Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Μαρ 2023

7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ 15-21 Μαΐου 2023

  SDG Wheel_Transparent
                                                                      

Global Plan for the Decade of Action for Road Safety 2021-2030

Η 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-21 Μαΐου 2023

#RethinkMobility

  • #StreetsforLife
  • #RoadSafety

 

 

Η κινητικότητα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Στην καλύτερη περίπτωση, η κινητικότητα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση θετικών κοινωνικών αλλαγών σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, προάγοντας την ασφαλή και ίση πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την υγεία και επηρεάζοντας ευνοϊκά αρκετούς από τους ευρύτερους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-21 Μαΐου 2023, θα επιστήσει την προσοχή στην απελπιστική ανάγκη των τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων και των εταίρων τους να επανεξετάσουν –και να επαναλάβουν– την κινητικότητα. Αυτό περιλαμβάνει αυξανόμενες επενδύσεις στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στο να γίνουν οι άνθρωποι υγιείς, οι πόλεις βιώσιμες και οι κοινωνίες δίκαιες.

 Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021 – 2030, η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών για να ξανασκεφτούμε πώς κινούμαστε στον κόσμο. Παγκοσμίως, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα παραμένει περίπου 1,3 εκατομμύρια ετησίως με 50 εκατομμύρια τραυματίες. Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι πλέον ο κύριος δολοφόνος παιδιών και νέων ηλικίας 5-29 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεξέταση της κινητικότητας είναι να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς για όλους όσοι τους χρησιμοποιούν, ειδικά για όσους κινδυνεύουν περισσότερο: παιδιά και εφήβους, άτομα με αναπηρία, πεζοί, ποδηλάτες και χρήστες δημόσιων συγκοινωνιών.

 Η 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών προσφέρει την ευκαιρία να ενθαρρυνθεί η δράση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, επισημαίνοντας συγκεκριμένες και συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν από διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, των σχολείων κ.λπ., για την προώθηση και διευκόλυνση ενός στροφή σε ασφαλείς, υγιείς, πράσινους και βιώσιμους τρόπους μεταφοράς. Από ημέρες δωρεάν δημόσιας συγκοινωνίας έως αναδυόμενες λωρίδες ποδηλάτων, μελέτες βατότητας/κυκλοφορίας, ταξιδιωτικά ημερολόγια και περπάτημα μέχρι σχολικές μέρες, μεταξύ πολλών άλλων, αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν να δείξουμε πώς μπορούμε συλλογικά να ξανασκεφτούμε την κινητικότητα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: