Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Μαρ 2017

Η αρρωστημένη νοοτροπία της ταχύτητας

Γιώργος Σταματόπουλος, απο την Εφημερίδα τωνΣυντακτών, 1/3/2017
Γνωστοί, φίλοι και εδώ κι εκεί συναγελαζόμενοι έχουν εκφράσει τον «έρωτά» τους για την ταχύτητα, πόσο όμορφα νιώθουν όταν οδηγούν και συναντιούνται με τον ίλιγγο, βιώνουν πρωτόγνωρα -λένε- συναισθήματα, ψυχανεμίζονται -ισχυρίζονται- το άγνωστο, θωπεύονται από συμπαντικά κύματα και πολλά άλλα που δικαιολογούν τάχα τη μανία τους να τρέχουν δαιμονισμένα στους εθνικούς δρόμους της πατρίδας.
Πολλές φορές αντιδρώ, αλλά γρήγορα αντιλαμβάνομαι ότι το παιχνίδι είναι χαμένο – είναι τέτοια η πίστη τους στον πυρετό της ταχύτητας ώστε είναι ανίκανοι να ακούσουν τη διαφορετική, σαφώς πιο σώφρονα, άποψη.
Όλοι αυτοί δεν είναι πλουσιόπαιδα ή κακομαθημένοι νεαροί˙ πρόκειται κυρίως για μεσαία και χαμηλά στρώματα και μεστωμένους στην ηλικία, για να μην πω αρκούντως ηλικιωμένους – μάλιστα, κάτοχοι, συνήθως, μεσαίου κυβισμού αυτοκινήτων
Το παιχνίδι βέβαια είναι προ πολλού χαμένο, από την παιδική ακόμη ηλικία, τότε που διαμορφώνονται αντιλήψεις, τότε που η παιδαγωγική όφειλε να παίζει κυριαρχικό ρόλο στους κανόνες συμπεριφοράς. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας απουσιάζει από την ελληνική εκπαίδευση και αυτό δεν τιμά την ελληνική παιδεία, μήτε τον πολιτισμό, μήτε ασφαλώς τον άνθρωπο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Η χώρα διατηρεί το θλιβερό πρωτείο των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις, οφειλόμενες είτε στην ελλιπή εκμάθηση οδήγησης είτε στη μέθη είτε κυρίως στην υπερβολική ταχύτητα. Είναι εγκληματική η «οδηγητική» νοοτροπία που διέπει πολλούς από τους εν Ελλάδι εποχούμενους.
Λέγαμε παλιότερα (εμείς οι επικριτές), αρκετές δεκαετίες πριν, τότε που η αυτοκινητομανία ήταν στο φόρτε της, ότι αρκετοί άρρενες έβλεπαν το αυτοκίνητο σαν προέκταση του πέους τους (ή μήπως υποκατάστατο;)˙ αργότερα μετριάσαμε την κριτική όταν έγινε και σε μας απαραίτητο – εξακολουθούσαμε όμως να το βλέπουμε σαν μέσο και όχι σαν σκοπό – χαμηλές ταχύτητες, απόλαυση της θέας περισσότερο για τους συνεπιβαίνοντες και αίσθημα ασφάλειας για όλους. Ηταν το ταξίδι γιορτή.
Βλέπαμε ακόμη τους παραβάτες και όσοι πιστεύαμε κάναμε τον σταυρό μας – μην πέσουν επάνω μας, μη μας βρει το κακό. Έχουμε σταθεί τυχεροί ως τώρα αλλά ποιος οίδε  τι τέξεται η επιούσα στους δρόμους της χώρας τη στιγμή που η νοοτροπία της ταχύτητας παραμένει δημοφιλής και αμετακίνητη.
Είναι βαθύ το πρόβλημα με τους ΄Ελληνες οδηγούς όσο βαθύ είναι το πρόβλημα της χώρας [απολίτιστη εν πολλοίς, ψυχόρμητη, πάντα παραπονεμένη και πάντα αδικημένη, «ξεχωριστή» δήθεν, πρωτοπόρα (τρομάρα της), λουσμένη στο μεσογειακό φως και άλλα οχληρά].
Τα βαριά πρόστιμα θα ανέστελλαν ίσως τη λύσσα μερικών να αναπτύσσουν διεστραμμένες ταχύτητες – ταξιδεύουν ζωές στον δρόμο, δεν χωρούν εκεί παρεκκλίσεις και ανυπακοές˙ ο κάθε οδηγός είναι υποχρεωμένος να σέβεται τον κώδικα κυκλοφορίας – τι δεν καταλαβαίνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: