Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















10 Δεκ 2017

Ο λόγος που εκφωνήθηκε από την Πρόεδρο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Καρύδη Ελένη στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 19/11/2017

19 Νοεμβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
Σεβασμιότατε, Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη-Παγκόσμια Ημέρα  Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ μετά από πρωτοβουλία των ΜΚΟ Θυμάτων τροχαίων, υπό την σκέπη της FEVR (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων) και έχω την τιμή να είμαι μέλος του Διοικητού της Συμβουλίου από τον Σεπτέμβριο του 2016. Ημέρα Μνήμης- Αφιερωμένη στη Μνήμη αγαπημένων προσώπων παγκοσμίως που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις και να τιμήσουμε  τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, των νοσοκομείων, της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με τρομερό συναισθηματικό κόστος προσπαθούν καθημερινά να βοηθήσουν τα θύματα της κυκλοφορίας. Στα μηνύματα  τους για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, εκπρόσωποι παγκόσμιων οργανισμών κυβερνήσεων τονίζουν ότι: Θυμόμαστε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στους δρόμους.  Πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς.  Να  κινητοποιηθούμε για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας – από τους πολεοδόμους-μελετητές, τους σχεδιαστές οχημάτων και από τους πολιτικούς μέχρι τους χρήστες του οδικού δικτύου καταλήγοντας : «Οι φωνές των θυμάτων μας καθοδηγούν -οι φωνές τους για όλα όσα κάνουμε και πρέπει να κάνουμε. Τα θύματα μόνιμα μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα».
Και φέτος σε όλο τον κόσμο και  στις πέντε ηπείρους  όλοι εμείς που ανήκουμε σε παγκόσμιες  και διεθνείς οργανώσεις  μοιραζόμαστε το  ίδιο μήνυμα.
ΣΤΟΧΟΣ: 2020: 50% Μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τραυματισμών
Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, βασίζεται στον Πυλώνα 5 του Παγκόσμιου Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης 2011-
Στόχος και αξία αυτού του ενιαίου μηνύματος είναι  να αποδείξουμε  ότι εργαζόμαστε από κοινού όλοι εμείς να αναδείξουμε την σοβαρότητα  του θέματος για τα επόμενα χρόνια και ότι πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών…. και της χώρας μας  για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους. Να απαιτήσουμε την άμεση υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλειας που θα σώζει Ζωές. Να απαιτήσουμε την υιοθέτηση μιας μόνιμης μακροπρόθεσμης πολιτικής για τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους.
Η  Ημέρα Μνήμης  δεν είναι γιορτή…. δεν τιμάται, ή δεν θεσμοθετήθηκε, για να θυμούνται τα θύματα, τους  δικούς  τους ανθρώπους….. όλοι εμείς… δεν ξεχνούμε …    δεν μπορούμε  να ξεχάσουμε… δεν θέλουμε να ξεχάσουμε…..
Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει και σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει ό θάνατος στο οδικό δίκτυο. Ο θάνατος και κάθε σοβαρός τραυματισμός στο οδικό δίκτυο δεν  είναι αποδεκτός. Αυτή δεν είναι η βιωμένη αλήθεια, αλλά η θέση της επιστήμης και της πολιτικής για τις χώρες εκείνες που θέλησαν ή θα θελήσουν να εκμηδενίσουν τα τροχαία. Κάποιοι το θεωρούν ουτοπικό. Εμείς όμως το θεωρούμε αδιανόητο αυτό που συμβαίνει καθημερινά, αυτό που θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αν δεν ληφθούν ουσιαστικά, μακροπρόθεσμα μέτρα.
Γιατί τα τροχαία δεν είναι “ατυχήματα” μπορούν να προληφθούν, μπορούν να εκμηδενιστούν.
Η παρουσία σας σήμερα, για την Ημέρα Μνήμης είναι το στοιχειώδες που έχουμε να κάνουμε. Να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε,  να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο,  πιο ασφαλές,  πιο όμορφο …… και πάνω από  όλα  να δημιουργήσουμε πολιτισμό για τις επόμενες γενιές.
Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί με τη σιωπή μας,  με το νου μας, με την  ψυχή μας, για να θυμίσουμε και να θυμηθούμε το πέρασμα τους απ αυτόν τον κόσμο, να αποδείξουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε με την ελπίδα και τη βούληση ότι θα σταματήσουν τα τροχαία στην πόλη μας, στην περιφέρειά μας. Σήμερα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που συναντάται η αγάπη του Θεού….  με τον άνθρωπο…. που συναντιόμαστε όλοι εμείς… οι ψυχούλες τους φτερουγίζουν… μας βλέπουν… μας ακούν….. είναι κοντά μας…
Σεβασμιότατε, προσευχηθείτε,  να πετύχουμε το στόχο μας. Σας ευχαριστούμε που για χρόνια τώρα μας στηρίζετε.   Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ Αλκιβιάδη Στεφανή που μας  τιμά με την παρουσία του, ευχαριστούμε  τους υποστηρικτές και τους συντελεστές της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης 2017, ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε κοντά μας, γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είναι ένα κομμάτι της Ροδιακής κοινωνίας,  είμαστε όλοι εσείς, είμαστε και τις 365 μέρες του χρόνου με δράσεις για τη ζωή  για τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους.
 








ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://www.dropbox.com/sh/syayxbiemop8i9f/AAAHQMyvooBoofddFEQNqb1Qa?dl=0
https://www.youtube.com/watch?v=UX0aHCpK4dY


Δεν υπάρχουν σχόλια: