Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Μαρ 2023

8η Παγκόσμια Σύσκεψη Μη Κυβερνητικών Οργανισμών για την Οδική Ασφάλεια

Σύνθεση απο λέξεις που έστειλαν οργανώσεις απο ολο τον κόσμο

Σύνθεση από λέξεις που έστειλαν οργανώσεις απ όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Πως να επιστρέψω στη χώρα μου και να μιλήσω για επανεξέταση της ασφαλούς κινητικότητας για τον Άνθρωπο – που είναι το μότο της επερχόμενης Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, όταν έχουμε ως χώρα υποστεί εθνική τραγωδία διότι ένα ολόκληρο σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς – που είναι η εναλλακτική που προτείνεται για  τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων – έχει αποτύχει

Με την τοποθέτηση αυτή στην Όγδοη Παγκόσμια Σύσκεψη των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που υπερασπίζονται την Οδική Ασφάλεια και τα Θύματα Τροχαίων Συγκρούσεων (6-10 Μαρτίου στο Ελ Σαλβαδόρ) η εκπρόσωπος του SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ Καίτη Μακρή έστρεψε την προσοχή όλων των  πρεσβευτών της παγκόσμιας κοινότητας οδικής ασφάλειας και θυμάτων τροχαίων  από δεκάδες χώρες που συμμετείχαν σε ένα δυναμικό κλίμα ενθουσιασμού ελπίδας και συνεργασίας με στόχο τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στο παγκόσμιο πλαίσιο δράσεων 2021-2030.

Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της επίσημης υβριδικής σύσκεψης της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (United Nations Road Safety Committee)  στις 7 το πρωί της 8ης Μαρτίου προεδρεύοντος του Δρ Ettiene Krug Διευθυντή του Τομέα Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης Τραυματισμών κ Επιδημιολογίας του Π.Ο.Υγείας, ένα ισχυρό όργανο με συμμετέχοντες μέλη από 70 χώρες  τόσο in situ παρευρισκομένων όσο και συνδεδεμένων on line, η Ελληνίδα εκπρόσωπος του SOS Τροχαία Εγκλήματα μετέφερε την οδύνη όλων των οικογενειών για αυτούς τους απολύτως ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΟΥΣ θανάτους της σιδηροδρομικής τραγωδίας στην Ελλάδα τονίζοντας την αυστηρή ανάγκη οι κυβερνήσεις να διευκολύνουν τη στροφή προς  τη χρήση των ασφαλών δημόσιων συγκοινωνιών.

VIDEO ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=zpgh5DZM4ZQ&t=110s

Συντάχθηκε μια διακήρυξη συμπαράστασης στον ελληνικό λαό υπογεγραμμένο από όλους τους παρευρισκόμενους στο Ελ Σαλβαδόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική επιστήμονας  Dr Tho Bella Dinh-Zarr, Επίτιμη Σύμβουλος Ασφαλών Εθνικών Μεταφορών των Η.Π.Α. συγκινημένη έχοντας επί σειρά ετών ασχοληθεί με την εντατική έρευνα σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στην Αμερική παρέδωσε με τελετουργική χειραψία ενθάρρυνσης το συμβολικό μετάλλιο με την ιδιότητά της και την επιγραφή «Σώζοντας Ζωές! Αποτρέποντας Τραυματισμούς! Προάγοντας την Ασφάλεια!» στην Εκπρόσωπο του Συλλόγου μας κα Καίτη Μακρή ως ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες που υπέστησαν την βαριά σιδηροδρομική τραγωδία.

 

 

 

 

 

 

 8η  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  ΟΔΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΣΤΟ  ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

Η Παγκόσμια Σύσκεψη οργανισμών για την Οδική Ασφάλεια  πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια πάντα υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και φέτος στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι

– Edgar Romeo Rodrigues Herrera, Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Ελ Σαλβαδόρ
– Nelson Eduardo Reyes, Υφυπουργός Μεταφορών του Ελ Σαλβαδόρ

– Lotte Brondum, Εκτελεστική Διευθύντρια, Παγκόσμιας Συμμαχίας ΜΚΟ για τηνΟδική Ασφάλεια και τα Θύματα Τροχαίων

ενώ κεντρικοί ομιλητές τους οποίους παρουσίασε ο Giovanni Escalante, εκπρόσωπος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας στο Ελ Σαλβαδόρ, ήταν οι:

– Jean Todt, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την οδική ασφαλή κυκλοφορία
– Etienne Krug, Διευθυντής Τομέα Κοινωνικών Καθοριστικών Παραγόντων της Δημόσιας Υγείας του Π.Ο.Υ.

Tho Bella Dinh-Zarr, Ανώτερη Σύμβουλος  Δημόσιας Υγείας & Μεταφορών στο  Ίδρυμα Έρευνας για τους Τραυματισμούς από την Κυκλοφορία (TIRF) και του Ιδρύματος FIA  η οποία είναι Επίτιμη Σύμβουλος Ασφαλών Εθνικών Μεταφορών των Η.Π.Α. και άλλοι.

Οι συζητήσεις στα πάνελ των ημερών κινήθηκαν θεματολογικά στην κατανόηση  της σύνδεσης ασφαλούς κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας με άλλους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης,

Ακόμη, όλοι οι σύνεδροι χαιρέτησαν την Παρουσίαση της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ΟΗΕ τον Μάιο 15-21, 2023 την οποία ευφάνταστα συντόνισε ο Shane O’Connor, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Πολίτες του Κόσμου, FedEx.  Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν επιστρέφοντας στις χώρες τους να εγείρουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση  με διάχυση πληροφορίας των hashtags

  • #RethinkMobility
  • #StreetsforLife
  • #RoadSafety

Συνθήματα όπως:  

* ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΩΡΑ!  

* ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ 

* 30km ΟΡΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

* ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΖΩΕΣ και άλλα

Το  θέμα της Εβδομάδας ορίστηκε από τον ΟΗΕ να είναι οι βιώσιμες μεταφορές , και συγκεκριμένα Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. 

Η οδική ασφάλεια είναι τόσο προϋπόθεση για να συμβεί αυτή η αλλαγή όσο και αποτέλεσμα αυτής.

Επίσης,  σ’ ένα ειδικά πυκνοσχεδιασμένο διήμερο έγινε εκπαίδευση των συνέδρων με παρουσίαση  των Εργαλείων Λογοδοσίας βασισμένα σε αποδεδειγμένες δράσεις και προσέγγισης των κυβερνήσεων κάθε χώρας με στόχο την υιοθέτηση εθνικής πολιτικής Οδικής Ασφάλειας   (Accountability Alliance Toolkit)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

https://www.roadsafetyngos.org/news-events-orig/events/global-meetings/eighth-global-meeting/

https://trimis-ec-europa-eu.translate.goog/event/7th-un-global-road-safety-week-2023?_x_tr_sl

http://soste.gr/sos-te/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: