Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Δεκ 2017

Μείζων δε τούτων η Αγάπη.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων… Ήρθαν πολλά μηνύματα και φέτος από διαφορετικούς- άγνωστους σε μας ανθρώπους από διάφορα μέρη… Μηνύματα που ξεχειλίζουν από πόνο αλλά και από Αγάπη. Διαβάζοντας τα νιώσαμε πως και μόνο γι αυτό, γιατί δώσαμε την ευκαιρία, ένα ερέθισμα ή βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους να εκφραστούν ο SOS Τροχαία Εγκλήματα άξιζε να υπάρξει.
Ημέρα Μνήμης…Για ποιο πράγμα μιλάμε ακριβώς;  Η Ευαγγελία από την Καλαμάτα το περιγράφει με σαφήνεια στο κείμενο που μας έστειλε για τον 13χρονο αδερφό της Νίκο πού έχασε πριν 15 χρόνια.
Νικόλαος Λάζαρος, ετών 13
Νικόλαος Λάζαρος, ετών 13, πεζός, χτυπήθηκε απο Ι.Χ., εκτοξεύτηκε και έσκασε με το κεφάλι στο κράσπεδο του πεζοδρομίου στην παραλιακή της Καλαμάτας
29 Ιουλίου 2002, ένα αυτοκίνητο και ενώ περνούσε απο διάβαση πεζών στη παραλιακή της Καλαμάτας (και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει πολύ κόσμο και πρέπει να οδηγούμε με 20 χιλιόμετρα), χτύπησε το Νίκο μας, τον εκτόξευσε κάποια μέτρα μακριά και έπεσε με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο. Άντεξε έως τις 7 Αυγούστου 2002 όπου μας αποχαιρέτησε κάνοντας δώρο όργανά του σε συνανθρώπους μας.
Η γυναίκα που τον χτύπησε δεν σταμάτησε όταν τον χτύπησε και την ακινητοποίησαν περαστικοί κάποια μέτρα πιο πέρα. Δυστυχώς ενώ το αυτοκίνητό της είχε μια γούβα στο καπό απο την εκτόξευση του σώματος του Νίκου μας στο δικαστήριο το έπαιξε ανιξερη και μάλιστα δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και ζήτησε απο το δικηγόρο μας να μη τη κατηγορήσουμε γιατί είχε τότε 2 ανήλικα τέκνα. Και εμείς είχαμε ομως αλλά μας το στέρησε. Η ποινή; 4 χρόνια με αναστολή. Και; Ακόμα οδηγεί και μάλιστα ακόμα επικίνδυνα.
Ναι ήταν η μοίρα, ναι ο Θεός τον ήθελε κοντά του αλλα είναι κρίμα να ξύνουμε αυτή τη μοίρα και να προκαλούμε το Θεό. Ας προσέχουμε επιτέλους, είναι κρίμα να φεύγουν άνθρωποι με αυτό το τρόπο ενώ εχουν τόσα όνειρα και μια ζωή να ζήσουν.
Ο Νίκος μας ήταν ένα σπουδαίο παιδί, ένας ονειροπόλος για μεγάλη ζωή και μεγάλη καριέρα. Ένας χαρισματικός και δοτικός άνθρωπος γεμάτος αγάπη στη καρδιά για όλο το κόσμο. Σου έδινε παρά έπαιρνε. Σε αγαπούσε παρά αναζητούσε την αγάπη σου. Προτιμούσε να πληγωθεί εκείνος παρά εσύ.
Η απώλειά του μας διέλυσε και μέχρι σήμερα μας ακολουθεί αυτή η στεναχώρια στη ψυχή. Πως να συνέλθει μια μάνα, πως να σταθεί δυνατός ένας πατέρας;  Πως να στηθεί μια οικογένεια με τα νέα δεδομένα; Μαθαίνεις να ζεις με την απώλεια και δεν ξεχνάς ποτέ για αυτό έχουμε φτιάξει στη μνήμη του ένα εκκλησάκι για να μη ξεχαστεί ποτέ γιατί σε αυτό το παιδί δεν αξίζει να ξεχαστεί σαν άλλο ένα θύμα σε τροχαίο.
Πέταξες άγγελέ μου όπως ήθελες. «Πιλότος θέλω να γίνω» έλεγες απο μια σταλιά παιδί. Και ορίστε είσαι ψηλά να μας προσέχεις.
Η αδερφή σου που παραμένει πιστή στην δική σου μοναδική αγάπη,
Ευαγγελία Λαζάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: