Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Μαρ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνάντηση της Προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Ελένης Καρύδη με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένης Δημητρίου –Βασιλοπούλου και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κο Κοντονή Σταύρο.

Η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Ελένη Καρύδη  με αφορμή την πρόσκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στις 16/02/2017 με θέμα ημερήσιας διάταξης: Πρόστιμα παραβάσεων σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είχε την χαρά και τη συγκίνηση να συναντηθεί  με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου –Βασιλοπούλου  στο γραφείο της  και με τον  Υπουργό Δικαιοσύνης στις 15/02/2017 και με τον κο Κοντονή Σταύρο στο Κοινοβούλιο μαζί με τον Πρόεδρο του SOS- ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ στις 16/02/20-17.
Στην δίωρη συνάντηση  με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου,  ήταν  για    εμένα μια ξεχωριστή εμπειρία, μια εγκάρδια συνάντηση. Μαζί μας και οι Εισαγγελείς Εφετών κα Τουλουπάκη Ελένη και ο κ. Ζαγοραίος Ηλίας.   Η κα Εισαγγελέας, θέλησε να γνωρίσει την αιτία της σύστασης της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, τις δραστηριότητες της . Βάση της συζήτησης μας αποτέλεσε υπόμνημα που υποβάλλαμε. Συζητήσαμε από κοινού το υπόμνημα που καταθέσαμε σχετικά με την απόδοση Δικαιοσύνης στα Θύματα Τροχαίων με δεδομένο ότι σε όλες οι χώρες που υιοθέτησαν πολιτικές που οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων η Δικαιοσύνη αποτέλεσε βασικό τομέα της ολοκληρωμένης παρέμβασης. Θέματα που τέθηκαν εκ μέρους μας ήταν: η ανάγκη κατά προτεραιότητα εκδίκασης των υποθέσεων (ποινικών και αστικών) που αφορούν τροχαία με θανάτους ή βαρείς τραυματισμούς, η άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης στους δράστες  αυτών των εγκλημάτων, η ανάγκη εκ νέου εξέτασης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την εγκατάλειψη θυμάτων, ο χαρακτηρισμός στη συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων εγκλημάτων σαν αδικημάτων από “αμέλεια” και όσα αυτό συνεπάγεται . Συζητήσαμε θέματα και παρεμβάσεις πριν και μετά την σύγκρουση, προτείναμε ότι  πρέπει να υπάρξει μια συνεχής εγκάρδια συνεργασία, εάν επιθυμεί η πολιτεία να γίνει κάτι ουσιαστικό για τα Τροχαία από την θέση της δικαιοδοτικής λειτουργίας. Τονίσαμε ότι πρέπει  να ανατρέψουμε την πραγματικότητα του τροχαίου «της κακιάς στιγμής»,  καθώς και την δημιουργία επιτροπής για να εξετάσει ένα-ένα τα άρθρα του Π.Κ και της Δικονομίας που αφορούν τα τροχαία, για να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που αφού περάσει από το κοινοβούλιο να αποτελέσει το νομικό πλαίσιο μίας άλλης εποχής. Καταθέσαμε το ψήφισμα των  70 Εθνικών και Διεθνών ΜΚΟ από 40 χώρες που συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες στην 1η  Παγκόσμια Συνδιάσκεψη ΜΚΟ ,προσκεκλημένοι όλοι εμείς από τον Π.Ο. Υγείας  που αγωνιζόμαστε  για την Οδική Ασφάλεια και τα Θύματα των Τροχαίων στις 7 και 8 Μάη 2009 και  μ΄ αυτό το κείμενο προσθέτουμε  μια σειρά συστάσεων για την «Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια» (2010- 2020), που πιστεύουμε ότι  μπορούν να προσφέρουν δραστικές  και μόνιμες βελτιώσεις στους δρόμους του κόσμου  και στην κατάσταση των οικογενειών και των κοινοτήτων σ ολόκληρο τον κόσμο.
Υπήρξε θετική ανταπόκριση  και κατά την συζήτηση υπήρξε ομοφωνία ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την απόδοση Δικαιοσύνης στα θύματα των τροχαίων και συγκινήθηκα όταν μου ανακοίνωσε η κα Εισαγγελέας ότι θα έχουμε στο μέλλον  συνεργασία.
Στην συνάντηση 16/02/2017, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή Σταύρο στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του SOS -TΡΟΧΑΙΑ ΕΓΛΚΗΜΑΤΑ Γιώργος Κουβίδης.
Κατατέθηκε σχετικό  υπόμνημα. Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργού
 Κατά την συζήτηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το υπόμνημα απόδοσης Δικαιοσύνης  στα θύματα των τροχαίων καθώς  και η συζήτηση στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής σχετικά με την μείωση των προστίμων του ΚΟΚ κατά 50%.
Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την θετική στάση του Υπουργού, ότι  πρέπει να αναβαθμιστεί σε κακούργημα η εγκατάλειψη θύματος και την θετική στάση του Υπουργού σε σχέση με την αφαίρεση της άδειας οδήγησης, όμως επεσήμανε ότι και με την υφιστάμενη νομοθεσία οι εισαγγελικές αρχές αν θέλουν  έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η  άμεση εφαρμογή της  αφαίρεσης άδειας  οδήγησης μέχρι  της τελεσίδικης απόφασης, οδηγού που προκάλεσε θάνατο ή βαρύ τραυματισμό αν και το παρέχει η ισχύουσα  νομοθεσία.
Το θετικό αυτό κλίμα εκ μέρους του Υπουργού ελπίζουμε σύντομα να μεταφραστεί σε πράξεις.
Η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συναντήθηκε με τον Καθηγητή του ΕΜΠ κο Καννελαϊδη Γεώργιο, Επίτιμο Μέλος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στο γραφείο του, όπου συζητήθηκαν  θέματα που αφορούσαν την Οδική Ασφάλεια και την αναγκαιότητα της θέσπισης του Στρατηγικού Σχεδίου Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα από την Πολιτεία, καθώς και τη συνεργασία μας σε πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης, μαζί μας και η κα Σοφία Βαρδάκη Δρ Τοπογράφος-Μηχανικός-Ερευνήτρια ΕΜΠ
Επιδίωξε να έχει  μια συνάντηση  με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  δεν όμως κατέστει δυνατόν λόγω υποχρεώσεων του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: