, η νομική τους ερμηνεία  από τα δικαστήρια είναι πως η οικογένεια του θύματος παραιτήθηκε από το δικαίωμα της Πολιτικής Αγωγής. Θα μπορούσε κανείς να απορήσει γιατί οι ασφαλιστικές εταιρίες πέραν της διασφάλισης των οικονομικών τους συμφερόντων, δηλαδή της απόδοσης της ελάχιστης αποζημίωσης στα θύματα γιατί εμπλέκονται στην προστασία του υπευθύνου φροντίζοντας να μην έχει απέναντι του δικηγόρους στην ποινική διαδικασία ή γιατί οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τα θύματα δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς συστήνοντας στα θύματα να υπογράψουν τέτοια κείμενα τους οδηγούν στην απόσυρση απ την ποινική διαδικασία. Αλλά έχοντας υποστεί το ανεπανόρθωτο δεν μας έμεινα πλέον απορίες,

Δείτε σχετική απόδειξη που παρά τις διαβεβαιώσεις ασφαλιστικής και δικηγόρου οδήγησε στην αποβολή της Πολιτικής Αγωγής σε υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου με θύμα μοτοσικλετιστή. 
 IMG

ΠΗΓΗ: BBCNEWS 11/7/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: