Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Νοε 2021

Η Global Alliance of NGO's for Road Safety (Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια) γιορτάζει τη 10η επέτειό της.

 

Σήμερα, η Global Alliance of NGO's for Road Safety (Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια)  γιορτάζει τη 10η επέτειό της.

Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΛΕΙΑς ΡΟΔΟΥ, είναι από τα πρώτα μέλη της Global Alliance of NGO's for Road Safety (Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια) από την ίδρυση της.

Η Global Alliance of NGO's for Road Safety (Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια ιδρύθηκε το 2011 για να κινητοποιήσει και να ενδυναμώσει ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011–2020. Έκτοτε, η Συμμαχία και τα 288 μέλη της σε 98 χώρες έχουν αυξηθεί σε αριθμό, ικανότητα και δύναμη, εργάζονται για να σώσουν ζωές μέσω της υπεράσπισης, της εκπαίδευσης, των υποδομών, της έρευνας και της υποστήριξης των θυμάτων.


Οι ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια και τα θύματα του δρόμου προσφέρουν μια μοναδική προοπτική ως τα μάτια, τα αυτιά και οι φωνές των κοινοτήτων τους. Μέσω εκδηλώσεων, όπως οι Παγκόσμιες Συναντήσεις, οι έρευνες μελών και οι διαβουλεύσεις, η Συμμαχία ενώνει τις φωνές των ΜΚΟ και τους δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας για την οδική ασφάλεια. Διευκολύνει τη συμμετοχή τους και εκπροσωπεί τις φωνές τους μεταξύ των ενδιαφερομένων υψηλού επιπέδου όπως το Ταμείο Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και κατά τον προγραμματισμό συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Ως αποτέλεσμα, οι ΜΚΟ της Συμμαχίας γίνονται αναγνωρισμένη δύναμη μέσω της συνεισφοράς τους στην 3η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη στη Στοκχόλμη και των συμβολών τους στο Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης 2021 - 2030 και άλλες περιστάσεις υψηλού επιπέδου.

Οι ΜΚΟ είναι επίσης μπότες στο έδαφος. Κινητοποιούν τις κοινότητες και συνηγορούν με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Η απήχησή τους αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, οι ΜΚΟ της Συμμαχίας προσέγγισαν περίπου 112 εκατομμύρια ανθρώπους με την εκστρατεία #Love30. Ο αντίκτυπος των ΜΚΟ συνεχίζεται: σε χώρες σε όλο τον κόσμο, οι τοπικοί και εθνικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων λαμβάνουν το μήνυμα #Love30 και το μετατρέπουν σε δεσμεύσεις, πολιτικές και εφαρμογή σε όρια 30 km/h όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν. Η Συμμαχία ενισχύει τις προσπάθειές της μέσω συντονισμένων ενεργειών, δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργασίας, όπως με το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομοθετών για την Οδική Ασφάλεια, και ενισχύοντας τις επιτυχίες τους.

Η αυξανόμενη επιρροή της κοινότητας των ΜΚΟ έχει επιταχυνθεί μέσω των στοχευμένων προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων της Συμμαχίας, ιδίως του Προγράμματος Ενδυνάμωσης της Συμμαχίας και της Θερμοκοιτίδας Συμμαχίας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων, τα οποία βασίζονται σε ανάγκες που προσδιορίζονται από τα μέλη, οι ΜΚΟ είναι εξοπλισμένες να συνηγορούν πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας δεδομένα και στοιχεία για να πιέσουν για δεσμεύσεις. Οι ΜΚΟ θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ως πολύτιμοι συνεισφέροντες στη λήψη αποφάσεων για την οδική ασφάλεια των χωρών τους και έχουν συμβάλει καθοριστικά στον επηρεασμό πολιτικών και εφαρμογών που προστατεύουν τους ανθρώπους και σώζουν ζωές.

 Αυτές οι επιτυχίες οδήγησαν στη Συμμαχία να λάβει δύο Διεθνή Βραβεία Οδικής Ασφάλειας Prince Michael το 2017, για το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης της Συμμαχίας και το 2020 για το #CommitToAct.

 Καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο έτος της Δεκαετίας της Δράσης, τα μέλη της Συμμαχίας είναι ισχυρότερα και καλύτερα εξοπλισμένα για να παίξουν τον ρόλο τους στην επίτευξη του στόχου του 2030 για μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα  και σοβαρών τραυματισμών και η Συμμαχία θα συνεχίσει να τα κινητοποιεί και να τα ενδυναμώνει.

 Η Lotte Brondum, Εκτελεστική Διευθύντρια δήλωσε: «Είμαστε τόσο περήφανοι για την ανάπτυξη που έχουμε δει στις ΜΚΟ μας τα τελευταία 10 χρόνια. Με την ακούραστη δουλειά, την επιμονή, τη γνώση και την εμπειρία που έχουν δημιουργήσει την πρώτη δεκαετία δράσης, είμαστε έτοιμοι ως κοινότητα ΜΚΟ να παίξουμε τον ρόλο μας στη δεύτερη δεκαετία δράσης 2021–2030.

 "Καλούμε άλλες ΜΚΟ να συμμετάσχουν στο κίνημά μας, προσθέτοντας και επωφελούμενοι από τη συνδυασμένη δύναμή μας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας ως κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη του Παγκόσμιου Σχεδίου και της Δεκαετίας Δράσης και καλούμε τις κυβερνήσεις μας και των παγκόσμιων ενδιαφερόμενων μερών να συνεργαστούν μαζί μας στην κοινή μας αποστολή.

 «Ευχαριστούμε όσους υποστήριξαν τη Συμμαχία, τους εταίρους, τους χορηγούς και τους συνεργάτες μας. Χωρίς εσάς, η κοινότητα των ΜΚΟ δεν θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά. 

«Το πιο σημαντικό, συγχαίρουμε τις ΜΚΟ μας για το τεράστιο έργο τους στα πρώτα 10 χρόνια της Συμμαχίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τι θα πετύχετε τα επόμενα 10 χρόνια».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: