Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Νοε 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Απονομή τιμητικών διακρίσεων Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου, του Περιφερειακού Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: « Με ασφάλεια κυκλοφορώ στο δρόμο - Η οδική ασφάλεια ευθύνη όλων».

 

Στις 12 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου του Περιφερειακού Μαθητικού Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ 2019 με θέμα: « Με ασφάλεια κυκλοφορώ στο δρόμο- Η οδική ασφάλεια ευθύνη όλων».

Παρά τις αντίξοες συνθήκες με τον κορονοϊό, δεν ήταν δυνατόν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές δημιουργοί μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους που ομολογουμένως  θα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους που συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Τους επαίνους παρέλαβαν οι Διευθυντές των Σχολείων. Την τιμητική διάκριση συνόδευαν  συλλεκτικά τετράδια του Ρόδιου Σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη και το βιβλιαράκι με συμβουλές «Πριν Οδηγήσεις ΘΥΜΗΣΟΥ»  

Κατά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργος Χατζημάρκος και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ Χαρούλα Γιασιράνη τόνισαν, ότι θα είναι αρωγοί  και πάντα παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στις πρωτοβουλίες της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για την οδική ασφάλεια. «Σας ευχαριστούμε  που μας στηρίζετε  και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσετε να μας στηρίζετε»

Σκοπός του διαγωνισμού αυτού, ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών του δρόμου της ασφαλούς μετακίνησής  τους, της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ με  στόχο να γίνουν κατανοητοί οι βασικοί κανόνες Οδικής Ασφάλειας για την μείωση των τροχαίων συμβάντων.   Η επιτροπή της αξιολόγησης των έργων  επέλεξε με δυσκολία τα έργα που διακρίθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού και της ψηλής ποιότητας τους.

Ο διαγωνισμός   διοργανώθηκε  με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ), της υποστήριξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ. 

Παρουσιαστήκαν οι βραβευμένες δημιουργίες των μαθητών (ταινίες μικρού μήκους, σποτ, ελεύθερο σχέδιο, κολλάζ-ζωγραφική, κατασκευές, αφίσες και στοίχοι τραγουδιών) αναδεικνύοντας την ανάγκη για υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Οι μαθητές μετέφεραν  με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο στα κοινωνικά τους μηνύματα συμβάλλοντας  στην καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Τονίστηκε από όλους η σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στο κρίσιμο θέμα της οδικής ασφάλειας και εξέφρασαν  τη συγκίνησή τους για τις εξαιρετικές δημιουργίες των μαθητών και τα σημαντικά κοινωνικά μηνύματα που μετέφεραν.  Οι προσκεκλημένοι είχαν τη χαρά να δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν με την αγαπημένη μασκότ της «ΕΥΘΥΤΑ» που μεταλαμπαδεύει στα παιδιά αξίες για την ευγένεια κα τον πολιτισμό στο δρόμο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια. Τα μηνύματα των παιδιών θα είναι πάντα ο οδηγός μας για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο, βιώσιμο και δίκαιο τόσο στην κοινωνία όσο και στους δρόμους μας.

Τελειώνοντας, με την ακούραστη δουλειά μας  την επιμονή μας , τη γνώση μας  και την εμπειρία μας που έχουμε  αποκτήσει  από την πρώτη προηγούμενη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020 , είμαστε έτοιμοι ως κοινότητα ΜΚΟ να παίξουμε τον ρόλο μας στη δεύτερη δεκαετία δράσης 2021–2030, για μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα και σοβαρών τραυματισμών.

Θα συνεχίσουμε   και μας ενδυναμώνει το όραμα «ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ»

O κατάλογος των βραβευμένων σχολείων

1      1Ο  Δ.Σ πόλεως Καλύμνου Αφίσα 1 & 2 Βραβείο

2      5ο Δ. Σ πόλεως Καλύμνου Ελεύθερο σχέδιο1, 2 & 3 Βραβείο

3      6ο Δ.Σ πόλεως Καλύμνου Τηλεοπτικό Σποτ 2 Βραβείο

4      1ο Δ.Σ πόλεως Καλύμνου Τραγούδι-στοίχοι 1 Βραβείο

5      Δ. Σχολείο Σορωνής Ελεύθερο σχέδιο 1, 2 και 3 Βραβείο  και Ραδιοφωνικό σποτ 3 Βραβείο

6    Δ. Σχολείο Έμπωνας Κολλάζ-ζωγραφική 1, 2 και 3 Βραβείο

7      ΕΕΕΕΚ Ρόδου κατασκευή 1 Βραβείο

8      Γυμνάσιο Αφάντου  Σκίτσο Βραβείο 2

9     4Ο Γυμνάσιο Ρόδου, Τμήμα ΖΕΠ 1 Βραβείο

1   Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» Ραδιοφωνικό σποτ 2 Βραβείο

1   2ο Γυμνάσιο Περάματος ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ 2 Βραβείο

1   Αιάντειο Γυμνάσιο Σαλαμίνας ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ 2 Βραβείο

1  Γυμνάσιο Λυκειακές τάξεις Αστυπάλαιας Τηλεοπτικό σποτ  1 Βραβείο

1   Γ. Λύκειο Κρεμαστής Ταινία μικρού μήκους 1 Βραβείο

1   2ο  Γ. Λυκειο Ρόδου –Καζούλειο Σκίτσο 1 Βραβείο

 

 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: