Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Νοε 2021

Ελλάδα, που είναι οι ποδηλατόδρομοι σου;

#Mobility

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά αφορά στα δίκυκλα αλλά οι ποδηλατόδρομοι είναι ανύπαρκτοι.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι αιτήσεις για την απόκτηση κάποιου ηλεκτρικού ποδήλατου με επιδότηση από το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ωστόσο όταν σε λίγους μήνες βγουν να κινηθούν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικά ποδήλατα οι ιδιοκτήτες τους θα βρεθούν σε ένα μεγάλο αδιέξοδο καθώς οι ποδηλατόδρομοι είναι ελάχιστοι και όπου υπάρχουν συνήθως οδηγούν σε μεγάλους και αφιλόξενους για τα δίκυκλα αστικούς οδικούς άξονες που σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για οδήγηση…

Όμως παρά τα μεγάλα σχέδια που ανακοινώνονται κατά καιρούς για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη μετάβασης σε άλλες πιο «πράσινες» μορφές κινητικότητας κανένας απολύτως δεν έχει δημιουργήσει τις υποδομές και τις συνθήκες ώστε να μπορέσουν να κινηθούν με άνεση και ασφάλεια οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών.

Σήμερα όλοι οι ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν οδηγούν σε κάποια λεωφόρο με αποτέλεσμα οι αναβάτες των ηλεκτρικών ποδηλάτων να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους αλλά και στην απροσεξία των οδηγών οχημάτων.

Δεν είναι και λίγες οι φορές που οι οδηγοί αυτοκινήτων ή φορτηγών έχουν εμπλακεί σε ατύχημα με αναβάτη ποδηλάτου ηλεκτρικού ή μη αλλά ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν θύματα…

Από την άλλη μεριά δεν είναι επίσης λίγες οι φορές όπου οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ποδηλάτων κινούμενοι σε κάποιον ποδηλατόδρομο βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με κάποιο αυτοκίνητο που ο οδηγός του έβγαινε από το πάρκινγκ του με αποτέλεσμα ο αναβάτης του ηλεκτρικού ποδήλατου να βρεθεί είτε επάνω στο αυτοκίνητο είτε να βρεθεί χτυπημένος κάτω στο οδόστρωμα του ποδηλατόδρομου.

Επίσης πολλοί θεωρούν ότι ο ποδηλατόδρομος έχει κατασκευαστεί και για να περπατούν οι πολίτες ή να τρέχουν σε αυτόν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους αναβάτες των ηλεκτρικών ποδηλάτων!

Δυστυχώς οι ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και καλό θα ήταν οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, των Περιφερειών αλλά και των Δήμων να ξεκινήσουν να εξετάζουν σοβαρά την κατασκευή ποδηλατόδρομων καθώς σε λίγους μήνες τα δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικά ποδήλατα θα κατακλύσουν τους δρόμους καθώς οι αναβάτες τους δεν θα έχουν που αλλού να κινηθούν. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί ήδη σήμερα με αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας ή σε άλλους κεντρικούς οδικούς άξονες να καταγράψει ρεκόρ!

Πρέπει λοιπόν να γίνει κάτι άμεσα και να κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι πριν να είναι πολύ αργά για όλους…

 Πηγή: https://www.newsauto.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: