Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Ιουλ 2016

FEVR: 25 χρόνια σκληρής δουλειάς, αλλά μένουν ακόμα τόσα πολλά για να κάνουμε.


F

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR)
Δελτίο τύπου για τα 25 χρόνια της FEVR
25 χρόνια σκληρής δουλειάς, αλλά ακόμα μένουν τόσα πολλά για να κάνουμε  
από την 6η Ιουλίου 2016, η FEVR θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες. 
Για την 25η επέτειο από τη ίδρυση της FEVR   θα πραγματοποιηθεί στις  6 Ιουλίου 2016 μια εκδήλωση στις  Βρυξέλλες.
Η FEVR ιδρύθηκε το 1991 στη Γενεύη, και εργάζεται πάνω από 2 ½ δεκαετίες για και με τα θύματα  της οδικής κυκλοφορίας – σαν υπέρμαχος των δικαιωμάτων τους και  εκπροσωπώντας την φωνή τους. Πολλά έχουν επιτευχθεί στους 3  τομείς στους οποίους εστιάστηκαν οι δράσεις μας – Στον περιορισμό των κινδύνων στους δρόμους,  στην Ποινική και Αστική Δικαιοσύνη και στην Περίθαλψη – μένουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν.
Ξεκινώντας με μόνο 4 μέλη, το 1991, τώρα είμαστε 25 εθνικές ενώσεις από 17 διαφορετικές χώρες που αγωνίζονται μαζί για τα δικαιώματα των θυμάτων των τροχαίων – αυτών  που είχαν μέλη της οικογένειας τους που σκοτώθηκαν και για τους σοβαρά τραυματίες – και για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις καθώς και της σοβαρότητατας των τραυματισμών.
1991-2016: 25 χρόνια σημαίνουν επίσης 250 εκατομμύρια θύματα της οδικής κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο
Από τη στιγμή που η FEVR συστάθηκε τον Ιούλιο του 1991 μέχρι τον Ιουλίου 2016, σε όλο τον κόσμο πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα μιας τροχαίας σύγκρουσης* και περισσότερα από 200 εκατομμύρια τραυματίστηκαν σοβαρά. Μόνο στην Ευρώπη, υπήρχαν περίπου 5 εκατομμύρια θυμάτων της κυκλοφορίας την  ίδια περίοδο: πάνω από 750.000 θάνατοι και πάνω από 4 εκατομμύρια σοβαρά τραυματίες.* Οι  στατιστικές των θανάτων στους δρόμους (στην Ευρώπη) δεν περιλαμβάνουν τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει από τα τραύματά τους, πιο αργά από 30 ημέρες μετά τη σύγκρουση, συχνά (σε πολλές άλλες χώρες) ακόμα και νωρίτερα από 30 ημέρες
Η FEVR είναι ο δημιουργός της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων της οδικής κυκλοφορίας, μια ημέρας, την οποία τα μέλη FEVR από κοινού ξεκίνησαν να πραγματοποιούν  εκδηλώσεις κάθε Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, από το 1995 και μετά. Μέσω της συμμετοχής μας το UNRSC (United Nations Road Safety Collaboration), την οποία ενημερώσαμε γι αυτή την ημέρα, η Παγκόσμια Ημέρα μας υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στις 26 Οκτωβρίου 2005 και είναι τώρα μια ημέρα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, με εκδηλώσεις σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από οργανώσεις θυμάτων και όσων αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια, αλλά και από αρμόδιους φορείς, επιχειρήσεις, κυβερνητικούς τομείς καθώς και ιδιώτες. Η FEVR έχει δημιουργήσει και είναι υπεύθυνη για την επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης ( www.worlddayofremembrance.org ) , καθώς και τα σχετικά μ αυτήν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
H Brigitte CHAUDHRY, συντάκτης και εκδότης της ιστοσελίδας της Παγκόσμιας Ημέρας λέει: «είναι υπέροχο να βλέπεις την εξάπλωση των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης σε όλο τον κόσμο και να ξέρεις ότι εμείς τα θύματα συνδεόμαστε το ένα  με το άλλο αυτή την ειδική ημέρα μέσα από την θύμηση των αγαπημένων μας. Φυσικά ελπίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση για τις τρομερές συνέπειες των συγκρούσεων θα οδηγήσει σε μια σοβαρή μείωση των κινδύνων στους δρόμους και ως εκ τούτου και στη μείωση των μελλοντικών θανάτων και τραυματισμών. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι χάρη στην ύπαρξη της Παγκόσμιας Ημέρας, θα έχουμε να θυμόμαστε λιγότερα νέα θύματα των δρόμων   κάθε χρόνο.»
Η FEVR, αναγνωρίζεται ως εταίρος των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΟΗΕ και του Π.Ο.Υγείας,  προσκαλείται τακτικά να μιλά σε συνέδρια  και σεμινάρια, συμμετέχει στις συνεδριάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και είναι σύμβουλος και προσκεκλξημένος συνεργάτης   σε διάφορα έργα και προγράμματα.
Ο Πρόεδρος της FEVR, Jeannot Mersch, σημειώνει: «είμαι πολύ ευγνώμων στον Marcel HAEGI, ιδρυτή μας και πρώτο Πρόεδρο, ο οποίος δυστυχώς πέθανε το 2004, και στη Brigitte CHAUDHRY, δεύτερη Πρόεδρο (2004-2010). Χωρίς αυτούς και την εθελοντική, παθιασμένη  καθημερινή τους εργασία εδώ και πολλά χρόνια, η FEVR δεν έφτανε στην σημερινή κατάσταση της στην Ευρώπη αλλά και πέρα απ αυτήν.  Τώρα οι φωνές μας ακούγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα.»
Πρόσφατες βραβεύσεις της FEVR
Αφού έλαβε το Διεθνές βραβείο οδικής ασφάλειας Prince Michael τον περασμένο Νοέμβριο στη Brasilia – για τους κεντρικό της ρόλο και την εικοσαετή δράση της και τη σύσταση της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας – η  FEVR επίσης έλαβε, μόλις ένα μήνα πριν, το βραβείο Fundacion MAPFRE στην Ισπανία ως «καλύτερη πρωτοβουλία για την πρόληψη και την οδική ασφάλεια  το 2015».
Εμείς τώρα οριστικοποιούμε μια τρίχρονη στρατηγική και ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε  όλες τις δράσεις μας, μερικές φορές με μικρά βήματα, αλλά πολλά μικρότερα βήματα συντονισμένα μπορούν να φτάσουν στο στόχο.
Έχουμε μάθει από το παρελθόν, ζούμε  για το σήμερα και ελπίζουμε για το αύριο…
Η FEVR με έδρα τις Βρυξέλλες
Μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές διευθύνσεων μαζί με τις αλλαγές Προέδρων, από τη Γενεύη στη  Ρώμη, στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο,  η FEVR θα εγκατασταθεί τώρα στις Βρυξέλλες, φιλοξενούμενη από την Βελγική οργάνωση μας μέλος μας  PEVR  (Parents d’ Enfants Victimes de la Route)  στο «Σπίτι της οδικής ασφάλειας» στις εγκαταστάσεις του  BRSI, κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά και κοντά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων της ΕΕ.


Μέλη της FEVR στην Ελλάδα αποτελούν η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και η You Are What U Do Kostas Kouvidis και οι δυο οργανώσεις συμμετείχαν στην ίδρυση του SOS Τροχαία Εγκλήματα που στην επόμενη Γενική Συνέλευση το Σεπτέμβρη του 2016 στη Λισαβόνα θα ενταχθεί και επίσημα στην Ομοσπονδία.
Περισσότερες πληροφορίες για την FEVR & τις οργανώσεις μέλη της:http://www.fevr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: