Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr19 Νοε 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 21 Νοεμβρίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων #WDoR2021

 

 Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για να θυμηθούμε τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου αναγνωρίζοντας  τον πόνο όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών και κοινοτήτων –  που δυστυχώς συνεχίζεται  εκατομμύρια ανθρώπων να προστίθενται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η Ημέρα έχει επίσης γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στις κυβερνήσεις και όλους εκείνους των οποίων το έργο περιλαμβάνει την πρόληψη των τροχαίων ή την αντιμετώπιση των συνεπειών των δυστυχημάτων,  καθώς προσφέρει την δυνατότητα να καταδειχθεί η τεράστια επίπτωση και ο αντίκτυπος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, ζητώντας την επείγουσα συντονισμένη δράση για να σταματήσει το μακελειό στους δρόμους του κόσμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα τιμάται σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από ΜΚΟ που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα του δρόμου, αλλά και από τις κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

#WDoR2021

Πέρυσι γιορτάσαμε την 25η επέτειο  της διεθνούς τήρηση αυτής της ημέρας αφιερωμένη στην ανάμνηση των πολλών εκατομμυρίων θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων σε όλο τον κόσμο - που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) το  1995 και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005 ως «κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα τροχαίων και τις οικογένειές τους». Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR), είναι η ΕΥΘΥΤΑ από 2004 εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030, κατά την οποία  θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο – επισημαίνοντας τους ίδιους τους λόγους για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη Δεκαετία 2021-2030.

Ο στόχος της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων  είναι :

* να θυμόμαστε όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στους δρόμους,

* να αναγνωριστεί το ουσιώδες έργο των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, της αστυνομία και των επαγγελματιών  υγείας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις τραυματικές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων.

 

* να επιστηθεί η προσοχή για τη γενικά μικρή νομική ανταπόκριση κατά των υπαιτίων για θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία δυστυχήματα,

* να προβληθεί η ανάγκη για βελτίωση της υποστήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους,

* να προωθηθούν τεκμηριωμένες δράσεις ώστε να αποτραπούν και τελικά να σταματήσουν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί οδικής κυκλοφορίας.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ (WDoR 2021) έχει στόχο  να αναδείξει τη μείωση των ταχυτήτων κυκλοφορίας – Οι χαμηλές ταχύτητες, σώζουν ζωές και μπορούν να αποτρέψουν πολλούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς οδηγών  και όλων των άλλων ευάλωτων χρηστών του δρόμου– παιδιά, ποδηλάτες, πεζοί ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων με εκδηλώσεις  θύμησης και ευαισθητοποίησης με μοναδικό στόχο «ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

Σάββατο: 20 Νοεμβρίου 2021 στο  Δημοτικό Θέατρο Ρόδου και ώρα 19:30

«Φως στην Ελπίδα»

Συμμετέχουν

● Σχολή χορού Έλλης Παρασκευά «Uman», χορογραφία Μίριαν Πετκμετζή

● Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής Μουσικού Γυμνασίου Ρόδου υπό την Δ/νση του Μιχάλη Καλαεντζή

● Σύνολο Κρουστών Μουσικού Σχολείου Ρόδου υπό τη Δ/σση του Νικόλαου Χασάπη

● Παιδική Χορωδία Amabile του Επικοινωνιακού & Μορφωτικού Ιδρύματος της

Ι. Μ.Ρόδου υπό την Δ/νση του Μιχάλη Καλαεντζή

Στήριξη-χορηγός Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ρόδου (ΔΟΠΑΡ)

Κυριακή: 21 Νοεμβρίου 2021

● Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ώρα 9:30

Θα τελεστεί Επιμνημόσυνη  Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ρόδου

● Πλατεία Κύπρου: Σκηνικό   τροχαίου δυστυχήματος 


 Δεν υπάρχουν σχόλια: