Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Αυγ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 23 Αυγούστου 2016: Έληξε 51η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Αγροτικής Οικονομίας στην Κρεμαστή

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε για έβδομη   χρονιά στην 51η  Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας  Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής  με μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή αυτή  μας  δίνει την δυνατότητα  για άμεση  επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, αναλύοντας  τα οφέλη της ασφαλούς οδήγησης.
 Το περίπτερο μας κατά την διάρκεια της έκθεσης επισκέφτηκαν φορείς και οι χιλιάδες επισκέπτες της, υπολογίζουμε ότι πάνω από 2.500 άτομα μας επισκέφτηκαν.
 Ένα περίπτερο στημένο με άρτιο τρόπο και αισθητική , δίνοντας  την αίσθηση μιας συμμετοχής σε διεθνείς παρουσιάσεις, κατά κοινή ομολογία των ξένων επισκεπτών  των συμπολιτών μας και των επισκεπτών από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Δεχτήκαμε συγχαρητήρια από μικρούς, μεγάλους, έλληνες και ξένους για το ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και στην συνεχή ενημέρωση των πολιτών για θέματα της ασφαλούς οδήγησης και παραμένει πρωτοπόρα στην προσπάθεια αυτή για την περιοχή μας, με μοναδικό στόχο την ενημέρωση των οδηγών παρέχοντας με κάθε δυνατό τρόπο και σχεδιασμό κάθε πληροφορία για ασφαλή οδήγηση και αλλαγής συμπεριφοράς για την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή μας.
Χαρακτηριστικά, μικροί μαθητές, γονείς  από  σχολεία της περιοχής μας, από Κάρπαθο, σταματούσαν στο περίπτερο και σχολίαζαν… Η ΕΥΘΥΤΑ που ήρθε στο σχολείο μας, μας μίλησε για το κράνος, τη ζώνη, τις διαβάσεις, να μη μιλούμε στο κινητό, γονείς μας κατέθεταν τις απόψεις τους λέγοντας μας ότι, από την ημέρα που πήγατε στο σχολείο, αν ξεχάσουμε τη ζώνη τα παιδιά μας φωνάζουν… η ΕΥΘΥΤΑ μας είπε να φοράμε ζώνη όταν οδηγούμε… Αισιοδοξία και η ελπίδα όλων …οι αυριανοί πλέον συνειδητοποιημένοι οδηγοί.
Μαθητές Λυκείου επισκέφτηκαν το περίπτερο, αγόρασαν προϊόντα για να στηρίξουν την προσπάθεια της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ μετά από ενημέρωση στα σχολεία τους.
Επισκέπτες της έκθεσης αγόραζαν προϊόντα με μοναδικό σκοπό να στηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια, παροτρύνοντας μας να μη σταματήσουμε.
Επισκέπτης της Ρόδου, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μας εξέφρασε την επιθυμία του να στηρίξει την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με όποιον τρόπο επιθυμούμε.
Εκπρόσωπος  μεγάλης εταιρίας προσφέρθηκε να στηρίξει δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Ξένοι επισκέπτες, σταματώντας στο περίπτερο, αμέσως γινόταν αντιληπτό ποια η σκοπιμότητα του αντικρίζοντας το σκίτσο-πιστόλι του Μ.Κουντούρη, που δέσποζε στο περίπτερο. Μας κατέθεταν τις απόψεις τους σχετικά με τις δικές τους χώρες για την οδική ασφάλεια  και τον προβληματισμό τους για την συμπεριφορά των ελλήνων οδηγών που δεν φορούν κράνη, τους γονείς το πώς μεταφέρουν τα παιδιά τους και για την ανύπαρκτη έως ελλιπή σήμανση στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός της Ρόδου.
Το περίπτερο επισκέφτηκαν οι φορείς της Ρόδου,  καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας, την αναγκαιότητα πολιτικής βούλησης για την μείωση των τροχαίων στην περιοχή μας με την ανάληψη άμεσων παρεμβάσεων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα μετά και από το έγγραφο που απέστειλε η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  ο Δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, έργα για την ασφαλή μετακίνηση   μαθητών προς τα σχολεία, ο κ. Πόκιας Γεώργιος Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι το θέμα με τις  παράνομες διαφημιστικές  πινακίδες θα τελειώσει, Αντιπερειφεριάρχες,  Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεσμεύτηκαν για παρεμβάσεις που αφορούν την οδική ασφάλεια.    
Ένα περίπτερο δημιουργικό. Μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν και έγραψαν μηνύματα για τον παγκόσμιο στόχο SaveKidsLives2020. Mοιράστηκαν έντυπα και αλκοτέστ μιας χρήσης χορηγός η ΣΥΦΑΚ-ΡΟΔΟΥ. 
 Για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, αυτό που την ενδιαφέρει είναι ο στόχος και το αποτέλεσμα της μείωσης των τροχαίων, οφείλουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχει το στόχο της, με πίεση προς τους φορείς για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας  στην περιοχή μας.
Έχει καθιερωθεί πλέον η Έκθεση να κλείνει στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με  λαχειαγορά.
Φέτος κληρώθηκαν πέντε (5) κράνη ποδηλάτου. Οι τυχεροί ενημερώθηκαν για την παραλαβή τους, προσφορά  της ΒΑΚΑΡ Α.Ε –συνοδηγός στην προσπάθειά μας.
Τους λαχνούς από την κληρωτίδα τράβηξαν,  ομάδα από τους Προσκόπους Δωδεκανήσου και   οι μικροί  φίλοι μας  Ευκλής και Μυρτώ   Μαμαλίγκα.
Ας μη ξεχνάμε ότι στόχος μας είναι οι μικροί μας φίλοι… οι αυριανοί συνειδητοποιημένοι οδηγοί
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί:  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  τον κ.  Τσαμπίκο Ποδιώτη, Πρόεδρο και τα μέλη της  Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης για την διάθεση του περιπτέρου, τους εθελοντές της,  Αντώνη, Γεσθημανή, Μαρία, Δώρα, Ιωάννα, Μάνθα, Δέσποινα, τους μικρούς φίλους, Μυρτώ, Ευκλή, που ήταν συνέχεια στο περίπτερο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, κατά τη διάρκεια της 51ης πανελλήνιας έκθεσης, την ΣΥΦΑΚ-ΡΟΔΟΥ, την ΒΑΚΑΡ Α.Ε,  το Επίτιμο Μέλος μας Μιχάλη Κουντούρη, με την δωρεάν προσφορά  έργων του για τους σκοπούς της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, την educartoon, τον Γιάννη Μηνούδη Παιδαγωγός Κυκλοφορίας στην Σουηδία για την προσφορά των βιβλίων του «Οδήγηση..οι κανόνες του παιχνιδιού», τη Δέσποινα Τσουρούτη γραφίστρια   και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αναπαραγωγή των εντύπων με συμβουλές  για την οδική ασφάλεια τα οποία διανεμήθηκαν στους επισκέπτες.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ αναπαράγει τετράδια 50φυλα, με εμπροσθόφυλο έργα μαθητών από την 3η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλεια 2015 SaveKidsLives.
Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι: η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Θα συνεχίσουμε γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ…. είμαστε όλοι εσείς.
Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να λάβουμε  όλοι τις ευθύνες που μας  αναλογούν καθώς όλοι μας αποτελούμε υποψήφια θύματα τροχαίου.
Η συλλογική αυτή προσπάθεια της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής παρέμβασης, που θα επαναδιαπραγματευθεί ριζικά ένα τόσο σοβαρό θέμα που αποτελεί ζήτημα πολιτισμού και δημόσιας υγείας, προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση στη χώρα μας.
Πρέπει να γίνει απαίτηση του καθενός τόσο προς όλους τους φορείς,  όσο και προς την ατομική  ευθύνη του καθενός από μας  γιατί…. η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας , να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο…..
Φίλοι οδηγοί: μη ξεχνάτε: Η ΖΩΗ αλλάζει σε δευτερόλεπτα. Μην  αποσπάτε τα μάτια σας από το δρόμο. Οδηγείτε υπεύθυνα, όχι επιθετικά για να έχετε καλές και ασφαλείς διαδρομές.

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: