Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Αυγ 2016

Αποστολή εγγράφου στον Δήμαρχο Ρόδου από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

    
                                                                                  
                                                                        Προς: κ Φώτη Χατζηδιάκο             
                                    Δήμαρχο Ρόδου

ΘΕΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:  Ασφαλείς μετακινήσεις από και προς το σχολείο για κάθε παιδί.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Τα παιδιά της Ρόδου, τα παιδιά όλου του κόσμου: Εμείς τα παιδιά, απαιτούμε άμεση δράση  #SaveKidsLives   (#Σώστε Τις Ζωές Των Παιδιών) στους δρόμους.
Περισσότεροι από 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ  άνθρωποι έχουν υπογράψει την Διακήρυξη Παιδιού για την Οδική Ασφάλεια το 2015, μεταξύ αυτών και εσείς κ. Δήμαρχε.
Εμείς τα παιδιά της Ρόδου, σας καλούμε σε άμεση δράση  για να την κάνουμε πράξη  και να θέσουμε σε ισχύ μέτρα που σώζουν τις ζωές των παιδιών. Θέλουμε να δούμε πραγματική πρόοδο.
Κυβερνήσεις και Μ.Κ.Ο παγκοσμίως έχουν συμφωνήσει από κοινού τον στόχο της μείωσης κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2020. Πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί?
Καλούμε τους ηγέτες μας, να λάβουν άμεσα μέτρα προς την επίτευξη του στόχου. Εκατομμύρια ζωές παιδιών  βρίσκονται σε κίνδυνο στους δρόμους!
Ζητάμε από τους ηγέτες μας σε όλα τα επίπεδα να δημοσιοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουν τον Παγκόσμιο Στόχο να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. www.savekidslives2020.org
Χρειάζεται άμεση δράση πάνω σε προτεραιότητες – κλειδιά.
Δήμαρχοι πόλεων της Ε.Ε και της Ν. Υόρκης έχουν ευαισθητοποιηθεί υιοθετώντας δράσεις για την ασφάλεια των παιδιών στους δρόμους τον πόλεων τους.                                 
Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά, στις  9 Ιουνίου 2016, στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές με τους γονείς τους στα πλαίσια της προσπάθειας να πείσουν τον Δήμαρχο να εγκαταστήσει κάμερες ελέγχου ταχύτητας και στα 2000 σχολεία της Νέας Υόρκης.  Η καμπάνια «Σε κάθε σχολείο: Κάμερες ασφαλείας ταχύτητας, Τώρα!» ξεκίνησε μετά την έναρξη του προγράμματος «Όραμα Μηδέν» (Vision Zero) τον Ιανουάριο του 2014 από τον Δήμαρχο Bill de Blasio. 
Αν και τα όρια ταχύτητας γύρω από τα σχολεία περιορίστηκαν στα 20mph (30km/h) η επιτήρηση του ορίου και η αποφυγή συγκρούσεων και  τροχαίων θυμάτων δεν θεωρείται ικανοποιητική όπως υποστήριξαν  οι γονείς Αντίθετα υποστήριξαν ότι η χρήση καμερών ελέγχου ταχύτητας αποδίδει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια του 2015  οι κάμερες κατέγραψαν πάνω από 1.000.000 παραβάτες του ορίου ταχύτητος γύρω από τα σχολεία όπου έχουν τοποθετηθεί κάμερες.
Λαμβάνοντας υπόψη το τροχαίο συμβάν με μαθητές του 1ο Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής  στις 08-04-2016, σας επισυνάπτουμε σχετικά το έγγραφο της Διευθύντριας του Σχολείου και της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρόδου.
Αξιότιμε κ Δήμαρχε
Απαιτούμε εμείς τα παιδιά τη δέσμευση σας, για συγκεκριμένες δράσεις  στην πόλη μας.
Σας καλούμε να υποστηρίξτε την πρώτη  δράση εκ των πέντε δράσεων  για τη διαφύλαξη των ζωών μας
Ασφαλείς μετακινήσεις από και προς το σχολείο για κάθε παιδί, που συμπεριλαμβάνει ασφαλείς δρόμους, πεζοδρόμια, σήμανση και διαχείριση της ταχύτητας γύρω από κάθε σχολείο
Γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των σχολικών συγκροτημάτων της Ρόδου, δεν παρέχει ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης Τεύχος Δεύτερο Αρ. Φύλλου 2302/16 Σεπτεμβρίου 2013, σας παρακαλούμε      
1)       όπως εντάξετε στα επόμενα χρόνια στο τεχνικό σας πρόγραμμα έργα κυκλοφοριακών παρεμβάσεων σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης  και σε περιοχές  με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας
2)      ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς 2016-2017 να ολοκληρωθεί η οριζόντια σήμανση στα σχολεία της Ρόδου, ως πρώτη αλλά ουσιαστική παρέμβαση κυκλοφοριακής ρύθμισης έξω από τα σχολεία της Ρόδου.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Κάθε παιδί, δικαιούται να είναι ασφαλές στο δρόμο από και προς το σχολείο. Η οδική ασφάλεια αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα της ποιότητας της ζωής και του πολιτισμού μας. Η μείωση των τροχαίων και η οδική ασφάλεια είναι κατ’ εξοχήν υπόθεση του Κράτους και πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. 
Στη διάθεσή σας, με ένα και μοναδικό στόχο την ασφάλεια των παιδιών στους δρόμους.
Τα παιδιά, σας καλούν να λάβετε άμεσα μέτρα προς την επίτευξη του στόχου. Οι  ζωές των παιδιών  βρίσκονται σε κίνδυνο στους δρόμους!
Ζητούν από τους ηγέτες τους σε όλα τα επίπεδα να δημοσιοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουν τον Παγκόσμιο Στόχο να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. www.savekidslives2020.org
Οφείλουμε να ακούσουμε τα παιδιά  και να σεβαστούμε την έκκλησή τους.
       Κοινοποίηση
Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου
Κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου


           Δεν υπάρχουν σχόλια: