Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Ιουλ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η σχολική χρονιά 2016-2017, έληξε για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με την θεατρική παράσταση «Μηνύματα Ζωής»


Ø  3.830 μαθητές όλων των βαθμίδων  και 200 περίπου εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν για θέματα οδικής ασφάλειας από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Ø  Στα πλαίσια της 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του Ο.Η.Ε 8-14 Μαΐου 2017, #SlowDown Save Lives,  στην έκθεση στο Νεστορίδειο Μέλαθρον συμμετείχαν  περισσότεροι από 1000 μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο,  Ειδικά σχολεία της Ρόδου, Κάσου και Καρπάθου με  ατομικά και ομαδικά έργα. Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν  έργα μεταξύ των οποίων  ζωγραφιές, αφίσες,  τραγούδια μελοποιημένα, στίχοι τραγουδιών, video, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ και ψηφιακά παιχνίδια.
Ø  Συμμετοχή στην 1η  Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου 2017. Στόχος της συμμετοχής «Σώστε ζωές- Ελαττώστε Ταχύτητα»  ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές στην πράξη βασικούς κανόνες του Κ.Ο.Κ και να βιώσουν το βιωματικό παιχνίδι πως συμπεριφέρονται  οδηγοί  που έχουν καταναλώσει αλκοόλ να  και να ευαισθητοποιηθούν ως αυριανοί οδηγοί ώστε να τηρούν τα όρια ταχύτητας και τους κανόνες οδικής ασφάλειας.
Ø  Θεατρική παράσταση 28/06: «Μηνύματα Ζωής». Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο. Παιδιά όλων των ηλικιών έκαναν πράξη την  κυκλοφοριακή αγωγή και απόδειξαν  ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες ηθοποιούς. Χειροκρότησαν με ενθουσιασμό όλοι τα παιδιά-ηθοποιούς. Η Θεατρική παράσταση θα επαναληφθεί με την νέα σχολική χρονιά.

Η σχολική χρονιά 2016-2017, έληξε για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, επενδύοντας  στην οδική ασφάλεια « Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» υλοποιώντας με μεγάλη επιτυχία  σε 44 σχολεία όλων των βαθμίδων της Ρόδου,  Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρόδου, ΣΔΕ Ρόδου, ΕΕΕΕΕΚ Ρόδου, Πρόσκοποι Δωδεκανήσου και  στα νησιά Λέρος, Καστελλόριζο και Αγαθονήσι, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για oόγδοη χρονιά,  με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση. Μια σειρά από θεωρητικό σεμινάριο από εισηγητές μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εκπαιδευτικούς,  και εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια πρακτική άσκηση με χρήση προσομοιωτών και βιωματικών δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας, την ευαισθητοποίησή τους και τη διαμόρφωση υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς στο παρόν και στο μέλλον.
Στην θεωρητική εκπαίδευση υπερτονίστηκε ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους – οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες.  Τονίστηκε η σοβαρότητα  στο θέμα της υπερβολικής ταχύτητας ως πρώτος παράγοντας  πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της απόσπασης προσοχής, της χρήσης κινητού,   της κόπωσης, της σημασίας της χρήσης των μέσων προστασίας (ζώνης στο αυτοκίνητο, κράνους, παιδικού καθίσματος, του εξοπλισμού ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες), της συμπεριφοράς του σώματος κατά τη σύγκρουση, της απόστασης ασφαλείας, της ευγένειας στο δρόμο  και εν γένει της προαγωγής για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων-δυστυχημάτων.
Στη βιωματική εκπαίδευση, έγινε χρήση  τεσσάρων (4)νέων ασφαλτοταπήτων προσομοίωση πρότυπου πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής  (για το νηπιαγωγείο, για τους μαθητές της Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης  και τάπητας για την προσομοίωση μέθης με χρήση ειδικών γυαλιών), των πινακίδων του Κ.Ο.Κ  αναγγελίας κινδύνου (Κ), ρυθμιστικές (Ρ) και πληροφοριακές (Π), ειδικού εξοπλισμού για την χρήση των ειδικών γυαλιών (γράμματα, εικόνες, αξεσουάρ οχήματος). Χορηγός  του βιωματικού προγράμματος, το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ  και Μαίρης Σταματίου» και University Press.
Χρησιμοποιήθηκαν σκίτσα του Μ. Κουντούρη σε εικόνες με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή σε συνεργασία με την educartoon, τονίζοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο  πόσο απαραίτητο είναι να εφαρμόζουμε τον Κ.ΟΚ για να κυκλοφορούμε όλοι με ασφάλεια στο δρόμο.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης διανεμήθηκε στους μαθητές :
1)      έντυπο υλικό με συμβουλές οδικής ασφάλειας  προκειμένου να διαβαστεί τόσο από τους μαθητές και από τους γονείς  (χρήση παιδικού καθίσματος, αλκοόλ και οδήγηση,  η χρήση του κράνους, οδηγούμε με ασφάλεια, κάνουμε το δρόμο φίλο μας, δεν θέλω τα παιδιά μου να είναι θύματα της επιθετικότητας στο δρόμο, ταχύτητα κλπ). Χορηγός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
2)       οι εκπαιδευόμενοι  μαθητές έλαβαν «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής» για την παρακολούθηση του προγράμματος τα οποία εκδίδει  η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Χορηγός η ΒΑΚΑΡ ΑΕ «συνοδηγός στην προσπάθειά μας»
3)      Δωρίστηκαν σε όλες τις βιβλιοθήκες  το βιβλίο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ «Κυκλοφορώ και τραγουδώ» και το βιβλίο « Ασκήσεις  στο Δρόμο» της Δώρας Γκουτζιαμάνη και του Μ. Κουντούρη εκδόσεις  educartoon, TEST DRIVE με σκίτσα του Μ. Κουντούρη,  το παιχνίδι με 40 κάρτες «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» και το DVD ANIMATION «Κάνουμε το δρόμο φίλο μας» Χορηγός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης συμμετείχαν ενεργά,  με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους σε σχέση με την οδική παιδεία.
Η άρτια οργάνωση του προγράμματος, η ποιότητα των παρουσιάσεων από τους εξαίρετους εκπαιδευτές- εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έκαναν τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μοναδικές,  βασισμένες σε καλές πρακτικές  από προγράμματα που υλοποιούνται σε σχολεία  της Ε.Ε.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχοντας εδραιωμένη την πεποίθηση πως η Κυκλοφοριακή Αγωγή και η Οδική Ασφάλεια: είναι ζήτημα Παιδείας,  θα συνεχίσει τις ενημερώσεις,  με επίκεντρο το χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, να είναι αύριο οι νέοι ευαισθητοποιημένοι οδηγοί που μπορεί και να αλλάξουν ακόμη  την οδηγική συμπεριφορά και των γονέων τους- πρότυπα για τα παιδιά.
Η συστηματική επιμόρφωση των νέων από μικρή ηλικία, αλλά και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.  Είναι επιτακτική  και συνεχής η ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης  για την πρόληψη  των τροχαίων συμβάντων-δυστυχημάτων.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί:
1)      Το Υπουργείο Παιδείας για την έγκριση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία Ν. Δωδ/σου με θέμα την οδική ασφάλεια για  έβδομη χρονιά, 
2)      τους Δ/ντές Δ/νσης  και τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας, Α/θμιας και Δ/μιας Εκπ/σης Ν. Δωδ/σου  για την υποστήριξη της υλοποίησης των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία,
3)      τους Δ/ντές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων των σχολείων που ζήτησαν και υποστήριξαν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία τους,
4)      την Τροχαία Ρόδου για την υποστήριξή της, σε δράσεις με μαθητές σε διάφορα σημεία των δρόμων της πόλης μας,
5)      τα τοπικά ΜΜΕ και τα Portal που δημοσιοποιούσαν όλες τις δράσεις μας-εκδηλώσεις
6)      τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ που υποστήριξαν με δύναμη στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων
7)       όλους τους χορηγούς-υποστηρικτές στην υλοποίηση των δράσεων για την σχολική χρονιά 2016-2017.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Ρόδου-ΔΟΠΑΡ, ► τον κ. Γιάννη Θεμέλαρο, Έπαρχο Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου για την εγκάρδια φιλοξενία στη Λέρο και στην Πάτμο για την μετακίνηση  της ομάδας στο Αγαθονήσι. Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου», BLUE STAR FERRIES (μετακίνηση στη Λέρο   εκπαιδευτικής ομάδας- 9 ατόμων), DODEKANISOS SEAWAYS (μετακίνηση Καστελλόριζο, Αγαθονήσι εκπαιδευτικής ομάδας- 8 ατόμων) University Press ΒΑΚΑΡ Α.Ε   Στάθη Κουσουρνά, Ασφάλειες My Cover, έκδοση του εντύπου ταχύτητας Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου Εκτυπώσεις hedera Γραφίστρια Δέσποινα Τσουρούτη, Θεατροχορευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου «Ναυσικά» Σχολή Χορού «Μαρίς Γκίκα»
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευελπιστεί ότι, το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης  και τα μηνύματα του προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συνεχίσει να προβάλλει την σοβαρότητα της Οδικής Ασφάλειας,  της ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών από όλους μας.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εύχεται σε όλους μας ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Δίνουμε προτεραιότητα στη ΖΩΗ, Οδηγούμε Υπεύθυνα, δεν παραβιάζουμε τον ΚΟΚ, προσέχουμε στις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ΖΩΗ μας και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου, θυμόμαστε πάντα αυτούς που μας αγαπούν και μας περιμένουν.   Η Οδική Ασφάλεια είναι ΕΥΘΥΝΗ όλων  μας….Δεν υπάρχουν σχόλια: