Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr20 Μαρ 2023

Έγκλημα στα Τέμπη: Πρόσωπα, όχι αριθμοί!

20 ημέρες μετά το έγκλημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη η επίσημη πολιτεία δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τα στοιχεία των νεκρών!

Αυτό ενώ εδώ και βδομάδες έγιναν οι ταυτοποιήσεις και οι σοροί των θυμάτων παραδόθηκαν σε σφραγισμένα φέρετρα με την εντολή να μην ανοιχθούν από τις οικογένειες τους.

Ενώ λοιπόν τα θύματα του εγκλήματος έχουν ενταφιαστεί το μόνο που είναι επισήμως γνωστό είναι ο αριθμός των νεκρών. 57 όπως ισχυρίζονται.

Κι ενώ επίσημα η πολιτεία σιωπά, πρόσωπα και ιστορίες θυμάτων αναδεικνύονται από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τα ΜΜΕ υπενθυμίζοντας σε όλους μας πως στα τρένα επέβαιναν ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ.

Παράλληλα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο λίστες με τα ονόματα των θυμάτων χωρίς αυτές να αποτελούν μέρος επίσημης ανακοίνωσης οποιουδήποτε πολιτικού ή υπηρεσιακού φορέα. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα μαζικό έγκλημα αποκρύβονται τα στοιχεία των θυμάτων, ενώ είναι γνωστά εδώ και εβδομάδες. Το γεγονός μπορεί να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Ωστόσο αυτό που συμβαίνει μόνο τυχαίο δεν είναι. Αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής του να ξεχαστεί το γρηγορότερο αυτό που συνέβη. Η αναφορά μόνο σε αριθμούς γι αυτό είναι πολύ πιο βολική απ  ότι οι αναφορά στους Ανθρώπους.

Αποτελεί τη μέγιστη προσβολή της Μνήμης των νεκρών η απόκρυψη των ονομάτων τους από την πολιτεία.

Σήμερα η ελληνική κοινωνία πενθεί 57 συγκεκριμένους Ανθρώπους και απαιτεί σαν προϋπόθεση για την μη επανάληψη παρόμοιων τραγωδιών των σεβασμό στη Μνήμη τους. Η προσπάθεια να μη βιωθεί η τραγωδία των Τεμπών σαν συλλογικό τραύμα από την κοινωνία στηρίζεται τόσο στην καταστολή των κινητοποιήσεων όσο και στην απόκρυψη της Ταυτότητας των θυμάτων.

Απαιτούμε την άμεση επίσημη ανακοίνωση της ταυτότητας των θυμάτων του εγκλήματος της 28ης Φεβρουαρίου.

Μνήμη ενάντια τη Λήθη. Όχι στη Συγκάλυψη. Πρόσωπα, όχι Αριθμοί!

Αόρατοι ναι, Ανύπαρκτοι όχι!

Αθήνα 19 Μαρτίου 2023

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα


ΥΓ. 
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ δημοσιοποιεί τα στοιχεία των νεκρών, στις 7 Μαρτίου ένας κατάλογος με 56 ονόματα δημοσιεύτηκε στο site intraneus και στις 17 Μαρτίου, με αλλαγές στη σειρά, αναδημοσιεύτηκε σαν καινούρια στο larissa.net και από κεί σε μεγαλύτερα sites. Αναρωτιέται κανείς: Είναι αξιόπιστες αυτές οι αγνώστου προελεύσεως λίστες; Πουλάνε κάποιοι τα ονόματα των νεκρών;  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: