Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Αυγ 2016

Συνάντηση SOS Τροχαία Εγκλήματα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

sΠραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος μας, συνάντηση  εκπροσώπων του συλλόγου μας με την νέα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου -Βασιλοπούλου.
Μετά από σύντομη ενημέρωση για τις δραστηριότητες του συλλόγου μας την ενημερώσαμε αναλυτικά για τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει και συζητήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Υφυπουργό Μεταφορών για τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται στο θέμα Τροχαία Εγκλήματα και Δικαιοσύνη.
Κατά τη συνάντηση μας θέσαμε ειδικά τα θέματα:
Α) Της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης για τις υποθέσεις που αφορούν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις και την πρόταξη τους στα πινάκια για τον περιορισμό των αναβολών.
Β) Της χρήσης όλης της υπάρχουσας νομοθεσίας και όχι προνομιακά των διατάξεων περί «αμελείας» στις περιπτώσεις πρόκλησης θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού ιδιαίτερα στις περιπτώσεις παραβίασης κόκκινου, παραβίασης ορίων ταχύτητας, μέθης, χρήσης κινητού, περιπτώσεις που στην σημερνή εποχή δεν μπορούν να σημαίνουν αμέλεια. Δεν υπάρχει κανείς που να αγνοεί πως οδήγηση υπ αυτές τις συνθήκες σημαίνει ραγδαία αύξηση της πιθανότητας πρόκλησης τροχαίας σύγκρουσης.
Γ) Της αντιμετώπισης των ολοένα αυξανόμενων περιστατικών ιδιαίτερης απαξίας εγκλημάτων όπως οι φόνοι από υπότροπους ή οι τροχαίοι τραυματισμοί με εγκατάλειψη περιπτώσεις στις οποίες επίσης στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι ακόμα κι αν έχουν συλληφθεί μετά από κοπιώδη προσπάθεια εντοπισμού τους και δεν τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης.
Καταθέσαμε σχετική, τεκμηριωμένη αναφορά η οποία συζητήθηκε με ενδιαφέρον και είμαστε σε αναμονή για τις δικές τις ενέργειες.
Με την συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συζητήσεων, πάνω στη δέσμη προτάσεων που υποβάλαμε, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο (ΕΔΩ) και τον γραμματέα του υπουργείου Κ. Κοσμάτο στις 17 Δεκεμβρίου 2015, με την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου (ΕΔΩ) στις 12 Μαίου 2016 και με την αρμόδια για την οδική ασφάλεια Υφυπουργό Μεταφορών Μ. Χρυσοβελώνη (ΕΔΩ) στις 7 Ιουλίου 2016.
Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στη θετική αντιμετώπιση που είχαμε από όλες τις πλευρές. Αυτή βέβαια πρέπει να μεταφραστεί σε πράξη.
O SOS Τροχαία Εγκλήματα αποφάσισε να επικεντρώσει την δράση του την τελευταία χρονιά σε δύο κεντρικά θέματα. Στο θέμα της Δικαιοσύνης και στο θέμα της Ταχύτητας. Είναι δυο θέματα με τα οποία ακόμα κι αυτοί που ασχολούνται με το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια ξεχνούν ή δεν επιθυμούν να ασχοληθούν.
Εμείς θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε κινητοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συλλογικότητες τόσο από το χώρο των θυμάτων των τροχαίων εγκλημάτων όσο και από τον χώρο των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου να μεταφράσουμε το θετικό κλίμα σε κεκτημένο.
Μαζί την ερχόμενη περίοδο με κορύφωση τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, την Κυριακή 20 Νοέμβρη μπορούμε να επιβάλουμε την υιοθέτηση των ρυθμίσεων εκείνων που θα ορίζουν τον σεβασμό στα θύματα και θα περιορίζουν δραστικά την παραγωγή νέων θυμάτων από την βιομηχανία του τροχαίου εγκλήματος.
-Χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους.
27 Ιουλίου 2016

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: