Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















31 Μαΐ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δράσεις και Πρωτοβουλίες της ΕΥΘΥΤΑ στο πλαίσιο της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας

 

Η ΕΥΘΥΤΑ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου και αυτή τη φορά εξ΄ ολοκλήρου συντονισμένη στο κεντρικό μήνυμα #RethinkMobility της  7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών της  πόλης μας,  προκειμένου να δεσμευτούν για να κάνουν πρακτικές βιώσιμης κινητικότητας όπως το περπάτημα και την ποδηλασία καθώς και τις δημόσιες συγκοινωνίες ασφαλείς και εύχρηστες, ώστε οι άνθρωποι  της να μπορούν να στραφούν ενεργά στη βιώσιμη και ασφαλή κινητικότητα. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο μετακινήσεων μας άλλωστε είναι και μια από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Σχεδίου για τη δεκαετία δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030.


 

Είμαστε υπερήφανοι  και ιδιαίτερα ευγνώμονες ως μέλη παγκόσμιων οργανισμών που ανταποκριθήκαμε  στο κάλεσμά τους, υποστηρίζοντας την υπόσχεση των Ηνωμένων Εθνών «Δρόμοι για Ζωή - Επανεξέταση Κινητικότητας» για ασφαλές περπάτημα, ποδηλασία και επιμένουμε για ασφαλέστερους δρόμους παντού για όλους, για βιώσιμες πόλεις σώζοντας ζωές, στα πλαίσια της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ.

 Υποστηρίζαμε δυναμικά το κεντρικό μήνυμα #RethinkMobility (Επανεξετάστε την Κινητικότητα) με την  συμμετοχή των πολιτών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών  όλων των βαθμίδων, των Τυμπανιστών και της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου – στην πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου- η μοναδική δράση στην Ελλάδα που έγινε.  Οι εικόνες της δράσης αυτής έφτασαν στα πέρατα του κόσμου δείχνοντας το δυναμισμό της διεκδίκησης «Δρόμοι για Ζωή» για όλους και την ανάγκη επανεξέτασης της κινητικότητας στην πόλη μας, μιας πόλης χωρίς σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας χρόνια τώρα, μιας πόλης μόνο για parking αυτοκινήτων, μιας πόλης που δεν μπορείς να την περπατήσεις, μιας πόλης για  ασφαλέστερους δρόμους. «Δικαίωμα μας η ασφαλής μετακίνηση»

 




Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους εσάς που  συμμετείχατε  κάνοντας μοναδική τη δράση αυτή:

1)      5ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (Γυμνάσιο-Δημοτικό), Κολλέγιο Ρόδου(Γυμνάσιο-Δημοτικό), Δ.ΙΕΚ Γ.Ν. Ρόδου, 2Ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο Δημοτικό Ειδικό Σχολείο Ρόδου και το Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου (Ομάδα Τυμπανιστών και ομάδα της Ευρωπαϊκής Χορωδίας)

2)      Την Τροχαία Ρόδου για τον άρτιο σχεδιασμό της πορείας του συνόλου των μαθητών με τον μεγάλο δυναμισμό τους

3)      Τον Πρόεδρο του  ΔΟΠΑΡ κ. Α. Κολλιάδη για την μικροφωνική υποστήριξη

4)      Τον Πρόεδρο του ΡΟΔΑ κ. Παρασκευά για την μετακίνηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείο  

Η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, συνεχίζει δυναμικά, διεκδικώντας τα αυτονόητα για «Δρόμους για ΖΩΗ» #StreetsforLife από τους αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητα της ασφάλειας στις μετακινήσεις μας και για τα οφέλη της  βιώσιμης κινητικότητας! 


 

29 Μαΐ 2023

Το 96% των χρηστών του δρόμου φοβούνται την επικίνδυνη συμπεριφορά των άλλων.

Όπως το Responsible Driving Barometer, αυτή η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos, καταρτίζει έναν κατάλογο της συμπεριφοράς των Ευρωπαίων που αντιμετωπίζουν τη συνύπαρξη διαφορετικών τρόπων ταξιδιού. είτε πρόκειται για αυτοκινητιστές, μηχανοκίνητους οδηγούς δικύκλων, ποδηλάτες, χρήστες μηχανοκίνητου εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (EDPM)1 είτε για πεζούς. Ποια είναι η ψυχική τους κατάσταση όταν ταξιδεύουν; Πόσο προσεκτικοί είναι οι άλλοι χρήστες του δρόμου; Σέβονται τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας; Η χρήση διαφορετικών τρόπων μεταφοράς έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους; Σε μια εποχή που η ανάπτυξη ενεργών τρόπων μετακίνησης επιταχύνεται2, ιδίως η ποδηλασία, η κοινή χρήση του δρόμου και ευρύτερα ο δημόσιος χώρος, απαιτεί από όλους να είναι σε θέση να προσαρμοστούν προκειμένου να εγγυηθούν ασφαλή και ειρηνικά ταξίδια για όλους. Οι απαντήσεις 12.400 Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων 2.400 Γάλλων, μαρτυρούν την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων των χρηστών σχετικά με το σεβασμό προς τους άλλους και τους κανόνες, ώστε να επιτραπεί η αρμονική συνύπαρξη των χρήσεων.

εικόνα

Στη Γαλλία, η τακτική χρήση ενεργών μέσων μεταφοράς εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών.

Το αυτοκίνητο είναι, και παραμένει, ο κορυφαίος τρόπος ταξιδιού στη Γαλλία3 και στην Ευρώπη. Ωστόσο, για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι είναι επίσης λάτρεις των ενεργών τρόπων λειτουργίας. Το 59% των Γάλλων ταξιδεύει τακτικά με τα πόδια, δηλαδή 7 βαθμούς λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (66%) και το 13% χρησιμοποιεί τακτικά ποδήλατο, δηλαδή 9 βαθμούς λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους (22%). Είναι επίσης 5% να χρησιμοποιούν τακτικά μηχανοκίνητο δίτροχο (7%) και 5% σκούτερ ή hoverboard (3%). Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Ολλανδοί χρησιμοποιούν το ποδήλατο πιο τακτικά (60%), πολύ μπροστά από τους Βέλγους (26%), τους Πολωνούς (25%) και τους Γερμανούς (25%). Οι Γάλλοι βρίσκονται στην 9η θέση (από 11 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα), λίγο πιο μπροστά από τους Βρετανούς (8%) και τους Ισπανούς (7%).

Ανεξάρτητα από τον τρόπο μετακίνησης, το να μοιράζεσαι το δρόμο είναι πηγή άγχους και έντασης.

Η ποικιλία των τρόπων μεταφοράς (αυτοκίνητα, μηχανοκίνητα δίτροχα, ποδήλατα, EDPM, περπάτημα) και η εξέλιξη του αντίστοιχου μεριδίου τους, σε έναν περιορισμένο δημόσιο χώρο, καθιστά τη συγκατοίκηση μεταξύ των διαφορετικών χρηστών περίπλοκη και συχνά δύσκολη. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών μαρτυρεί ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στο δρόμο. Αυτή η ανησυχία μπορεί να συνδέεται με επικίνδυνη συμπεριφορά από την πλευρά άλλων χρηστών. Αυτό αναφέρει το 96% από αυτούς (93%) και πιο συγκεκριμένα:

  • 95% των αυτοκινητιστών (92%)
  • 92% των ποδηλατών (90%)
  • 84% των ποδηλατών (88%)

 

Οι πεζοί επηρεάζονται επίσης πολύ από τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Έτσι, το 94% φοβούνται ότι κάποιος οδηγός δεν θα σταματήσει για να τους αφήσει να περάσουν, ενώ είναι απασχολημένοι σε διάβαση πεζών (90%) και το 78% φοβάται ότι ένα ποδήλατο, ένα σκούτερ ή ένα hoverboard τους βουρτσίσει. ένα πεζοδρόμιο (63%).
Ο φόβος της επιθετικότητας των μηχανοκίνητων οδηγών υπογραμμίζεται επίσης ευρέως από όλους τους χρήστες: 88% των αυτοκινητιστών (84%), 85% των μοτοσικλετιστών (84%) και 82% των ποδηλατών (81%).

""

Οι πολυάριθμοι κίνδυνοι που αναλαμβάνονται και τα αδικήματα που σημειώνονται σε όλες τις κατηγορίες χρηστών εκθέτουν ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και δημιουργούν εντάσεις που βιώνουν και καταγγέλλονται από όλους. Σε έναν περιορισμένο χώρο, ο σεβασμός του κώδικα εθνικής οδού και η προσοχή στους άλλους είναι οι βασικές προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό και ασφαλές ταξίδι. Η ειρηνική εμπειρία του να μοιράζεσαι το δρόμο αξίζει να γίνει κατανοητή από όλους ως μια ευκαιρία να εξασκήσουν την ιθαγένεια και να ζήσουν μαζί.

Bernadette Moreau

Γενικός Αντιπρόσωπος του Ιδρύματος VINCI Autoroutes

Η ανάληψη κινδύνων και η μη συμμόρφωση με βασικούς κανόνες του κώδικα αυτοκινητοδρόμων αφορά όλες τις κατηγορίες χρηστών και συχνότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες.

Παρόλο που η χρήση του τηλεφώνου αναγνωρίζεται ως μία από τις κύριες πηγές απόσπασης της προσοχής, στην αιτία πολλών ατυχημάτων, περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς, ποδηλάτες και πεζούς τηλεφωνούν ενώ οδηγούν ή περπατούν:

  • 61% των αυτοκινητιστών (67% των ανδρών και 55% των γυναικών, 92%)
  • Το 60% των κανονικών ποδηλατών το κάνει (50%)
  • Το 59% των πεζών περπατά ενώ είναι στο τηλέφωνο (59% των ανδρών και 58% των γυναικών, 58%)
  • 32% των τακτικών ποδηλατών (37% των ανδρών και 22% των γυναικών, 35%)

 

Η μη υπακοή σε ένα κόκκινο φανάρι ή στο κόκκινο «ανθρωπάκι» για τους πεζούς μπορεί να αποβεί μοιραία για εσάς και τους άλλους χρήστες του δρόμου. Ωστόσο, αυτό το αδίκημα είναι ευρέως αποδεκτό από τους οδηγούς, τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Ετσι :

  • Το 67% των αυτοκινητιστών αναγνωρίζει ότι μερικές φορές περνούν από ένα πορτοκαλί ή κόκκινο φως (69% των ανδρών και 66% των γυναικών, 65%)
  • 38% των τακτικών ποδηλατών ότι μπορούν επίσης να το κάνουν σε καταστάσεις όπου δεν επιτρέπεται από τα ζώδια (41% των ανδρών και 33% των γυναικών, 37%)
  • Το 70% των πεζών παραδέχεται ότι περνούν σε διάβαση πεζών όταν το σύμβολο για τους πεζούς είναι κόκκινο (73% των ανδρών και 68% των γυναικών, 56%).
εικόνα

Πέρα από αυτές τις επικίνδυνες συμπεριφορές που απαγορεύονται από τον κώδικα αυτοκινητοδρόμων, η ένταση στους δρόμους συνδέεται και με τον μη σεβασμό των χώρων που προορίζονται για ορισμένες κατηγορίες χρηστών.

Η ανάπτυξη της πόλης και των δρόμων πρέπει να διασφαλίζει την κοινή χρήση του δρόμου μεταξύ των διαφορετικών τρόπων μεταφοράς και η εξέλιξη της κινητικότητας απαιτεί προσαρμογές σύμφωνα με τις νέες ανάγκες. Ωστόσο, ακόμη και σε έναν περιορισμένο χώρο, ο σεβασμός των χώρων που προορίζονται για ορισμένες κατηγορίες πιο ευάλωτων χρηστών πρέπει να έχει προτεραιότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Έλλειψη χώρου, πυκνότητα κυκλοφορίας, αναζήτηση ασφάλειας κ.λπ. τόσοι πολλοί ψεύτικοι «καλοί λόγοι» για την καταπάτηση των χώρων που προορίζονται για άλλους χρήστες του δρόμου και τη θέση τους σε κίνδυνο. Για κάθε τύπο χρήστη, η
παραδεκτή κακή συμπεριφορά του:

  • Ποδηλάτες : Το 56% λέει ότι μερικές φορές οδηγεί στα πεζοδρόμια (54% των ανδρών και 60% των γυναικών, 71%) και το 78% των πεζών λένε ότι έχουν ήδη χτυπηθεί από ποδήλατο, σκούτερ ή χόβερμπορντ σε πεζοδρόμιο (63% )
  • Μοτοσικλετιστές : Το 70% παραδέχεται ότι μερικές φορές παρκάρει σε πεζοδρόμια. Το 64%) και το 66% να σταματά στις κλειδαριές του ποδηλάτου4 όταν υπάρχουν (56%), το 61% αναγνωρίζει την οδήγηση σε ποδηλατόδρομους (47%) και το 52% στα πεζοδρόμια (44%).
  • Αυτοκινητιστές : Το 40% δηλώνει ότι μερικές φορές ανοίγει την πόρτα του χωρίς να ελέγξει αν πλησιάζει ποδηλάτης (36%). Το 32% παραδέχεται ότι έχει καταπατήσει κλειδαριές ποδηλάτων όταν υπάρχουν (36% των ανδρών και 27% των γυναικών, 25%). Το 27% σταθμεύει σε διπλή γραμμή (29%) και το 15% ταξιδεύει στις λεωφορειακές λωρίδες (20%). Ομοίως, το 15% συμφωνεί ότι μερικές φορές σταματά ή παρκάρει σε ποδηλατόδρομους (19% των ανδρών και 10% των γυναικών, 17%) και το 11% αναγνωρίζει ότι παρκάρει σε μέρη που προορίζονται για άτομα με αναπηρία. 8% των γυναικών, 12%) ή σε χώρους που προορίζονται για ηλεκτρικά οχήματα (12%). Επιπλέον, το 94% των πεζών που βρίσκονταν ήδη σε διάβαση πεζών αντιμετώπισαν έναν οδηγό που δεν σταμάτησε (90%).
  • Πεζοί : Το 86% αναγνωρίζει ότι μερικές φορές περνούν χωρίς προστατευμένη διάβαση (88% των ανδρών και 84% των γυναικών, 87%).
εικόνα

Η πρακτική διαφορετικών τρόπων μετακίνησης, παράγοντας καλύτερου σεβασμού προς τους άλλους χρήστες του δρόμου;

Το να γνωρίζετε πώς να μπείτε στη θέση ενός άλλου ατόμου για να κατανοήσετε τους περιορισμούς και την ευπάθειά του είναι ένα από τα οφέλη της χρήσης πολλών τρόπων μεταφοράς.

Το 54% των οδηγών χρησιμοποιεί τουλάχιστον έναν τρόπο μεταφοράς εκτός από το περπάτημα - μηχανοκίνητα δίτροχα, ποδήλατα, σκούτερ κ.λπ. – (65% των Ευρωπαίων - 84% των Ολλανδών και 40% των Βρετανών). Ωστόσο, το 84% από αυτούς δηλώνουν πιο προσεκτικοί με τους άλλους χρήστες του δρόμου – ελέγχοντας τα τυφλά σημεία, σεβόμενοι τους ποδηλατόδρομους και τα μέρη που προορίζονται για άτομα με αναπηρία, επαγρύπνηση όταν ανοίγουν την πόρτα κ.λπ. – (77%) και το 82% δηλώνει ότι έχει μεγαλύτερη επίγνωση της ευπάθειας των άλλων χρηστών του δρόμου (75%).

Μεταξύ των αυτοκινητιστών που χρησιμοποιούν τακτικά ποδήλατο, το 77% πιστεύει ότι ένα ταξίδι με ποδήλατο απαιτεί να είναι πιο προσεκτικοί από ό,τι στο αυτοκίνητο (80% των ανδρών και 74% των γυναικών, 65%) και 42% πιστεύουν ότι σέβονται τις πινακίδες περισσότερο από όταν είναι σε αυτοκίνητο (38%).

εικόνα

Ιδιαιτερότητες ειδικά για την πρακτική της ποδηλασίας.

Στη Γαλλία, το 2021, η ποδηλασία συνέχισε να αναπτύσσεται σημαντικά σε σύγκριση με το 2019: αυξήθηκε κατά 31% στις αστικές περιοχές, 20% στις περιαστικές περιοχές και 14% στις αγροτικές περιοχές. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ποδηλατών που σκοτώθηκαν σε αστικές περιοχές αυξήθηκε κατά 7% (37% εκτός αστικών περιοχών6).Στη Γαλλία, το κανονικό ποδήλατο είναι πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι άνδρες είναι σχεδόν διπλάσιοι από τις γυναίκες που ποδηλατούν τακτικά : 16% έναντι. 9% (20% έναντι 24%). Από την άλλη πλευρά, η περιστασιακή χρήση του ποδηλάτου είναι σύμφωνη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (37% έναντι 38%) και η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι επίσης λιγότερο έντονη (43% έναντι 32%).

 

Το αίσθημα ασφάλειας στο ποδήλατο

Το αίσθημα ασφάλειας σε ένα ποδήλατο, που είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της πρακτικής του, ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη χώρα. Ενώ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, το 82% των ποδηλατών αισθάνεται ασφαλής όταν κάνει ποδήλατο, το ποσοστό αυτό μειώνεται από 96% για τους Ολλανδούς σε 60% για τους Γάλλους (δηλαδή 36 βαθμούς λιγότεροι). Είναι επίσης αυτές που αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς μεταξύ των 11 χωρών που παρατηρήθηκαν. Από αυτή την άποψη, η Γαλλία ξεχωρίζει επίσης σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σαφή διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών: αν το 66% των Γάλλων ποδηλατών αισθάνεται ασφαλής με το ποδήλατό τους, οι Γάλλοι ποδηλάτες έχουν μόνο το 50% να μοιράζονται αυτό το συναίσθημα (83% έναντι. 81%).

Φορώντας κράνος

Η χρήση ποδηλατικού κράνους για ενήλικες δεν είναι υποχρεωτική σε καμία από τις χώρες που καλύπτονται από την έρευνα, με εξαίρεση την Ισπανία όπου συνιστάται σε αστικές περιοχές και υποχρεωτική εκτός αυτών. Στη Γαλλία, το 45% των τακτικών ποδηλατών τα φοράει συχνά (28%). Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τους Ισπανούς ποδηλάτες (67%) αλλά πολύ περισσότερο από τους Ολλανδούς ποδηλάτες (5%). Παρόλα αυτά, το 26% των Γάλλων ποδηλατών δηλώνει ότι δεν φορά ποτέ τέτοιο (45%).

Τυφλό σημείο

Στις αστικές περιοχές, πολύ συχνά, είναι η κακή εκτίμηση του τυφλού σημείου, από τους οδηγούς βαρέων οχημάτων (βαρέα οχήματα, λεωφορεία, αυτοκίνητα) ή από τους ποδηλάτες, που εκθέτει πιο συγκεκριμένα τους τελευταίους. Όσον αφορά τους ποδηλάτες, το 53%
από αυτούς (46%) παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει, ή δεν είναι σίγουρος, ότι η θέση τους τους επιτρέπει να φαίνονται.
Επομένως, είναι απαραίτητη η καλύτερη κατανόηση αυτού του κινδύνου από τους οδηγούς και τους ποδηλάτες, ώστε όλοι να προσαρμόσουν την οδήγησή τους για να αποτρέψουν αυτού του είδους τα ατυχήματα με συχνά σοβαρές συνέπειες.

 

 

 

εικόνα

Το ήξερες ?

  • Τα πεζοδρόμια προορίζονται για τους πεζούς . Μόνο παιδιά κάτω των 8 ετών με ποδήλατα και σκούτερ χωρίς κινητήρα μπορούν να οδηγούν στο πεζοδρόμιο.
  • Οι ποδηλατόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι προορίζονται για ποδήλατα και προσωπικά μηχανοκίνητα οχήματα μεταφοράς (EDPM). Ελλείψει πεζοδρομίου, οι πεζοί μπορούν να περπατήσουν σε ποδηλατόδρομο.
  • Ελλείψει ποδηλατοδρόμων , τα EPDM μπορούν να ταξιδέψουν σε δρόμους με μέγιστη ταχύτητα 50 km/h. Τα ποδήλατα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο δρόμο εκτός από την παρουσία υποχρεωτικού ποδηλατόδρομου που υποδεικνύεται από ένα στρογγυλό πάνελ.
  • Το "κλείδωμα ποδηλάτου" προορίζεται για ποδηλάτες και χρήστες EDPM . Τα μηχανοκίνητα δίκυκλα και τα οχήματα πρέπει να κινούνται πίσω από αυτόν τον χώρο και να επιτρέπουν την πρόσβαση.
  • Προσπέραση ποδηλάτου : η πλευρική απόσταση ασφαλείας που πρέπει να τηρηθεί είναι 1 m σε κατοικημένες περιοχές και 1,50 m έξω από κατοικημένες περιοχές.


    Για περισσότερες πληροφορίες: κάντε κλικ εδώ

 Πηγή: https://fondation.vinci-autoroutes.com/