Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Μαρ 2017

Αμέλεια κατά συρροή…

Όσοι έχουν χάσει ανθρώπους τους σε τροχαία εγκλήματα ξέρουν πως Δικαιοσύνη γι αυτούς δεν υπάρχει. Το έγκλημα είναι μη αναστρέψιμο.
Απ αυτό το σημείο μέχρι την πρόκληση  της διατίμησης της ανθρώπινης ζωής υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ωστόσο πολιτεία και δικαιοσύνη δεν διστάζουν να την διανύσουν. Πριν ένα μήνα περίπου στο Βόλο για τον φόνο τριών νέων, των αδερφών Κουτσιαρή, της Ιωάννας 18 ετών και της Κατερίνας 21 ετών και του Φίλιππα Καπανιάρη 20 ετών ο δράστης οδηγός νταλίκας καταδικάστηκε πρωτόδικα) σε επτά (7) χρόνια φυλάκιση (εξαγοράσιμη). (ΕΔΩ)
Χθες στην Πάτρα για τρεις ζωές πάλι η ποινή ήταν η χαμηλότερη δυνατή: τέσσερα χρόνια και δυο μήνες με αναστολή. (ΕΔΩ)
Δεν έγινε και κάτι το σοβαρό. Πλημμέλημα, Αμέλεια. Αμέλεια… κατά συρροή…
Ούτε καν αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους δράστες. Να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Πριν ακόμα γραφτεί η απόφαση τέσσερις νέοι άνθρωποι (απο 17 εως 21 ετων) έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο στην Θεσσαλονίκη και άλλος ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (ΕΔΩ).  Σύμπτωση…

Πάτρα: Φυλάκιση 4 ετών και 2 μηνών για τον οδηγό του Ι.Χ. μέσα στο οποίο είχαν πνιγεί τρεις νέοι
Στις 27 Μαρτίου 2017, μετά από μία ακροαματική διαδικασία που διήρκησε σχεδόν 9 ώρες και με την ατμόσφαιρα να είναι ηλεκτρισμένη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών καταδίκασε σε φυλάκιση 4 ετών και 2 μηνών τον 24χρονο που οδήησε το ΙΧ του στο βυθο του παλιού λιμανιού της Πάτρας τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου 2015 με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρεις επιβαίνοντες: ο 21χρονος Ανδρέας Αλέξης από την Πάτρα, η 23χρονη Ρεγγίνα Ιακ. Ζαπάντη από την Πάτρα και η 20χρονη Γεωργιάννα Μουραφέτη, φοιτήτρια από την Καλαμάτα.
Η Εισαγγελέας είχε ζητήσει η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η απόφαση, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.Η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση επιδιώκοντας την μείωση της ποινής..
Ο 24χρονος οδηγός του οχήματος ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για επικίνδυνη σωματική βλάβη,
Η πλευρά της πολιτικής αγωγής ζήτησε από το δικαστήριο το αδίκημα να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Ο οδηγός υποστήριξε ότι μπέρδεψε την κίτρινη λωρίδα που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου και την θεώρησε ως διαχωριστική λωρίδα του ρεύματος κυκλοφορίας του, την ακολούθησε και έπεσε στο νερό.
k-i-%cf%86-%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%83
Ι. Κουτσιαρή, 18                         Κ. Κουτσιαρή, 21            Φ. Καπανιάρης, 20
Ο πατέρας της 18χρονης Νεφέλης που κι αυτής η ζωή αποτιμήθηκε πρόσφατα σε δυόμιση χρόνια με αναστολή, από το Πλημμελιοδικείο Πατρών (ΕΔΩ), Γιώργος Σπηλιόπουλος σημειώνει στη σελίδα του στο fb:

«4 χρόνια και 2 μήνες,με δυνατότητα έφεσης και ανασταλτικό χαρακτήρα, βεβαίως βεβαίως (ήτοι 16 μήνες για κάθε σκοτωμένο παιδί)…Αυτή είναι μία ακόμα ετυμηγορία που μας απογοητεύει, άρτι ανακοινωθείσα από το Πλημμελειοδικείο(!!!) για τις ανθρωποκτονίες της Ρεγγίνας, του Ανδρέα και της Γεωργιάνας στην Πάτρα, στις 21 Σεπτέμβρη 2015, από κάποιον ‘παραπλανηθέντα’ κι ‘εσωστρεφή’ (τα ‘προσωπικά δεδομένα’ δε μου επιτρέπουν να πω περισσότερα για τα στοιχεία του) …Για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε επί τόπου τους λόγους που τα Τροχαία Εγκλήματα δε θα σταματήσουν σε τούτη εδώ την πόλη, για μια ακόμα φορά ακούσαμε να λέγονται ‘ατυχήματα’ οι φόνοι νέων ανθρώπων στην άσφαλτο, για μια ακόμα φορά το θράσος και η ξετσιπωσιά στο ακροατήριο περίσσεψε. Θα συνεχίσουμε, όμως. Τα ματαιωμένα όνειρα των παιδιών μας, διαρκείς εφιάλτες κάθε ανόητου…»

ΠΗΓΗ:www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: