Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr31 Ιουλ 2017


Ομιλία του κ. Γεωργίου Ουρσουζίδη στο ετήσιο μνημόσυνο, για την απόδοση φόρου τιμής στα θύματα των τροχαίων, που έγινε στο Πάρκο Τροχαίων Δυστυχημάτων ‘’Χρήστος Πολέντας’’.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30/7/2017 στα Χανιά. Η  Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Αρωγής &Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος».


ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΘΥΜΑΤΑ - ΧΑΝΙΑ


         Αξιότιμοι γονείς και συγγενείς των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, εκλεκτοί προσκεκλημένοι.          
         Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σας, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων, ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του  Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος».

         Εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση, καθώς και των μελών της επιτροπής μας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε.
         Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Πάρκο Τροχαίων Δυστυχημάτων ‘’Χρήστου Πολέντα’’, για την απόδοση του οφειλομένου φόρου τιμής στα θύματα των τροχαίων.
         Σαν μέλος της πολιτείας, οφείλω μια συγνώμη στους αδικοχαμένους και στις οικογένειες των θυμάτων.
         Μια βαθειά συγνώμη, για όσα δεν πράξαμε όλα αυτά τα χρόνια, που συνάνθρωποί μας σκοτώνονται στους δρόμους. Είναι βαριά η ευθύνη:
-      Δεν διδάξαμε, δεν εκπαιδεύσαμε τα παιδιά μας, ώστε να τα προστατεύσουμε για το υπόλοιπο της ζωής τους.
-      Θυσιάσαμε πολύτιμους πόρους σε υπερβολές, ενώ καθυστέρησαν πάρα πολύ τα εντελώς απαραίτητα έργα υποδομής, για ασφαλή μετακίνηση.
-      Δεν ενημερώσαμε τους πολίτες, για τον καθημερινό κίνδυνο που ελλοχεύει στους δρόμους της πατρίδας μας.
-      Δεν ενημερώσαμε τους πολίτες, για την τραγωδία των βαριά τραυματιών και αναπήρων.
       Σήμερα λοιπόν, προσέρχομαι στο μνημόσυνο αυτό, ζητώντας  συγνώμη για την αβελτηρία μας αυτή.
        Δηλώνω όμως κατηγορηματικά, ότι στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τα πράγματα, αφήνουμε πίσω  λάθη και παραλείψεις, κοιτάμε μπροστά ενωμένοι σαν μια γροθιά - όλα τα μέλη της επιτροπής.
          Τιμάμε τη μνήμη των τροχαίων θυμάτων, με την προσπάθειά μας να μειωθούν στο ελάχιστο.
           Φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στο πρώτο επτάμηνο του 2017, είχαμε δραστική μείωση των τροχαίων και των συνεπειών τους αντίστοιχα.
          Φέτος λοιπόν, 69 λιγότεροι συγγενείς και φίλοι δεν θα θρηνήσουν, 69 γονείς και αδέρφια δεν θα νεκροφιλήσουν, ενώ 131 λιγότεροι είναι οι βαριά τραυματίες και ανάπηροι, και 567 λιγότεροι είναι και οι ελαφρά τραυματίες, σε σχέση, όχι μόνο με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, αλλά και των τελευταίων 5 ετών - για παλαιότερα δεν συζητάμε – ήταν πολύ περισσότεροι.
            Πιστεύω ακράδαντα, πως άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι όπως εσείς, είναι ο βασικός λόγος της ευοίωνης αυτής, αναπάντεχα θετικής εξέλιξης.
          Αποτελείτε τον βασικό κορμό της προσπάθειάς μας, μαζί με τα πανεπιστήμια, όπως το Πολυτεχνείο και το Α.Τ.Ε.Ι. της Κρήτης, αλλά και τους άλλους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.
          Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε, να επικοινωνήσω σ΄ αυτόν τον ιερό τόπο, με τους ανθρώπους που βίωσαν το μαρτύριο της απώλειας.
          Από μέρους του Προέδρου της βουλής των Ελλήνων και των μελών της επιτροπής, εκφράζω την  αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων, και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση.

  Στη  μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.


Χανιά  30.7.2017                    Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
                                  Πρόεδρος της Εδικής Μόνιμης Επιτροπής

                                 Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: