Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Αυγ 2016

Κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί στο δρόμο προς τους Τρεις Πηγή : Κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί στο δρόμο προς τους Τρεις

Κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί στο δρόμο προς τους Τρεις

Τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στο σημείο που διασταυρώνεται  η οδός Ρόδου-Καμείρου με το δρόμο προς Τρεις στην περιοχή της Ιξιάς, σχεδιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η παρέμβαση κρίνεται ως απαραίτητη λόγω του ότι η διασταύρωση αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη και έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα, εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού τροχοφόρων που διέρχονται από το σημείο.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε προχτές στην Περιφέρεια με την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί.

Για το αποτέλεσμα της συνάντησης η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο στις 2 Αυγούστου, στην Περιφέρεια με την πρόεδρο Ελένη Καρύδη και μέλη του Δ. Σ Μάνθα Ζιώγου, Στέργου Γιώργο Διοικητή της Τροχαίας Ρόδου, τη Νομική Σύμβουλο Κακκιού Καθολική και Πάνο Βενέρη  μέλος της επιστημονικής ομάδας της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, παρουσία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα οδικής ασφάλειας Κάλλιστου Διακογεωργίου και υπηρεσιακών παραγόντων, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια.
 

Στόχος της συνάντησης  μας, η οδική ασφάλεια στην περιοχή μας, με όραμα το VisionZero (κανένας νεκρός από τους τροχούς) και του παγκόσμιου στόχου SaveKidsLiveswithroadsafety 2020 που στοχεύει στην ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο και συμπεριλαμβάνει πέντε δράσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με στόχο την μείωση των τροχαίων 50%.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια και το οδικό δίκτυο.
Μέσα από τη συζήτηση αποτυπώθηκε η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής  για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχουν να περιοριστούν δραστικά τα τροχαία στη Ρόδο και στο σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι δείκτες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα όπως είχε τονίσει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στο έγγραφο που απέστειλε στην Περιφέρεια και στο Δήμο  στις 6 Ιουλίου 2016.

Από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη του οδικού άξονα νέας εισόδου πόλης της Ρόδου που θα συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη της Ρόδου (στο ύψος του Νοσοκομείου) και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το έργο αυτό είναι έργο πνοής για το νησί διότι θα παρακάμπτει με ασφάλεια και ταχύτητα το αντίστοιχο υπερφορτωμένο επαρχιακό δίκτυο.

Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια για την ολοκλήρωση του περιμετρικού δακτυλίου της πόλης της Ρόδου έτσι ώστε οι δυο νέοι αυτοί οδικοί άξονες να μπορέσουν να «κουμπώσουν» για την καλύτερη λειτουργία τους.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό της διαχωριστικής νησίδας της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου και θα καταβληθεί προσπάθεια στην ίδια ανάθεση να συμπεριληφθεί και η συντήρηση της οριζόντιας σήμανσης (διαγραμμίσεις κλπ).

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια προχωρά στη μελέτη και κατασκευή ασφαλούς κυκλοφοριακής σύνδεσης (πιθανότατα με κυκλικό κόμβο) στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Ρόδου – Αεροδρομίου με τον επαρχιακό δρόμο προς τους Τρεις, στο ύψος της Ιξιάς. Η διασταύρωση αυτή έχει σήμερα μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και η νέα μελετώμενη ρύθμιση θα συμβάλει στην άρση της.  

Ανακοινώθηκε τέλος ότι με δαπάνες της Περιφέρειας χρηματοδοτήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης σύγχρονων ραντάρ ελέγχου ταχύτητας σε καίρια σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, έτσι ώστε σε συνεργασία με την Τροχαία να γίνεται αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ.

Από την πλήρη εφαρμογή της δράσης αυτής αναμένο -νται θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των παραμέτρων της οδικής ασφάλειας.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα να στελεχωθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής μας με προσωπικό καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται και χρειάζεται αστυνόμευση στους δρόμους .

Διευκρίνισε, δε, ότι δεν απευθύνεται στην ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, αλλά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρά τα επαναλαμβανόμενα υπομνήματα, συνεχίζει να αγνοεί το πρόβλημα.

Ανακοίνωσε το νέο φωτισμό που θα διαθέτει ο κεντρικός οδικός κόμβος του Φαληρακίου και ότι βασίζεται στις τελευταίες ευρωπαϊκές σύγχρονες προδιαγραφές στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος.
H Ελένη Καρύδη ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι προτάσεις  που κατατέθηκαν από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στην Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στη συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου 2016, έχουν συμπεριληφθεί στο πόρισμά της ως προτάσεις.

Επίσης πρότεινε την ευρεία επιθεώρηση του οδικού δικτύου από ομάδα έμπειρων ελεγκτών οδικής ασφάλειας  να επικαιροποιούνται για να έχουμε ορθές βάσεις δεδομένων καθώς και την δημιουργία Μητρώου οδών που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τη σήμανση, το φωτισμό, τα χαρακτηριστικά του οδοστρώματος και αρχείο οδικών δυστυχημάτων.

Στόχος μας η ανάπτυξη της αίσθησης του επείγοντος για την οδική ασφάλεια και την μείωση των τροχαίων στην περιοχή μας».


Πηγή : Κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί στο δρόμο προς τους Τρεις | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: