Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Αυγ 2016

Με κάμερες θα παρακολουθεί η τροχαία το οδικό δίκτυο της Ρόδου

PHOTO_1

Η διαρκής προσπάθεια και αγωνία της περιφερειακής αρχής να καταστήσει τους δρόμους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ασφαλέστερους, παρά την δυσκολία που συνεπάγεται η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, αποτυπώθηκε για μια ακόμη φορά στην συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την πρόεδρο και στελέχη της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη χθες, Τρίτη, μετά από επιστολή της Προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ κας Ελένης Καρύδη και συμμετείχαν σε αυτήν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, υπεύθυνος για την καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίζονται το οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου, o Διευθυντής Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας κ. Πάνος Βενέρης, ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Νίκος Οικονόμου, καθώς και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου, Αστυνομικός Υποδιεθυντής κ. Γεώργιος Στέργου.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχουν να περιοριστεί δραστικά η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων στη Ρόδο και στο σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι δείκτες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Στην διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της περιφερειακής αρχής, οι παρεμβάσεις αποκατάστασης του οδικού δικτύου στα νησιά της Περιφέρειας συνιστούν ένα μεγάλο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος της ΠΝΑΙ, το οποίο, ελλείψει χρηματοδότησης, καλύπτεται από περικοπές άλλων κωδικών που αφορούν σε άλλες δράσεις.
Ωστόσο, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες μελέτες, ο παράγων της κατάστασης του οδικού δικτύου ευθύνεται μόνο για το 5% των τροχαίων ατυχημάτων. Για το 95% αυτών, ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας και αυτό μόνο με επαρκή αστυνόμευση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Διευκρίνισε δε ότι η μομφή περί της ελλιπούς αστυνόμευσης των δρόμων, δεν απευθύνεται στην ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, αλλά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρά τα επαναλαμβανόμενα υπομνήματα, συνεχίζει να αγνοεί το πρόβλημα, παρά την σοβαρότητά του και το κόστος του σε ανθρώπινες ζωές.
Κάμερες παρακολούθησης του οδικού δικτύου
Η βελτίωση της αποτελεσματικής αστυνόμευσης του οδικού δικτύου της Ρόδου, είναι το ζητούμενο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που έχει ξεκινήσει την διαδικασία ενίσχυσης του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου με ένα υπερσύγχρονο σύστημα καμερών παρακολούθησης κυκλοφορίας στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.
Για το σκοπό αυτό ζήτησε από την Τροχαία Ρόδου να ενημερώσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας για τα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση των καμερών, καθώς και τις προδιαγραφές τους, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση της μελέτης και την διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.
Το κόστος της προμήθειας των καμερών θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, η οποία δεν θα έχει καμία άλλη εμπλοκή στην διαδικασία ελέγχου του οδικού δικτύου, έργο και ευθύνη αποκλειστικά της Τροχαίας, όπου θα εγκατασταθεί ένα πλήρες και υπερσύγχρονο control room, ώστε η αστυνόμευση να είναι συνεχής, επί 24ώρου βάσεως, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την θερινή περίοδο

Πηγή: http://rodosreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: