Πριν ακόμα βραδιάσει είχαμε κάνει μια ανάρτηση στη σελίδα μας στο facebook όπου επισημαίναμε το αδιανόητο: οκτώ νεκροί και πολυάριθμοι σοβαρά τραυματίες σε πέντε τροχαίες συγκρούσεις. Η ανάρτηση έγραφε:

«8 νεκροί από το πρωί! Το πρώτο χρυσό της χώρας μας

Ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα και πριν την επίσημη έναρξη, ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΝΥΧΤΩΣΕΙ με οκτώ ( 8 ) νεκρούς σε τροχαίες συγκρούσεις και πολυάριθμους πολυτραυματίες η Ελλάδα έχει σίγουρο το πρώτο χρυσό:

ΠΡΩΙ πριν τις 09:30’ στην νότια είσοδο της Λαμίας, ΙΧ συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, ΝΕΚΡΟΣ ο 70χρονος οδηγός του ΙΧ.

ΜΕΣΗΜΕΡΙ στην Πύργου Κυπαρισσίας νταλίκα εξετράπη της πορείας της, ανατράπηκε, και έπεσε πάνω σε τρία αυτοκίνητα στο αντίθετο ρεύμα. ΝΕΚΡΟΙ 4 άνθρωποι: 38χρονος πατέρας και το 11μηνών κοριτσάκι του, μια 12χρονη ένας ηλικιωμένος ενώ 4 ακόμα άτομα νοσηλεύονται

ΑΠΟΓΕΥΜΑ πριν τις 4 κοντά στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας συγκρούστηκαν μετωπικά δύο οχήματα: ΝΕΚΡΟΣ ο οδηγός του ενός.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ στον Κουδούμαλο, Λασιθίου 85χρονος οδηγός ΙΧ ΝΕΚΡΟΣ μετά από πτώση σε χαντάκι

ΜΕΤΑ τις 18:00 το απόγευμα στον Ωρωπό Πρεβέζης μετωπική σύγκρουση δύο επιβατηγών οχημάτων. ΝΕΚΡΟΣ 53χρονος οδηγός – τραυματίστηκε σοβαρά ένα παιδί.»

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τι συνέβη την επόμενη ημέρα, Σάββατο 27 Ιουλίου  καταγράφονται:  

ΑΠΟΓΕΥΜΑ στη Λάρισα, 60χρονος οδηγός ΙΧ ΝΕΚΡΟΣ μετά από σύγκρουση δυο αυτοκινήτων και δυο νέοι τραυματίες στο νοσοκομείο.

ΒΡΑΔΥ στην Πτολεμαΐδα ένας 16χρονος επιβάτης μηχανής ΝΕΚΡΟΣ και ο ανήλικος οδηγός της σοβαρά τραυματίας μετά από εκτροπή και πτώση.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!

Στις 28 Ιουλίου το MEGA CHANNEL στο Δελτίο Ειδήσεων κάτω από τον τίτλο «Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο» άθροιζε τις ειδήσεις του διημέρου 26 και 27 Ιουλίου συνοψίζοντας: « 7 νεκροί σε δύο 24ωρα». Τώρα πως γίνετε στο ένα (και μάλιστα όχι ολόκληρο) από τα δύο 24ωρα εμείς να καταγράφουμε οκτώ (8) νεκρούς και στο δεύτερο άλλους δύο (2) και το Μεγάλο Κανάλι, αθροίζοντας τα θύματα των δυο 24ωρων να τα βρίσκει συνολικά επτά (7) είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση.

Τα μεγάλα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματα τους με τον τρόπο που ξέρουν καλά: σαν έμποροι πόνου.

Οι ανθρώπινες ζωές μετράνε τόσο όσο επιβάλει η αύξηση της θεαματικότητας. Τηλεαναπαραστάσεις, τηλεδικαστήρια και τεθλιμμένοι τηλεπαρουσιαστές που παριστάνουν τους παρένθετους γονείς, αδερφούς ή ότι άλλο αποτελούν μέρος του προβλήματος εξοικειώνοντας τους τηλεθεατές με  την κανονικότητα της απώλειας.

Σε μια χώρα που βρίσκεται σταθερά επι δεκαετίες στις πρώτες ευρωπαικές θέσεις σε αριθμό θυμάτων από τροχαίες συγκρούσεις μάταια θα αναζητήσει κανείς εκπομπές που έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα. Τόσο στην Ιδιωτική αλλά και στη Δημόσια τηλεόραση. Σε αντίθεση βέβαια με τις εκπομπές που προωθούν την αγορά αυτοκινήτου ή την εξοικείωση με την ταχύτητα.

Πόσοι τελικά χάθηκαν;  Ασήμαντες λεπτομέρειες…

Τρεις  πάνω, Τρεις κάτω δεν έχει σημασία. Σάμπως δικοί μας (τους) είναι;

Γιώργος Κουβίδης