Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr24 Μαρ 2017

Με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. (1)

(Σ αυτή την ενότητα θα παραθέτουμε συνοπτικά στοιχεία που αποδομούν την κυρίαρχη εικόνα την οποία συστηματικά κατασκευάζουν  αρχές, αυτοκινητοβιομηχανία & το σύνολο των ωφελουμένων από την ανάπτυξη της  μηχανοκίνησης, με την πολύτιμη βοήθεια των αντικειμενικών ΜΜΕ.)
Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανθρωποκτονιών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα  προκαλείται από οδηγούς αυτοκινήτων. %ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%bf-2012-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 2012 πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας 1.141 ανθρωποκτονίες. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι: 976 απ αυτές αφορούν σε θύματα τροχαίων συγκρούσεων ενώ 165 οφείλονται σε όλους του υπόλοιπους λόγους και μέσα. Αν μιλήσουμε με ποσοστά: 86% των εγκλημάτων είχαν σαν όπλο το αυτοκίνητο (η άλλα μηχανοκίνητα) και μόλις 14% όλα τα άλλα όπλα.
Αντίθετα προς τους διαδιδόμενους από τα περισσότερα ΜΜΕ μύθους, αν δεν υπήρχε το αυτοκίνητο θα μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί κανείς πως είμαστε μια όχι ιδιαίτερα βίαιη κοινωνία.
Τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκυριακά. Και το 2011 οι αναλογίες σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ είναι περίπου οι ίδιες: %ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf                                          2011: Σύνολο ανθρωποκτονιών 1276: Τροχαία 1092(85.6%) – Άλλοι λόγοι: 184 (14.4%). Παρόμοια είναι τα στοιχεία για όλες τις τελευταίες δεκαετίες.
Ας θυμηθούμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας έχασαν τη ζωή τους από τροχαίες συγκρούσεις 31.385 άνθρωποι.
Τα στοιχεία βέβαια, όσον αφορά τους αριθμούς νεκρών από τροχαία είναι υποτιμημένα μια και επίσημα στη χώρα μας και σ όλες τις χώρες της Ευρώπης σαν νεκρός από τροχαίο καταγράφεται κάποιος μόνο αν πεθάνει μέσα σε 30 ημέρες από το τροχαίο.
Διδάγματα: Τα ΜΜΕ σίγουρα δεν είναι τυφλά, αλλά εμφανίζουν μια ιδιότυπη «αχρωματοψία» : ενώ βλέπουν, και τα περισσότερα, μεγεθύνουν όλα τα άλλα εγκλήματα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν βλέπουν τα τροχαία εγκλήματα.
Η Δικαιοσύνη όπως ξέρουμε είναι τυφλή. Σαν αποτέλεσμα δεν μπορεί να δει την συνολική εικόνα με τις δεκάδες χιλιάδες ανθρωποκτονίες και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Ακούει μόνο «ξεχωριστές περιπτώσεις», που… «φυσικά» δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» δηλαδή πλημμελήματα. Μ αυτό τον απλό τρόπο για το 86% των δραστών ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συνέπεια.
Την δεκαετία του 70 το ελληνικό κράτος κατάργησε την θανατική ποινή. Συμπτωματικά αυτή είναι η περίοδος όπου οι φόνοι στην άσφαλτο αρχίζουν να παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο Το κράτος αρνούμενο στον εαυτό του το δικαίωμα της αφαίρεσης ζωής σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα μοιάζει σαν να εκχώρησε αυτό το δικαίωμα στους ελεύθερους σκοπευτές των δρόμων που μπορούν να εκτελούν αθώους και ανυποψίαστους πολίτες, απολαμβάνοντας την ατιμωρησία που πάντα η εξουσία θέσπιζε για τους δήμιους.

SOS Τροχαία Εγκλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: