Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Μαρ 2023

Δέσμη μέτρων υπέρ των τραμπούκων και των δολοφόνων της ασφάλτου…


 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, κλπ» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 24 Μαρτίου για να ξεκινήσει η συζήτηση του στις 27 επανέρχεται (άρθρο 67) η υπαγορευμένη από Δικηγορικό Γραφείο πρόταση τροποποίησης του άρθρου 290 Α του Ποινικού Κώδικα περί Επικίνδυνης Οδήγησης που είχε εμφανιστεί τον περασμένο Νοέμβρη σε σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποσύρθηκε όταν αυτό παρουσιάστηκε στη Βουλή το Δεκέμβρη.

Η προκλητική αυτή τροποποίηση θεσπίζει ως κακούργημα την πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στο οδικό δίκτυο των πόλεων MONON όταν η ταχύτητα που αναπτύσσει ο οδηγός  ξεπερνά τα 90 km/h (40 km πάνω από το υφιστάμενο όριο των 50 km/h) και στους αυτοκινητοδρόμους όταν ξεπερνά τα 190 km/h (60 km πάνω από το υφιστάμενο όριο).

ΗΤΟ

Είναι μια τροπολογία που κλείνει το μάτι στους παραβατικούς οδηγούς  πως αν σκοτώσουν κάποιον μέσα στην πόλη τρέχοντας 60- 70 – 80 ή και 89 km/h δεν πρόκειται να υποστούν το παραμικρό και αν κάνουν το ίδιο σε αυτοκινητόδρομο τρέχοντας με 150- 170 – 180 ή και 189 km/h και πάλι δεν θάχουν καμιά συνέπεια.

Και στις δυο περιπτώσεις οι φόνοι θα χαρακτηριστούν πλημμελήματα – ανθρωποκτονίες από αμέλεια.

Είναι μια τροποποίηση που αφορά στην εξαίρεση και όχι τον κανόνα των τροχαίων εγκλημάτων γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των φόνων και των σοβαρών τραυματισμών γίνονται με πολύ μικρότερες ταχύτητες.

Είναι προκλητικό στον ένα μήνα από το έγκλημα στα Τέμπη το ΥΜΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης να προωθούν διατάξεις ατιμωρησίας για τους τραμπούκους δολοφόνους της ασφάλτου.

Αυτοί που δυο χρόνια πριν διακήρυτταν πως θα θεσπίσουν το όριο των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές σήμερα στην ουσία ανεβάζουν το όριο στα 90km/h μια και μόνο πάνω απ αυτό θα υπάρχουν υπολογίσιμες συνέπειες για τον υπεύθυνο θανατηφόρου τροχαίου στις κατοικημένες περιοχές και στα 190km/h στους αυτοκινητόδρομους.

Η ταχύτητα παγκόσμια είναι ο υπ αριθμό 1 φονιάς στο οδικό δίκτυο. Το ΥΜΕ που «δεν ήξερε τίποτα» για όσα εγκληματικά συνέβαιναν στο σιδηροδρομικό δίκτυο μάλλον «δεν θα το ξέρει» κι αυτό…

Μετά την εξωφρενική απόπειρα τον προηγούμενο μήνα  να επιστρέψουν στους παραβατικούς οδηγούς της άδειες οδήγησης που τους έχουν αφαιρεθεί για πάντα λόγω επαναλαμβανόμενων σοβαρών παραβάσεων (ΕΔΩ) και να καταργήσουν το σχετικό νόμο έρχονται τώρα να επιβραβεύσουν τον κάθε παραβατικό που θεωρεί το οδικό δίκτυο ιδιωτική πίστα ταχύτητας και αφήνει ανάπηρο ή σκοτώνει όποιον βρεθεί στο δρόμο του.

Ο SOS  Τροχαία Εγκλήματα και η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ  καλούν την κυβέρνηση:

-να αποσύρει ΑΜΕΣΑ τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που θα αυξήσουν την επικινδυνότητα στο οδικό δίκτυο.

– να νομοθετήσει ΑΜΕΣΑ το όριο ταχύτητας των 30km/h όπως εδώ και δύο χρόνια έχει υποσχεθεί.

-να καταργήσει ΑΜΕΣΑ το άρθρο 43 του ΚΟΚ που χαρακτηρίζει πλημμέλημα την εγκατάλειψη θύματος τροχαίου από δράστη οδηγό και να αποκαταστήσει την ισονομία με την ισχύ του άρθρου 306 του ΠΚ ( Έκθεση – κακούργημα) για όλους τους πολίτες

-να επιβάλει το Μηδενικό αλκοόλ στο αίμα των οδηγών.

-να νομοθετήσει την ΑΜΕΣΗ αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους δολοφόνους της ασφάλτου και όσους υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις.

-να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση με τις οργανώσεις των θυμάτων και να ακούσει επιτέλους τις απόψεις της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής για μια ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που σήμερα αμνηστεύει τα τροχαία εγκλήματα.

Αυτά είναι τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα που θα σηματοδοτήσουν μια πορεία δραστικού περιορισμού των τροχαίων εγκλημάτων και των θυμάτων τους.

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

3 Φεβρουαρίου 2021: ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης παρουσία του πρωθυπουργού, εξαγγέλλει τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές στα 30 km/h.          Δηλώσεις που μείνανε δηλώσεις.

VIDEO ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=ibScuiD-MXk

Αναλυτική κριτική που ο SOS Τροχαία Εγκλήματα και η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ κατέθεσαν και στη διαβούλευση για το απαράδεκτο άρθρο που διαφημίζεται παραπλανητικά ως δήθεν μετατροπή του πλημμελήματος σε κακούργημα στο άρθρο μας: Αμέλεια και Πλημμέλημα ξανά παρά τις φήμες ο φόνος με υπερβολική ταχύτητα

 Στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης μια τροποποίηση του άρθρου 290Α –Επικίνδυνη Οδήγηση του Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνει δύο παραγράφους μια για την οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα και μια για την οδήγηση στη ΛΕΑ. Το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση μέχρι 15 Νοεμβρίου και όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει τις προτάσεις του ΕΔΩ  

15 Νοεμβρίου 2022, 13:59 | Ελένη Καρύδη

Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α (Εταιρία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων)ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Επικίνδυνη οδήγηση από αμέλεια; Ενσυνείδητα οδηγεί.. Τα όρια ταχύτητας ορίζονται από τον ΚΟΚ και η παραβίαση τους απαγορεύεται γιατί σημαίνει αυξημένο κίνδυνο εμπλοκής σε σύγκρουση. Ποιος δεν το γνωρίζει..
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι κάποιος που ξεπερνάει το όριο ταχύτητας ανά ώρα ή μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα ή κάνει αυτοσχέδιους αγώνες ή οδηγεί εξαιτίας σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές όλα να είναι από αμέλεια ….
α) Στους αυτοκινητοδρόμους (υφιστάμενο όριο ταχύτητας 130km/h) Για κακούργημα θα κατηγορηθούν όσοι την προκαλέσουν τρέχοντας με ταχύτητα πάνω από 190km/h.Είναι αδιανόητο και σύμφωνα με τις μελέτες του Π.Ο.Υγείας και των επιστημόνων της οδικής ασφάλειας- αποτέλεσμα αυτής της ταχύτητας θα είναι ο οδηγός θα σκοτωθεί ή και θα σκοτώσει άλλους.
β) Εντός κατοικημένης περιοχής (υφιστάμενο όριο ταχύτητας 50 km/h με υποσχόμενη την μείωση στα 30 km/h (σύμφωνα με την νέα Δεκαετία Δράσης 2021-2030 να θεσμοθετηθεί η ταχύτητα 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές-Δρόμοι για Ζωή), θα κατηγορηθούν για κακούργημα όσοι την προκαλέσουν τρέχοντας με ταχύτητα πάνω από 90km/h.Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και όλους τους επιστημονικούς φορείς σημαίνουν σε περίπτωση παράσυρσης πεζού ή σύγκρουσης με ποδήλατο, ΕΠΗΟ, μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα 100% βεβαιότητα πρόκλησης θανάτου του ευάλωτου χρήστη, ενώ και σε περίπτωση πλαγιομετωπικής ή μετωπικής σύγκρουσης αυτοκινήτων η πιθανότητα είναι η ίδια. Τι είδους Δικαιοσύνη είναι αυτή που νομοθετεί πως ένας οδηγός που τρέχει με υπερδιπλάσια του ορίου ταχύτητα (70km/h με όριο τα 30km/h) και σκοτώνει έξω από το σχολείο του ένα παιδί, στο δρόμο έναν ποδηλάτη, έναν ηλικιωμένο είναι απλά αμελής, όταν μ αυτή την ταχύτητα η πιθανότητα να σκοτώσει ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου είναι 100%!
γ) Όσον αφορά στην οδήγηση στη ΛΕΑ είναι σε σωστή κατεύθυνση. Καθίσταται επιβεβλημένο να κρίνονται ποινικά αξιόμεμπτες οι συμπεριφορές οδηγών, που ενσυνείδητα υπερβαίνουν το οριζόμενο όριο ταχύτητας του ΚΟΚ ή κινούνται παρανόμως επί της Λ.Ε.Α με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ιδιοκτησία, αλλά κυρίως τη σωματική ακεραιότητα των λοιπών χρηστών της οδού και προφανώς τη δική τους.
δ)Για πολλοστή φορά χρόνια τώρα η εγκατάλειψη θύματος δεν συμπεριλαμβάνεται στα κακουργήματα.
Η επιστημονική, ηθική και νομική προσέγγιση του ζητήματος των τροχαίων από υπερβολική ταχύτητα (το συχνότερο αίτιο θανατηφόρων τροχαίων) επιτάσσει αφ ενός τον δραστικό περιορισμό των ορίων ταχύτητας (30km/h στις κατοικημένες περιοχές, 110 km/h στους αυτοκινητόδρομους) όπως έχουν ήδη κάνει οι ασφαλέστερες κυκλοφοριακά χώρες του κόσμου. Την αυστηρή επιτήρηση και διοικητική αντιμετώπιση των παραβατών. Και την απόδοση κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος σ όλους τους παραβάτες του ορίου ταχύτητας που προκαλούν τροχαίες θανατηφόρες ή με σοβαρά τραυματισμό συγκρούσεις.
Δεν υπάρχει σήμερα ΚΑΝΕΙΣ που να μη γνωρίζει πως Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ. Αυτός που τρέχει με 150 ή 190 km/h στον αυτοκινητόδρομο ή με 70 ή 90 km/h σε κατοικημένη περιοχή το πράττει συνειδητά, γνωρίζοντας τους κινδύνους και όχι από … αμέλεια. Όπως γνωρίζουν όλοι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την ένατη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία θανάτου για ανθρώπους ηλικίας 15 – 29 ετών και η κυριότερη αιτία πρόκλησης τροχαίων είναι η υπερβολική ταχύτητα η οποία συμβάλλει τόσο στη σφοδρότητα της σύγκρουσης όσο και στη σοβαρότητα ενδεχόμενου τραυματισμού, συχνά και θανάσιμου.
20 Νοεμβρίου- Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων -WDoR 2022 Στα φώτα της δημοσιότητας στη ΔΙΚΑΙΩΣΗ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Η επιβολή του νόμου για την οδική κυκλοφορία, η ενδελεχής έρευνα μετά από σύγκρουση για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα και να αποτραπεί η επανάληψη, η ποινική δίωξη όπου χρειάζεται και η αστική αποζημίωση αποτελούν μέρος του συστήματος δικαιοσύνης. Όταν εφαρμόζεται σοβαρά, δίκαια και με συνέπεια, ένα τέτοιο σύστημα είναι αυτό που αξίζουν και επιθυμούν τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων που έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί ένα μέλος της οικογένειας ως αποτέλεσμα κάποιου νόμου – παράβασης ή αμέλειας, καθώς αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα πρόληψη και αυτό θα σήμαινε ότι αντλούνται διδάγματα από τις τραγωδίες τους ώστε να μην επαναληφθούν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: