Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Αυγ 2016

Η λέξη λεωφορείο είναι σύνθετη από τις λέξεις λεώς (=λαός) και το ρήμα φέρω (= μεταφέρω).

Με λίγα λόγια, τα λεωφορεία σκοπό έχουν να μεταφέρουν το λαό.

Και, ως λαός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, νοείται το σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής ικανότητας, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Σωστά;

Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί
όσοι δεν είναι νέοι, υγιείς και αρτιμελείς (δηλαδή ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από κάποιο μέσο μεταφοράς) αντιμετωπίζονται συχνά από τους οδηγούς (και αρκετές φορές και από τους επιβάτες) ως ανεπιθύμητοι;
Γιατί οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους, αντί να τους διευκολύνουν, δημιουργούν προσκόμματα που δυσχεραίνουν η αποτρέπουν τη μετακίνησή τους;

Πολύ συχνά οι "Μαμάδες στο Δρόμο" ερχόμαστε αντιμέτωπες με καταστάσεις που αψηφούν τη λογική, ή γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από Μαμάδες ή ανάπηρα άτομα που έχουν βιώσει απίστευτα γεγονότα στις αστικές συγκοινωνίες.
Ορίστε μερικά παραδείγματα που ξεπέρασαν το στενό μας κύκλο και έγιναν ευρύτερα γνωστά:


(Υπενθυμίζουμε πως στις περιοχές των ΗΠΑ, όπου επιβάλλεται η μεταφορά με κλειστό καρότσι, το λεωφορείο περιμένει στη στάση να ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι επιβάτες να έχουν καθίσει πριν ξεκινήσει. Κι αυτά μολονότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πρότυπο όσον αφορά τα ΜΜΜ.)
Μητέρες επιβιβάζονται με διπλωμένα καρότσια στο Τέξας, ΗΠΑ.
Λεωφορείο στη Σουηδία, με χώρο για 4 παιδικά καροτσάκια!


Τα παιδιά και οι γονείς με καροτσάκια δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει προβλήματα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υποφέρουν επίσης οι ηλικιωμένοι:
Οι ανάπηροι:

Και οι ξένοι, εκτός από τους τουρίστες, φυσικά:


Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρηματοδοτούνται από εμάς, τους φορολογούμενους και έχουν την υποχρέωση να μεταφέρουν όλους όσοι επιθυμούν να επιβιβαστούν, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Οι "Μαμάδες στο δρόμο" ξεκινούμε εκστρατεία με σκοπό τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
Αρχικά θα ξεκινήσουμε με αρθρογραφία και επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και, ανάλογα με τις εξελίξεις, είναι πολύ πιθανόν να κλιμακώσουμε τη δράση μας.

Παραμείνετε συντονισμένες/-οι για τις εξελίξεις, ή, ακόμη καλύτερα, συνεισφέρετε με υλικό, πληροφορίες ή με τη φυσική σας παρουσία.

------------------------------

Σημείωση 1η: Οι παραπάνω συμπεριφορές, μολονότι δεν είναι σπάνιες, δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Οι "Μαμάδες," στα 10 χρόνια που κινούμαστε με καρότσια στα ΜΜΜ, έχουμε συναντήσει πολλάκις εξυπηρετικούς οδηγούς και συνεπιβάτες, οι οποίοι συχνά κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Οι "Μαμάδες" χαιρετίζουμε κι ευχαριστούμε όλους αυτούς που με τη συμπεριφορά τους μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και φιλότιμο.

Σημείωση 2η: Καθώς ζούμε στην Αθήνα, οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν στον ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Μεταφορών. Αν θελήσετε να ξεκινήσετε παράλληλη δράση στη δική σας πόλη, επικοινωνήστε μαζί μας και θα την υποστηρίξουμε θερμά.

Καλή επιτυχία σε όλους μας!

Πηγή: https://mamastodromo.blogspot.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: