Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Ιουλ 2017

Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια 2017 (Excellence in Road Safety Awards 2017)

European Commission logo
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε τα Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια 2017 (Excellence in Road Safety Awards 2017) σε πέντε νικητές σε τελετή που έλαβε χώρα στις 26 Ιουνίου 2017 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. 
Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευση που επιδεικνύουν φορείς στην Οδική Ασφάλεια και η οποία συνέβαλλε σημαντικά στην προστασία της ζωής στους δρόμους της Ευρώπης. 


Τις πέντε διακρίσεις απέσπασαν οι εξής φορείς:

  1.  Όμιλος Εταιριών Ηρακλής, μέλος τηςLafargeHolcim (Ελλάδα)
  2.  Ville de Martigues (Γαλλία) 
  3. CTT Correios de Portugal
  4.  Romanian Automobile Club (Ρουμανία) 
  5. Motorförarnas Helnykterhetsförbund (Σουηδία). 


Κατά τη διάρκεια της τελετής, το ειδικό βραβείο «Jacques Barrot», αφιερωμένο στον πρώην Επίτροπο Μεταφορών και ένθερμο υπέρμαχο της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη, απονεμήθηκε από το κοινό στην Αυτοκινητιστική Λέσχη Ρουμανίας (Romanian Automobile Club). 
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κινητικότητα και τις Μεταφορές, Violeta Bulc, ανέφερε: «Η Οδική Ασφάλεια μπορεί να αποτελεί τον κοινό μας στόχο, ωστόσο οι εθνικοί και τοπικοί παράγοντες  είναι οι πλέον κατάλληλοι να σχεδιάσουν λύσεις που να ανταποκρίνονται στις εθνικές και τοπικές προκλήσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, μέσω καινοτόμων μέτρων, αυστηροποίησης των δράσεων ενάντια στους επικίνδυνους οδηγούς και της καλύτερης εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
 Το βραβείο Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να επιβραβευτεί η καλύτερη πρακτική, να αναγνωριστεί η σκληρή δουλειά που κάνετε όλοι σας καθημερινά και να γίνει αυτή η εξαιρετική προσπάθεια ακόμα πιο γνωστή στην Ευρώπη και εκτός αυτής».
 Τα βραβεία αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Κομισιόν το 2004 και αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. 
Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερους από 3.400 υπογράφοντες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους με συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την Οδική Ασφάλεια. 

Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων για την Οδική Ασφάλεια που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση κατά 2% των θανάτων στο δρόμους της ΕΕ το 2016, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σηματοδότησε μία θετική στροφή έπειτα από δύο έτη στασιμότητας. Παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαϊκοί δρόμοι παραμένουν οι ασφαλέστεροι στον κόσμο, 25.500 άτομα εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο και περίπου 135.000 υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς σε τροχαία δυστυχήματα. 

Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς όπου διαπιστώνεται ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης: η εκπαίδευση, η αστυνόμευση και η χρήση νέων τεχνολογιών για την εξεύρεση σύγχρονων λύσεων σε υφιστάμενα προβλήματα. 
Η Επιτροπή αξιολόγησε τις καλές πρακτικές που κατατέθηκαν στη Χάρτα των Βραβείων σε αυτό το πλαίσιο, και επιβράβευσε εκείνες τις πρακτικές που παρείχαν τις πλέον καινοτόμες, δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις με σημαντική συμβολή στην Οδική Ασφάλεια.Δεν υπάρχουν σχόλια: