Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Μαρ 2017

Φυλάκιση και αφαίρεση άδειας οδήγησης για πείραγμα ταχογράφου.

O Πολωνός οδηγός Wojciech Trzeciak καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών και σε 12 μηνών αφαίρεση της άδειας οδήγησης γιατί χρησιμοποιούσε ένα μαγνήτη για να παρεμβαίνει στο σύστημα καταγραφής του ταχογράφου του φορτηγού που οδηγούσε. Στο δικαστήριο του Νότιγχαμ την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσαν εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Μεταφορών που βρήκαν τον μαγνήτη που είχε χρησιμοποιηθεί για να αλλοιώνει τις ηλεκτρονικές πληροφορίες που παρέχουν άλλα μέρη του οχήματος. Δεν υπήρχε πλήρης καταγραφή των ωρών οδήγησης του οδηγού, ούτε των ωρών χρήσης του οχήματος.
Ο μαγνήτης παρέκαμπτε το σύστημα περιορισμού της ταχύτητας (κόφτη) πράγμα που ήταν εν γνωσει του οδηγού, καθώς το κοντερ έδειχνε ταχύτητα μηδέν. Αυτό επίσης έθεται σε κίνδυνο το ABS, το σύστημα πέδησης EBS και το σύστημα ανάρτησης. Ένα ελεγχόμενο πείραμα, χρησιμοποιώντας ένα πανομοιότυπο όχημα έδειξε ότι και τα δυο συστήματα συναγερμού στην καμπίνα του οδηγού (ηχητικό & και με φωτεινό σήμα) επίσης είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο οδηγός, ομολόγησε την ενοχή του για την παραποίηση του ταχογράφου, τη χρήση πειραγμένου οργάνου και την επικίνδυνη οδήγηση. Επειδή είχε φυλακιστεί αμέσως μετά την σύλληψη του (21 Ιανουαρίου) θα αφεθει σύντομα ελεύθερος. Μετά το 12μηνο ο Trzeciak θα πρέπει επίσης να υποβληθεί ξανά σε εξετάσεις οδήγησης μετά απο μια παρατεταμένη περίοδο εκπαίδευσης αν θέλει να επανακτήσει την άδεια οδήγησης. .
Ο δικηγόρος είπε ότι ο οδηγός του φορτηγου επι 21 χρόνια δεν είχε καμία καταδίκη και προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στον εργοδότη του.
Ο δικαστής Dickinson είπε ότι το πείραγμα του ταχογράφου σε ένα Βαρύ Φορτηγό αποτελεί ξεκάθαρα σοβαρή παράβαση και εάν είχε προκληθεί δυστύχημα οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές. Το Δικαστήριο αποφάσισε να μη γίνει κατάσχεση του οχήματος, καθώς δεν απόδείχτηκε ότι η πολωνική εταιρία στην οποία εργάζονταν ο Trzeciakγνώριζε τι είχε κάνει.
Δύο ακόμα οδηγοί θα προσαχθούν στο δικαστήριο αργότερα μέσα στο Μάρτιο και αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες.
Ένας δεύτερος Πολωνός οδηγός, ο Kamil Nowaki; που συνελήφθη επίσης με πειραγμένο ταχογράφο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών και εξάμηνη αφαίρεση της άδεια οδήγησης την επόμενη ημέρα.
ΠΗΓΗ: commercialmotor.com 13 March 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: