Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr7 Μαρ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ Η ΟΓΔΟΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ Η ΟΓΔΟΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

06 Μαρτίου 2023, Σαν Σαλβαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ

Η Όγδοη Παγκόσμια Συνάντηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που υποστηρίζουν την Οδική Ασφάλεια και τα Θύματα Οδών (Παγκόσμια Συνάντηση) ξεκίνησε σήμερα στο Σαν Σαλβαδόρ του Ελ Σαλβαδόρ.
 
Η Παγκόσμια Συνάντηση, της οποίας το θέμα είναι Επανεξέταση της οδικής ασφάλειας: Κινητικότητα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, συγκεντρώνει 214 συμμετέχοντες από 61 χώρες.

1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου κάθε χρόνο. Έχει τεθεί παγκόσμιος στόχος για τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται επείγουσα δράση για την εφαρμογή δράσεων οδικής ασφάλειας που έχουν αποδειχθεί στην πράξη ότι σώζουν ζωές και μειώνουν τους τραυματισμούς. Οι ασφαλείς δρόμοι είναι απαραίτητοι για να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν την καθημερινή τους ζωή και να έχουν πρόσβαση στην εργασία και την εκπαίδευση.

Για να παίξουν τον ρόλο τους στην επίτευξη του στόχου του 2030, οι ΜΚΟ στη συνάντηση θα διερευνήσουν τι σημαίνει υπευθυνότητα στην οδική ασφάλεια και πώς μπορούν να κρατήσουν τις κυβερνήσεις τους υπόλογες για τις παγκόσμιες δεσμεύσεις.
 
Η Παγκόσμια Συνάντηση διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια (η Συμμαχία) και συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Μεταφορών του Ελ Σαλβαδόρ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
 
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου η Συμμαχία θα πραγματοποιήσει συμπόσιο. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, τα μέλη της Συμμαχίας θα παρουσιάσουν τη Διακήρυξη του Σαν Σαλβαδόρ, ζητώντας τεκμηριωμένες ενέργειες οδικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων πολιτικών και εφαρμογών για την προστασία των πεζών, των ποδηλατών και των αυτοκινητιστών. διαφανείς και υπεύθυνες επενδύσεις για την ασφάλεια των δρόμων· και συμμετοχή των ΜΚΟ οδικής ασφάλειας στη λήψη αποφάσεων.
 
Το συμπόσιο θα είναι επίσης η πλατφόρμα για την έναρξη της εργαλειοθήκης Accountability Toolkit της Συμμαχίας. Η εργαλειοθήκη θα επιτρέψει στις ΜΚΟ να αξιολογήσουν και να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων προτεραιότητας από τις κυβερνήσεις τους για τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα σε επίπεδο χώρας.
 
Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί ένα έργο τέχνης, που παραγγέλθηκε από έναν τοπικό καλλιτέχνη και ενσωματώνει τις απόψεις των μελών για την οδική ασφάλεια. Θα ανακοινωθούν οι νικητές του Βραβείου Οδικής Ασφάλειας FedEx. Το βραβείο αναγνωρίζει ΜΚΟ μέλη της Συμμαχίας που έχουν επιδείξει εξαιρετική δέσμευση για την οδική ασφάλεια και την κοινότητα των ΜΚΟ, την ανάπτυξη και την υπεράσπιση των παρεμβάσεων που βασίζονται σε στοιχεία.
 
Τα εναρκτήρια λόγια θα γίνουν από τον Edgar Romeo Rodriguez Herrera, Υπουργό Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Ελ Σαλβαδόρ, τον Nelson Eduardo Reyes Rivas, υφυπουργό Μεταφορών του Ελ Σαλβαδόρ και τη Lotte Brondum, την εκτελεστική διευθύντρια της Συμμαχίας.
 
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Etienne Krug, Διευθυντής  Δημόσιας  Υγείας, ΠΟΥ και ο Jean Todt, Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια.

Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια
Η Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια (η Συμμαχία) εκπροσωπεί περισσότερες από 300 ΜΚΟ-μέλη που εργάζονται στον τομέα της οδικής ασφάλειας από 100 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Συμμαχία είναι ένας εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός και είναι η πλατφόρμα για ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο για να ανταλλάσσουν γνώσεις και να υποστηρίζουν συλλογικά την οδική ασφάλεια και τα δικαιώματα των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. 

Η Συμμαχία παρέχει υπηρεσίες στα μέλη της σε τρεις βασικούς τομείς: 

1) δικτύωση και κοινή χρήση

2) υπεράσπιση και 

3) ανάπτυξη ικανοτήτων.

Η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου είναι ενεργό μέλος της Global Alliance of NGOs for Road Safety


Δεν υπάρχουν σχόλια: