Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Δεκ 2017

Ένας χρόνος φημών, δηλώσεων, ελπίδων και διαψεύσεων για τον Κ.Ο.Κ και την οδική ασφάλεια.

Το 2017, που αποχαιρετάμε σε λίγο αποτέλεσε ένα έτος  με πάρα πολλές εξαγγελίες που αφορούν στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας.  Μέσα στο χειμώνα,  14 Ιανουαρίου με συνέντευξη του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας ανακοίνωσε την μείωση των προστίμων για τους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. Το θέμα συζητήθηκε και στην επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής όπου εκφράσαμε και μεις τις αντιρρήσεις μας.
Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μπαίνοντας η  άνοιξη  ο υφυπουργος Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης  «διευκρίνησε» πως όχι μόνο δεν θα υπάρξει  μείωση αλλα αντίθετα θα υπάρξει  αύξηση και μάλιστα θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο αύξησης των προστίμων κατά το Νορβηγικό πρότυπο ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη. Συζητήσεις ξέσπασαν σ όλες τις καλές τηλεοπτικές εκπομπές περί ταξικότητος και άλλων δαιμονίων.
Φτάσαμε στις 31 Μαίου για να δούμε επιτέλους δύο (2) γραπτές παραγράφους σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Δεν προήλθαν ούτε από την πλευρά Τόσκα, ούτε από την πλευρά Σπίρτζη – Μαυραγάνη.
Κάποιο δεν ακολουθούν την σχολή του λέγε-λέγε, αλλά γράφουν. Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα Θεραπείας Ατόμων που απαλλάσονται από την ποινή λόγω Ψυχικής ή Διανοητικής διαταραχής» και λοιπές διατάξεις, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνονταν (Άρθρο 30) δύο τροποποιήσεις του K.O.K. που αφορούσαν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την εγκατάλειψη θύματος (ΕΔΩ). Αν  και οι τροποποιήσεις  αυτές αυστηροποιούσαν το  υφιστάμενο πλαίσιο, ο σύλλογος  μας τις έκρινε ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές και πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις/προσθήκες στη  διαβούλευση.  25 συνολικά άτομα και φορείς σχολίασαν το ίδιο άρθρο ζητώντας στο σύνολο τους (με παραλλαγές) πιο αυστηρές-ουσιαστικές επιπτώσεις για τα παραπάνω αδικήματα. Είχαν την εντύπωση πώς αυτοί  που  γράφουν διαβάζουν  κιόλας. Δεν γνωρίζουμε αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διάβασε τα σχόλια  ή όχι, πάντως  το συγκεκριμένο άρθρο κατά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή στις 14 Δεκεμβρίου 2017 όταν ξεκίνησε η συζήτηση του στη  Διαρκή  Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης δεν υπάρχει…(ΕΔΩ)
Αλλά φτάσαμε στον χειμώνα προσπερνώντας το καλοκαίρι…Χτύπησαν κι οι ζέστες και οι δηλώσεις, ή μάλλον οι «διαρροές», χτύπησαν κόκκινο.
Ανήμερα του φόνου του Γιάννη και της Στέλλας έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης «ακούστηκε» πως τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους θα αυξηθούν στα 150km/h. Λίγο πρίν ή λίγο μετά (σάμπως έχει σημασία;) «ακούστηκε» πως εκεί ψηλά στο Μεταφορών προβληματίζονται σοβαρά για την χορήγηση άδειας οδήγησης στα 17. Το είχαν πάρει πολύ ζεστά το θέμα της οδικής ασφάλειας.
Ευτυχώς ήρθε το φθινόπωρο. Σταματησαν οι διαρροές και άρχισαν οι συνεντεύξεις και τα δελτία τύπου. Ριζική αναμόρφωση του Κ.Ο.Κ: και μείωση και αύξηση των προστίμων, όρια ταχύτητας στα 150 km – πρώτοι στην Ευρώποι!!!  Αναπόφευκτα μια ασφάλεια την νιώσαμε αν και πουθενά δεν είδαμε γραμμένα σε χαρτί αυτά τα έρημα τα άρθρα του Κ.Ο.Κ.
Αλλά μπαίνοντος χειμώνος και μη φτάνοντος του ΚΟΚ, μετά τις σχετικές αντιδράσεις ο υπουργός μας εξήγησε πως λάθος καταλάβαμε και δεν ήταν απόφαση αλλά διάλογος και παρότι «η γεωμετρία του χώρου το επιτρέπει» δεν θα αυξηθεί τελικά το όριο ταχύτητας.
Έμεινε (;) η γενική μείωση των προστίμων κατά 50% ενώ καταργήθηκε η μείωση κατά 50% για όσους πληρώσουν εντός 10ημερου και διαμορφώθηκαν 3 επίπεδα προστίμων ανάλογα με το εισόδημα : Small, Medium, Large. Λέμε τώρα…
Φτάσαμε λοιπόν στο Δεκέμβρη. Ακούσαμε τόοοοσα πολλά. Είδαμε (γραπτά) τόσα λίγα κι αυτά που είδαμε εξατμίστηκαν.
Σε μια χώρα που εκατοντάδες νομοθετικές ρυθμίσεις κατασκευάζονταi και ψηφίζονται με διαδικασίες fαst track από πού άραγε απορρέει αυτή η δυσκολία επι ένα χρόνο να αποτυπωθεί στο χαρτί ο νέος Κ.Ο.Κ.;
Σαν σύλλογος θυμάτων  τροχαίων αρνηθήκαμε  να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση φανταστικών σεναρίων και μέχρι σήμερα τοποθετηθήκαμε δημόσια μόνο σε συγκεκριμένα πράγματα:
α) απορρίψαμε την οριζόντια μείωση των προστίμων σαν επιβράβευση της παραβατικότητας και αντιπροτείναμε μια πολιτική επιβράβευσης των συνετών  –  μη παραβατικών χρηστών του  οδικού δικτύου με μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας.
β) καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή την απόπειρα αύξησης των ορίων ταχύτητας και ζητήσαμε την μείωση τους τόσο στους αυτοκινητοδρόμους (110km) όσο και στον αστικό  ιστό (30 km).
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της συζήτησης είναι απαίτηση όχι μόνο των οικογενειών των θυμάτων, αλλα και κάθε αδύναμου χρήστη του οδικού δικτύου, κάθε ανθρώπου που θέλει να σταματήσει ο όλεθρος στο δίκτυο της κυκλοφορίας  να δημοσιοποιηθεί άμεσα το όποιο προσχέδιο Κ.Ο.Κ. και να υπάρξει εύλογος  χρόνος για να συζητηθεί.
Ξέρουμε πως ο Κ.Ο.Κ., όπως και κάθε  νόμος εκφράζει και αναπαράγει σχέσεις κυριαρχίας. Είναι  ο νόμος των  ισχυρών  στο οδικό δίκτυο γι αυτό δεν θα εμπλακούμε σε καμία κουβέντα πάνω στο αναλογικό  σύστημα  που δήθεν  προωθείται στην Ελλάδα. Όποιος θελει να μάθει για το τι σημαίνει αυτό εκεί που πράγματι ισχύει μπορεί να κοιτάξει (ΕΔΩ και ΕΔΩ) .  Είναι τελείως καθαρό πως δεν μιλάνε γι αυτό.
Αλλά  μήπως είναι αυτό το μείζον;
Ένα χρόνο τώρα δεν έχει ειπωθεί μία κουβέντα για πολύ σοβαρότερα θέματα που ρυθμίζει ο Κ.Ο.Κ προς όφελος των δολοφόνων της ασφάλτου. Ας αναφέρουμε ένα μόνο.
Οι οδηγοί που εγκαταλείπουν  τα θύματα που χτύπησαν αντιμετωπίζονται πολύ επιεικέστερα από οποιονδήποτε άλλον εγκαταλείπει άνθρωπο που τραυμάτισε. Οι πρώτοι   τιμωρούνται με έξι μήνες ενώ οι δέυτεροι με έξι χρόνια…  Για την ίδια πράξη. Η χρήση μηχανοκίνητου  από τον δράστη σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. προφανώς αποτελεί ελαφρυντικό στην περίπτωση εγκατάλειψης θύματος…
Είναι μια από τις «λεπτομέρειες» που ορίζει ο Κ.Ο.Κ. που αν κανείς τις διαβάσει στο σύνολο τους  θα καταλάβει ποιος έγραψε το τραγούδι του θανάτου που εδώ και εξήντα χρόνια  ακούγεται εκκωφαντικό στους ελληνικούς δρόμους.
Καλές γιαρτές, αίσιο και ευτυχές το 2018.
Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα        
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ -ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ                                                                   Δεν υπάρχουν σχόλια: