Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Αυγ 2016

Θερμοπληξία στο αυτοκίνητο: μια απειλή και για τα ζώα.

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά για τον κίνδυνο θερμοπληξίας για τα μικρά παιδιά που προκαλείται από την ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας στα σταθμευμένα αυτοκίνητα ακόμα και με όχι ιδιαίτερα μεγάλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ακόμα κι αν τα παράθυρα είναι μισάνοικτα. (ΕΔΩ)
Προχθές στα Χανιά ένα μωρό «ξεχάστηκε» από τους γονείς τους μέσα στο αυτοκίνητο ευτυχώς χωρίς συνέπειες. (ΕΔΩ). Λίγες ημέρες πιο πριν δυο δίδυμα 15 μηνών στις ΗΠΑ δυστυχώς δεν στάθηκαν το ίδιο τυχερά.(ΕΔΩ)
Να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά: κανένα παιδί ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητο!
Και να συμπληρώσουμε: αν διαπιστώσετε κάτι παρόμοιο καλέστε αμέσως την αστυνομία και το ΕΚΑΒ! Ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Όμως δεν είναι μόνο τα παιδιά. Το ίδιο μ αυτά κινδυνεύουν και τα ζώα.heat-stroke
Πρόσφατα η Αστυνομία του Aspe (Αλικάντε – Ισπανία) διέσωσε ένα σκυλί pitbull που ήταν κλεισμένο  μέσα σε ένα ΙΧ που είχε σταθμεύσει σε μια κατοικημένη περιοχή της πόλης.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένοπλοι αστυνομικοί και υπάλληλοι του Δήμου μετα από μια ανώνυμη κλήση πήγαν να ελέγξουν μια κατοικία χωρίς να βρουν τίποτα το παράνομο σ αυτήν. Πλησιάζοντας σ αυτην ωστόσο διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός οχήματος με κλειστά παράθυρα και κανένα μέσο εξαερισμού μέσα στο οποίο βρίσκονταν ένα σκυλί. Οι προσπάθειες να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος απέτυχαν παρότι χρησιμοποιήθηκε ακόμα και τα μεγάφωνα των περιπολικών σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ήταν σε κάποιο κοντινό κτήριο.
Με το όχημα εκτεθειμένο στον ήλιο, σε έναν μέσο όρο θερμοκρασίας κοντά σε 35ºC   το ζώο άρχισε να παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας λόγω αφυδάτωσης. Γι αυτό αποφασίστηκε να σπάσουν ένα παράθυρο να βγάλουν έξω το ζώο και αφού του έδωσαν νερό το παρέδωσαν σε καταφύγιο ζώων της περιοχής.
Δείτε το βίντεο:

Ούτε παιδιά, ούτε σκυλιά μόνα στο αυτοκίνητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: