Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Νοε 2021

Ελένη Καρύδη: Κείμενο για την εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων 2021

 

 

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Η Παγκόσμια Ημέρα  Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, τιμάται κάθε χρόνο  την 3η  Κυριακή του Νοεμβρίου. Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) το  1995 και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005 ως «κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα τροχαίων και τις οικογένειές τους». Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR), είναι η ΕΥΘΥΤΑ από 2004 εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Αποτελεί φόρο τιμής στα σωστικά συνεργεία, στην τροχαία, στον ιατρικό και  νοσηλευτικό  που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τραυματικές εμπειρίες από τροχαία δυστυχήματα.

Στα δελτία τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης  τονίζουν  ο Γ. Γραμματέας  του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ειδικός Σύμβουλος οδικής ασφάλειας του ΟΗΕ Jean Tod, o  Πρόεδρος του Π.Ο. Υγείας για την Οδική Ασφάλεια Ettiene Grug, η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε Adina Balean , η Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια θυμάτων τροχαίων, ο Πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων  κ Filippo Rondi, Παγκόσμιοι Οργανισμοί Οδικής Ασφάλειας είναι η Ημέρα για να θυμηθούμε από το παρελθόν… να μάθουμε για το μέλλον για   να σταματήσει το μακελειό στους δρόμους . Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς  και εν όψει της Νέας Δεκαετίας για την Οδική Ασφάλεια  2021-2030 που διανύουμε.

Καταλήγουν λέγοντας ότι  οι φωνές των θυμάτων μας καθοδηγούν – για όλα όσα πρέπει να  κάνουμε και οφείλουμε να τους ακούσουμε.

Και φέτος σε όλο τον κόσμο και στις πέντε ηπείρους, μοιραζόμαστε το  ίδιο μήνυμα μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες.  

ΘΥΜΗΣΟΥ-  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ- ΔΡΑΣΕ

Ο στόχος και αξία αυτού του ενιαίου μηνύματος είναι  να αποδείξουμε ότι δεσμευόμαστε όλοι για την οδική ασφάλεια, ότι εργαζόμαστε από κοινού, ελπίζοντας ότι θα αναδείξουμε την σοβαρότητα  του θέματος και ότι θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις  από τους παγκόσμιους, τους  διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις όλων των χωρών…. για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς.

Για μας η Ημέρα Μνήμης είναι η κάθε Ημέρα. Έχει Όνομα και Πρόσωπο. Του παιδιού μας, του γονιού μας  του αδερφού μας,  του συντρόφου μας, του φίλου μας, του «άλλου» που την ύπαρξη του μάθαμε την ημέρα του βίαιου θανάτου του.  Η Ημέρα Μνήμης δεν θεσμοθετήθηκε, για να θυμούνται τα θύματα, οι δικοί τους άνθρωποι….. όλοι εμείς… δεν ξεχνούμε …δεν μπορούμε  να ξεχάσουμε… δεν θέλουμε να ξεχάσουμε…..

Η παρουσία όλων στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης, είναι το στοιχειώδες που έχουμε να κάνουμε. Δεν είναι απλά μια εκδήλωση Μνήμης, είναι σεβασμός για τους ανθρώπους που έφυγαν…είναι όμως και μια έμπρακτη  δήλωση στην πρόληψη  και μείωση των τροχαίων. Η

Η Ημέρα Μνήμης είναι, για να θυμηθούμε όλοι, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας,                                                        να αναζητήσουμε την δικαιοσύνη, να αναζητήσουμε την πολιτική βούληση…να ζητήσουμε συγνώμη...  να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε,  να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο,  πιο ασφαλές,  πιο όμορφο …… και πάνω από  όλα να δημιουργήσουμε πολιτισμό για τις επόμενες γενιές.  

Να γίνει αυτή η μέρα,  μια μέρα εκδήλωσης έμπρακτης συγνώμης, από όλους μας, για  τις  ζωές που χάνονται κάθε  χρόνο στο δρόμο στην πατρίδα μας,  γιατί  οι ζωές που χάνονται έχουν πρόσωπο και όνομα… και δεν είναι αριθμοί, είναι τα παιδιά μας, είναι οι δικοί μας αγαπημένοι. Μαζί με τη σιωπή μας,  με το νου μας, με την  ψυχή μας, … να θυμίσουμε και να θυμηθούμε το πέρασμα τους απ αυτόν τον κόσμο, να αποδείξουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε με την ελπίδα και τη βούληση ότι θα σταματήσουν τα τροχαία στην πόλη μας, στην περιφέρειά μας.

Οι δικοί μας άνθρωποι…εκεί ψιλά στους ουρανούς….. που είναι….  χαίρονται που τους αφιερώνουμε σήμερα την εκδήλωση «Φως στην Ελπίδα-Ελπίζουμε»   φτερουγίζουν  ….οι ψυχούλες τους….μας βλέπουν… μας ακούν…..είναι κοντά μας…

Από την Παγκόσμια Μνήμη στην Παγκόσμια Δράση….

Ας κάνουμε λοιπόν  πιο δυνατή την φωνή μας, απαιτώντας ότι η  καλύτερη ένδειξη για την Ημέρα Μνήμης, είναι η ριζική ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο προς όφελος των χρηστών του.   Κανένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι αποδεκτός!

 Να απαιτήσουμε την υιοθέτηση μιας μόνιμης μακροπρόθεσμης πολιτικής για τον περιορισμό των τροχαίων και των θυμάτων τους.  Θα μείνουμε απλοί θεατές ή θα διεκδικήσουμε την ίδια μας τη ζωή; Ας μην περιμένουμε ότι τα τροχαία θα περιοριστούν με θαύματα. Μπορούμε όμως  να τα εκμηδενίσουμε αν πράγματι το θέλουμε. Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον ….με ασφαλείς δρόμους... χωρίς άλλα θύματα … αν πράγματι το θέλουμε… να επιμείνουμε στην πρόληψη, γιατί η σύνεση και ο σεβασμός των κανόνων είναι η πρώτη μορφή  πολιτισμού και  της προστασίας του εαυτού μας και των άλλων χρηστών του δρόμου.

 Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, σηματοδοτεί  και την έναρξη της νέας Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030, κατά την οποία  θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο – επισημαίνοντας τους ίδιους τους λόγους για όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ας κάνουμε το 2021-2030 μια δεκαετία  δράσης με στόχο Μηδέν θανατηφόρα στους δρόμους. Από την παγκόσμια μνήμη στην παγκόσμια δράση κατά την διάρκεια της δεκαετίας.

  

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα που ανταποκριθήκατε  στο κάλεσμά μας.  Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης «Φως στην Ελπίδα»  Ε. Παρασκευά, Μ. Καλαεντζή ,  Νίκο Χασάπη την Ι.Μ.Ρόδου και το Μουσικό Σχολείο Ρόδου Ευχαριστούμε το χορηγό …. Το Δημοτικό Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου και το Σταμάτη Αγκά η ψυχή του Δημοτικού Θεάτρου. 

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας:

1. Ανθοπωλείο, Βάσω Θέμελη για τις υπέροχες συνθέσεις που έδωσαν χρώμα στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου

2. τη ΣΥ.ΦΑ.Κ.Ρ (Συνεταιριζόμενα  Φαρμακεία Κρήτης και Ρόδου)

3. ΒΑΚΑΡ Α.Ε  

Σας ευχαριστώ..σας ευχαριστούμε όλοι εμείς. 

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είναι ένα κομμάτι της Ροδιακής κοινωνίας,  είμαστε όλοι εσείς.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: