Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr10 Δεκ 2017

Εσύ, αυτός, αυτή, όλοι μας: σεβασμό στον Κ.Ο.Κ., του Πάνου Βενέρη

23622158_1487147774701826_4052634286071970925_n.jpg


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ
ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ.

Εσύ, φέρελπι νεαρέ μου, που πάνω στη μηχανή σου νομίζεις ότι είσαι ο μαύρος καβαλάρης αλλά δεν ξέρεις τα όρια ούτε του αλόγου σου, ή καλύτερα των «αλόγων» σου, ούτε ασφαλώς και τα δικά σου και κυρίως ότι η άσφαλτος ή το κράσπεδο είναι πιο σκληρά από το απροστάτευτο κεφάλι σου,

Εσύ «οικογενειάρχη» μου που βάζεις μπρος - πίσω τα παιδιά σου στην ίδια σέλλα να τα πας σχολείο, ακάλυπτο «τρικάβαλο» οικογενειακό, απομεινάρι της εφηβείας σου,

Εσύ μικροαστέ μου που Κυριακή μεσημέρι στην ταβέρνα σου ‘κατσε βαρύ το φαγητό στο στομάχι και είπες να το ξεπλύνεις με μια νταμιτζάνα κρασί και μες’ τη ζάλη σου νόμισες ότι είσαι βασιλιάς και στην επιστροφή χαχανίζεις άδετος με όλη τη φαμίλια γιατί είσαι οδηγάρα τρομερή,

Εσύ αγχωμένε μου νεογιάπη που το παίζεις μάνατζερ και φτιάχνεσαι με το ζαντολαστιχωμένο σου τετράτροχο που το «πείραξες» για να εντυπωσιάσεις την αρραβωνιάρα και τα σήματα της τροχαίας τα περνάς για γλειφιτζούρι,

Εσύ μαγκίτη μου που όλα τα βλέπεις πράσινα και το μόνο κόκκινο που αναγνωρίζεις είναι της ομαδάρας σου,

Εσύ, εσύ, εσύ …..

Εσύ λοιπόν που βλέπεις το εαυτό σου να φωτογραφίζεται έστω και αμυδρά σ’ αυτά, σκέψου ότι η ζωή σου είναι μόνο μια φορά. Κι αν δεν τη θες, τότε σκέψου πως οι άλλοι δεν σου φταίνε. Γιατί φίλε μου είναι κρίμα να πας από τροχαίο ή να ξεκάνεις συνανθρώπους σου. Έχει καλύτερα πράγματα η ζωή….

Κι εσύ νεαρέ μου επιπλέον σκέψου ότι η πρώτη αιτία θανάτου στους νέους κάτω των 30 ετών, είναι τα τροχαία και ότι ο νέος δεν χάνει μόνο τη ζωή του. Μαζί του χάνεται και η ζωή που δεν πρόλαβε να γεννήσει…

Μη μου πεις για τις ευθύνες άλλων, για τις ευθύνες του κράτους. Υπάρχουν και αυτές. Και είναι μεγάλες. Όμως η ζωή, δική σου είναι. Μη τη χαραμίζεις για κανένα. ΦΟΡΑ ΚΡΑΝΟΣ, ΒΑΛΕ ΖΩΝΗ, ΜΗ ΤΡΕΧΕΙΣ, ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟΝ Κ.Ο.Κ.


Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Ατυχημάτων η χθεσινή και η Ε.Υ.Θ.Υ.Τ.Α. (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) Ρόδου, τίμησε και πάλι το σκοπό ύπαρξής της με μια ακόμη διοργάνωση στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας. Οι συντοπίτες μας γέμισαν τον Ευαγγελισμό της Ρόδου για να παρασταθούν στην επιμνημόσυνη δέηση και να παρακολουθήσουν την κατανυκτική συναυλία. Κατανυκτικές ψαλμωδίες από τη Χορωδία Ιεροψαλτών Ρόδου, αρμόζουσα για την περίσταση μουσική από την στρατιωτική μπάντα της 95 ΑΔΤΕ και τέλος φαναράκια στη θάλασσα για τις ψυχούλες που ταξίδεψαν. Παρόντες οι πάντες. Μέχρι και ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Έχοντας τη χαρά να συμμετέχω εθελοντικά στο επιστημονικό επιτελείο της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, εύχομαι στην Πρόεδρό της Ελένη Καρύδη και στο Δ.Σ., καλή συνέχεια.

Απολογούμενος για την κακή ποιότητα του φωτογραφικού υλικού που δυστυχώς τραβήχτηκε εξ’ ανάγκης από κινητό καθότι που και που πρέπει να …φορτίζουμε τη μπαταρία της φωτογραφικής μηχανής, καλή εβδομάδα σε όλους!


341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,

                           Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: