Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.
Ποιοι είναι οι σκοποί :
+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).
+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).
Ποιο είναι το Δυναμικό της:
Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.
Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.
Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.
Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.
31 Ιουλ 2010
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/07/2010
Θα το έχετε σημειώσει, τις μεγάλες πληγές μας δεν τις συζητούμε.
Την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές στατιστικές μάς έδωσαν πάλι την πρωτιά μας. Πρώτη η Ελλάδα σε νεκρούς από οδικά ατυχήματα και το 2009. Με 130 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο μέσος όρος στις “27” της Ευρώπης έχει πέσει στους 69 - που θεωρούνται και πολλοί.
Στατιστικές... Αν κάνουμε τις διαιρέσεις, κάθε μέρα στην Ελλάδα σκοτώνονται -κατά μέσο όρο- τέσσερις συνάνθρωποί μας. Και οι βαριά τραυματίες είναι πολλαπλάσιοι.
Η πολυετής ανικανότητα κράτους και κοινωνίας να παρέμβουν δραστικά στα αίτια των τακτικών θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων αποδεικνύει με εξόχως οδυνηρό τρόπο τις βαθύτερες αδυναμίες.
Στα λόγια όλοι είναι πρώτοι. Στα έργα λίγοι. Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με αδυναμία να εφαρμόσουν ρεαλιστικά και αποτελεσματικά μέτρα, οι αρμόδιοι σου δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν συναίσθηση για το ανθρώπινο δράμα που “μετράνε” οι στατιστικές. Για το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Οι οργανωμένες κοινωνικές, επαγγελματικές οργανώσεις -με ελάχιστες και γι' αυτό αξιέπαινες εξαιρέσεις πρωτοβουλιών- ασχολούνται με το εισόδημα και τις φοροαπαλλαγές και ποτέ με το πού δαπανώνται τα κρατικά χρήματα, το πόσο μας κοστίζει πραγματικά ο φόρος αίματος στην άσφαλτο.
Οι πολλοί πολίτες οδηγοί, πεζοί και μοτοσυκλετιστές μπορεί να προσέχουν στον δρόμο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι κίνδυνοι δεν είναι πάντα ατομικά προβλέψιμοι - πόσοι δεν έχουν χαθεί στους δρόμους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι;
Περιμένουμε από τα υπουργεία προτάσεις, μέτρα, λύσεις; Μα το αρμόδιο υπουργείο ήδη... έδρασε. Αποσιώπησε για άλλη μια φορά την ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας σε θανάτους και εξήγγειλε τη λύση: δημιουργείται νέα αρμόδια διεύθυνση οδικής ασφάλειας στο υπουργείο! O κ. Ρέππας τα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και συμφώνησαν αμέσως όλοι. Ούτε συζήτηση για τη βαρύτητα του θέματος, ούτε ανησυχία για τη δραματική αποτυχία.
Το πολιτικό σύστημα που έχει κτιστεί δεν μπορεί να κάνει τις αναγκαίες ιεραρχήσεις. Όπως επί σειρά ετών διογκωνόταν το έλλειμμα και το χρέος και δεν έκαναν τίποτα, έτσι δεν κάνουν τίποτα για τους νεκρούς της ασφάλτου, έτσι δεν μπορούν να σταματήσουν τις πυρκαγιές και τις χωματερές που καταστρέφουν το φυσικό μας περιβάλλον.
Η ελληνική πολιτεία, η κοινωνία μας έχει ανάγκη από νέες διαδικασίες προγραμματισμού και εφαρμογής των πολιτικών προτεραιοτήτων.
ΟΔΗΓΗΣΗ.. ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ
Με απλές περιγραφές των πιο συνηθισμένων κυκλοφοριακών καταστάσεων και το συνδυασμό κειμένου και εικόνας, εισχωρούν βαθμιαία οι κανόνες κυκλοφορίας στο βιβλίο με τρόπο που διευκολύνει την εμπέδωση τους από τον αναγνώστη.
Στα διάφορα κεφάλαια του βιβλίου επεξηγούνται οι κανόνες κυκλοφορίας με ένα καινούργιο τρόπο που άμεσα και ξεκάθαρα υποδηλώνει και το μήνυμα του: ασφαλής οδήγηση του αυτοκινήτου σημαίνει, τελικά, μόνο μερικές, αλλά πολύ βασικές αρχές, παρά την πληθώρα κανόνων και σημάτων. Αν εμπεδώσει κανείς και εφαρμόσει σωστά αυτές τις πολύ απλές και βασικές αρχές, δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά περισσότερα. Είναι αρκετά για να του εξασφαλίσουν μία ευχάριστη και ασφαλή οδήγηση.
Στο βιβλίο αυτό, επίσης, περιγράφεται η σχέση κι εξάρτηση του κοινωνικού συνόλου από το αυτοκίνητο. Πέρασε πολύς καιρός από τότε που το αυτοκίνητο και η οδήγηση αποτελούσαν προσωπική υπόθεση του καθενός. Στη σημερινή μας εποχή, η κατάσταση μεταβλήθηκε ριζικά και η χρήση του αυτοκινήτου, με όλα τα θετικά και αρνητικά της, προϋποθέτει την συνειδητοποίηση του ρόλου του οδηγού. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να διδαχθούμε και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, έτσι ώστε το τίμημα να μην είναι τόσο ακριβό σε ατυχήματα με τραυματίες και νεκρούς, καθώς επίσης και σε περιβαντολλογική καταστροφή "Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η προσωπική συμβολή του κάθε οδηγού ".
Το βιβλίο αναφέρεται σε τέτοιου είδους ερωτήματα και δίνει στοιχεία, ώστε ο καθένας μας να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και να διαμορφώνει, μετά από ώριμη σκέψη, την σωστή οδήγηση και χρήση του αυτοκινήτου.
Γενικά η οδήγηση είναι μία από τις ευχάριστες ασχολίες του σύγχρονου ανθρώπου. Βασικό, όμως, είναι να μην υποτιμούμε τις δυσκολίες χειρισμού. Δεν είναι, όπως συνήθως λέγεται, ότι τα ευχάριστα πράγματα μαθαίνονται εύκολα, ούτε και αποκτά κανείς τον βαθμό δεξιοτεχνίας που θα τον κάνει άτρωτο από ενδεχόμενο κίνδυνο ατυχήματος.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους εκείνους που σκέπτονται να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Αποτελεί, επίσης, και ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για τους έμπειρους οδηγούς, που μπορούν να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανόν να τους έχουν δημιουργηθεί. Αν επιμείνουν και θέλουν να καταλάβουν ότι η χρήση και η χρησιμότητα του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνον του ατομικού, τότε στο βιβλίο αυτό έχουν βρει το υλικό εκείνο που θα τους βοηθήσει να αναθεωρήσουν υφιστάμενες συμπεριφορές και να υιοθετήσουν μία πιο ασφαλή συμπεριφορά στη δημόσια κυκλοφορία.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ " ΝΕΟΥ" ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ
Ο δάσκαλος προκειμένου να δουλέψει πάνω στη συμπεριφορά του υποψήφιου οδηγού πρέπει να γνωρίζει και να καταλαβαίνει το περιεχόμενο μερικών βασικών ψυχολογικών όρων, αφού έπειτα από σχετική προετοιμασία έχει ανακαλύψει το δικό του τρόπο και μέθοδο χρησιμοποίησης τους στην εκπαίδευση.
Η διδαχή πραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο μεταφοράς των προσωπικών εμπειριών.
Το πρώτο μέρος από αυτό το εγχειρίδιο περιέχει περιληπτικά την περιγραφή μερικών προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την εκμάθηση και την επιβολή αλλαγής στάσεων. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα μεθοδευμένο πέρασμα, με άμεση σύνδεση, στο κεφάλαιο "Άνθρωπος και Οδήγηση" από το βιβλίο "ΟΔΗΓΗΣΗ... οι "κανόνες" του παιχνιδιού!".
Στην ψυχολογία υπάρχει πληθώρα όρων και αφηρημένων εννοιών.
Κατά τη διάρκεια όλης της εκπαίδευσης ο υποψήφιος οδηγός είναι το κύριο πρόσωπο.
ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ
Η προσπάθειά μου να περιγράψω την επάρκεια ενός εκπαιδευτή της σχολής οδηγών είναι γενική και σχετικά θεωρητική. Η έννοια ¨ επάρκεια εκπαιδευτή¨ θα μπορούσε να έχει την επωνυμία του ¨ καλού δασκάλου¨ έννοια που χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα από ¨ Αυτόν ¨ τον εκπαιδευτή έφτασε στα αναμενόμενα υψηλά επίπεδα όπου αρχίζει και γίνεται αντικείμενο καλών σχολίων και συζητήσεων από τους γονείς, ενός υποψηφίου οδηγού, τους φίλους του, και οι συστάσεις αυτού του τύπου επηρέασαν την κοινωνική εκτίμηση όπου ο εκπαιδευτής αυτός με την επάρκειά του, ο καλός εκπαιδευτής ταυτίζεται με τον εκπαιδευτή που έχει την ικανότητα να μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που συναντούν οι εκπαιδευόμενοι σε όλα τα στάδια εκπαίδευσής τους για την απόκτηση άδειας οδήγησης.
Σύμφωνα με την δική μου άποψη η επάρκεια ενός εκπαιδευτή πρέπει να εκπληρώνει κάποιες βασικές απαιτήσεις, που σημαίνει να είναι προνοητικός και συνειδητός, να αγαπά την τάξη και να είναι ακριβής, να είναι ενθουσιώδης, με οργανωμένη γνώση και ενδιαφέρον, κοινωνική και επικοινωνιακή ικανότητα, υπομονετικός και επιμένων, ευήκοος, ευκίνητος, παιδαγωγός και διδάσκαλος.
Η τελευταία αυτή ιδιότητα που αναφέρω παραπάνω αφορά την επάρκεια του εκπαιδευτή να είναι διδάσκαλος και να ξεχωρίζει από τον επαγγελματία δάσκαλο της κοινής έννοιας από τον διδάσκαλο με διδακτική ικανότητα. Ο γνωστός διδάκτωρ Τσέχος στην καταγωγή Κομένιος, εμπνευστής της θεωρίας για την χρήση εποπτικών μέσων στην εκπαίδευση εννοούσε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε πραγματικά αντικείμενα και αληθινές παραστάσεις σαν βοηθητικά μέσα στην εκπαίδευση στο μέτρο του δυνατού.
Προσωπικά πιστεύω πως στην καθημερινή δουλειά του εκπαιδευτή η διδακτική είναι το εργαλείο που εφαρμόζει τη θεωρητική γνώση επακριβώς στην κυκλοφοριακή πραγματικότητα. Η διδακτική επάρκεια του εκπαιδευτή με ένα ευρύ σχέδιο αντιμετώπισης πολλών τύπων προβλημάτων και η ικανότητα ενός θεαματικού τρόπου επινόησης καταστάσεων τον καθιστά πάντα έτοιμο στην επιλογή διαφόρων δρόμων με πλήρη συνείδηση και γνώση για τυχόν δυσκολίες που θα παρουσιασθούν με δυνατότητα παρέμβασης και επιλογής εναλλακτικής λύσης.( διδακτική= μεθοδολογία διδασκαλίας).
Ένα πλήθος από κυκλοφοριακές καταστάσεις εμφανίζονται κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ενός υποψηφίου οδηγού. Είναι βασικό για έναν εκπαιδευτή με επάρκεια να έχει διαθέσιμη ικανότητα και γνώση, και να την καταθέτει με στρατηγικό τρόπο κι σε αναλογίες που να μπορεί ο εκπαιδευόμενος να δεχθεί για την εκάστοτε λύση του προβλήματος καθοδηγώτας τον στην γνώση που είναι χρήσιμη εκείνη την στιγμή και πως θα την εφαρμόσει π.χ. δεν είναι αρκετό να μπορεί κανείς να αναλύσει θεωρητικά και να αναπτύξει την εφαρμογή του κανόνα της δεξιάς προτεραιότητας επιβάλλεται επίσης να επιτρέψουμε την έξοδο της γνώσης και την ενεργοποίησή της πριν από μια διασταύρωση και μετά από μια επιτυχημένη εφαρμογή της γνώσης να αισθανθεί την αμοιβή της λύσης του προβλήματος.
Ο εκπαιδευτής λοιπόν πρέπει να καθοδηγεί και να επιλέγει την γνώση που θα προβληματίζει και θα ενισχύει την ικανότητα εκτίμησης του εκπαιδευόμενου. Η αν αφήσουμε τον Meyer να εκφρασθεί ¨Ο διδάσκαλος αναδεικνύει ποιοτικά τους μαθητές του όταν αυτοί με μέθοδο και σιγουριά εφαρμόζουν στην πράξη τη γνώση¨. (Meyer H 1987 - Arfwedson G )
ANΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜHΝΟΥΔΗΣ
Σπούδασε τη Σουηδική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το 1971 άρχισε να σπουδάζει στο Ινστιτούτο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το 1973, με το τέλος των σπουδών του, εξάσκησε το επάγγελμα του Δασκάλου/ Εκπαιδευτή σε Σχολή Οδηγών στη Στοκχόλμη.
Το 1975 φοιτά στο Τμήμα Τεχνολογίας Μεταφορών (Kommunikation-steknologi) του Πολυτεχνείου της Στοκχόλμης και το 1978 ιδρύει στη Στοκχόλμη τη Σχολή Οδηγών JARLA TRAFIKSKOLA, στην οποία σήμερα απασχολούνται περίπου 25 άτομα, οι 20 εκ των οποίων είναι εκπαιδευτές.
Παρακολούθησε μαθήματα αντίληψης, συμπεριφοράς και μάθησης στα ειδικά τμήματα του Πανεπιστημίου της πόλης FALOUN και απέκτησε τον τίτλο του Προϊστάμενου Εκπαίδευσης. Συνεργάζεται με τη Μηχανολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών της Σουηδίας για θέματα βελτίωσης των εκπαιδευτικών μεθόδων των σχολών οδηγών. Κάνει διαρκώς έντονη την παρουσία του με ανακοινώσεις σε σεμινάρια, ημερίδες, φόρουμ και άλλες εκδηλώσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών της Σουηδίας και άλλων φορέων. Επιβλέπων δάσκαλος στο Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Στοκχόλμης, όπου φοιτούν οι υποψήφιοι δάσκαλοι / εκπαιδευτές οδηγών.
Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο. Το βιβλίο του με τίτλο "Κανόνες κυκλοφορίας" (σουηδικός τίτλος "Trafikregelesystem"), μεταφράστηκε στην ελληνική, σερβοκροάτικη και τουρκική γλώσσα. Η ερευνητική του εργασία με θέμα "Μέθοδος ανίχνευσης του οπτικού πεδίου" αποτελεί εγχειρίδιο σπουδών στις σχολές εκπαιδευτών της Σουηδίας. Πολλά εγχειρίδια και άλλου είδους εκπαιδευτικό υλικό που συνέγραψε, αξιοποιούνται σήμερα από χιλιάδες μαθητές οδήγησης στη Σουηδία.
Το βιβλίο "Το Επόμενο Μάθημα Β", είναι ένα απαραίτητο βοήθημα για τους μαθητευόμενους οδηγούς αυτοκινήτων, γράφτηκε για να καλύψει την ανάγκη που έχει ο υποψήφιος οδηγός να διακρίνει τα σημεία που θεωρούνται απαραίτητα και σπουδαία στην πρακτική του εξάσκηση και να το καθοδηγήσει, με επαναλήψεις, ώστε να επιτύχει σωστούς και επιδέξιους χειρισμούς.
Δίνει μια πλατιά και συγχρόνως λεπτομερή περιγραφή του προβλήματος της οδικής ασφάλειας που συνδέεται με το χειρισμό του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα εκθέτει με περιγραφική διδασκαλία τον τρόπο που η θεωρία εφαρμόζεται στην πράξη.
Το περιεχόμενο του είναι ένας χρήσιμος οδηγός και για τον εκπαιδευτή που, χρησιμοποιώντας το, του παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας με το μαθητή, στις ιδιαίτερης φύσης δυσκολίες.
"Το Επόμενο Μάθημα Β" δεν είναι μόνο ένας "τυφλοσούρτης" που συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της ανάγκης πολλής πρακτικής εκπαίδευσης στην οδήγηση, αισιοδοξεί επίσης να αποκαλύψει την ανάγκη και τη σπουδαιότητα που έχει η συνεχής βελτίωση τρόπων διδασκαλίας και πρακτικής εφαρμογής, ώστε ο συντονισμός των ενεργειών του οδηγού να του επιτρέπει να προβλέπει και να αποφεύγει κινήσεις όταν αυτές λαμβάνονται σαν επικίνδυνες.
"Προσωπικά, εμπνέομαι να συνεχίσω να συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση."
Άνθρωπος και οδήγηση
//Η ικανότητα του ανθρώπου
Ο άνθρωπος ως βιολογικός οργανισμός ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών ζώων ,ενώ διαφέρει από αυτά εξαιτίας , κυρίως , της υψηλής νοημοσύνης που διαθέτει .
Αυτή του η φυσική υπεροχή σε συνδυασμό και με τα αισθητήρια όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένος , του προσδίδει τη δυνατότητα να συλλέγει , να επιλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες που είναι πολύτιμες για την επιβίωση και την προσαρμογή του στις εκάστοτε συνθήκες που ισχύουν στο άμεσο φυσικό και οικολογικό περιβάλλον .
Όμως , τα φυσικά αυτά όργανα (αισθήσεις και εγκέφαλος ), λειτουργούν κάτω από ορισμένους περιορισμούς , που είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να τους υπερβεί. Έτσι, η όραση του π.χ. είναι αδύνατο να λειτουργήσει ικανοποιητικά τη νύχτα ή ο Εγκέφαλος του να καταγράψει σωστά και με ακρίβεια εντυπώσεις που εναλλάσσονται σχεδόν με κινηματογραφική ταχύτητα .
Οι δύο αυτοί περιορισμοί , που συνδέονται άμεσα με την οδήγηση αυτοκινήτου στη Σύγχρονη εποχή μας , δεν αποτελούσαν σοβαρά προβλήματα της καθημερινής του ζωής μέχρι πριν από 100-120 χρόνια .Αν σκεφτούμε ότι η μεταφορά του με άλογο , κάρο , τραίνο , πλοίο ή άλλο μέσο δεν ξεπερνούσε την ταχύτητα των 10-40χλμ./ώρα ή ότι πολύ σπάνια ήταν αναγκασμένος να μετακινηθεί τη νύχτα , τότε καταλαβαίνουμε εύκολα την έλλειψη προβληματισμού της εποχής εκείνης σχετικά με θέματα λ.χ. ασφαλούς κυκλοφορίας , κατασκευής ειδικών δρόμων, μείωσης τροχαίων ατυχημάτων κ.α.
Η μεγάλη πρόκληση για τον άνθρωπο ήρθε με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της τεχνολογίας , που άλλαξε ριζικά τους μέχρι τότε ισχύοντες κοινωνικούς και οικονομικούς όρους και συνθήκες , ενώ παράλληλα επηρέασε οριστικά και τη σχέση του με το φυσικό και οικολογικό περιβάλλον.
//Η εξέλιξη της τεχνολογίας
Η ανάπτυξη και η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτέλεσε για τον άνθρωπο το καινούριο εργαλείο με το οποίο κατάφερε να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει σε μεγάλο βαθμό τη μυϊκή και διανοητική του δύναμη.
Έτσι για παράδειγμα , στον τομέα των μεταφορών , έχει εφεύρει καινούριους τρόπους να μετακινείται ο ίδιος και να μεταφέρει τεράστια φορτία με μεγάλες ταχύτητες ,πράγμα αδύνατο μόλις πριν από 80-100 χρόνια .
Δυστυχώς όμως στο σύντομο αυτό διάστημα που ανέπτυξε την καινούρια τεχνολογία , δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ή να αναπτύξει αντίστοιχες φυσικές ικανότητες που θα του επέτρεπαν να χρησιμοποιήσει σωστά και με πλήρη ασφάλεια τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα .
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα μπορέσει να λύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα προσαρμογής του στις απαιτήσεις της νέας εποχής .
Γεγονός όμως είναι ότι σε όλη του την ιστορική διαδρομή , ο άνθρωπος έχει κατορθώσει να αναπληρώσει τις βιολογικές ελλείψεις και τα φυσιολογικά του μειονεκτήματα με την εκμάθηση . Επομένως και στο συγκεκριμένο τομέα της οδικής κυκλοφορίας η προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις περνά, σίγουρα , μέσα από τη σωστή εκμάθηση οδήγησης και συμπεριφοράς. Συνεχίζεται…..στο επόμενο τεύχος.
*Πηγή Πληροφοριών: Γιάννης Μηνούδης - Απο το βιβλίο ΟΔΗΓΗΣΗ ...Οι "κανόνες" του παιχνιδιού!
28 Ιουλ 2010
EUROPEAN ROAD SAFETY PROGRAMME 2011-2020
The Commission has adopted a couple of days ago an ambitious Road Safety Programme which aims to cut road deaths in Europe in half in the next decade. The programme sets out a mix of initiatives, at European and national level, focussing on improving vehicle safety, the safety of infrastructure and road users' behaviour.
Key figures:
• Road Safety is a major societal issue. In 2009, more than 35,000 people died on the roads of the European Union, i.e. the equivalent of a medium town.
• For every death on Europe's roads there are an estimated 4 permanently disabling injuries such as damage to the brain or spinal cord, 10 serious injuries and 40 minor injuries.
• The estimated economic cost to society is 130 Billion Euro a year.
The Road Safety Programme (2011-2020) in detail
There are Seven Strategic Objectives
1. Improved Safety Measures for Vehicles
Much work has already been done in the period 2001-2010 with regard to "passive" safety devices for vehicles such as seatbelts and airbags. Between 2011-2020 a range of new "active safety" measures will come into force for safety equipment including:
• Mandatory electronic stability control (for cars, buses and trucks to reduce the risk of destabilising or rolling)
• Mandatory lane departure warning systems (for trucks and buses)
• Mandatory automatic emergency braking systems (for trucks and buses),
• Mandatory seat belt reminders (cars and trucks)
• Mandatory speed limiters for light commercial vehicles/vans (already in place for trucks)
• For electric vehicles, the Commission will bring forward a package of concrete measures setting technical standards for safety.
• The Commission will examine the possibility of extending the implementation of advanced Driver Assistance Systems, such as anti- collision warnings by retrofitting them to commercial and or private vehicles
• Since 2003, EU legislation has been strengthened to reduce injury risk for vulnerable groups such as pedestrians, cyclists e.g. through mandating energy absorbing car fronts and, blind spot mirrors. Further technical actions in this area will need to be examined.
Safety of vehicles on the road – roadworthiness tests
• The Commission will strengthen EU legislation on roadworthiness tests with a view to establishing mutual recognition of roadworthiness inspections so checks in one Member State will be recognised in another.
2. Building safer road infrastructure
• European funds will only be granted to infrastructure compliant with road safety and tunnel safety Directives. This is already the case for TEN-T funding, the Commission wants to extend it as a general principle for any EU funding, for example cohesion funding.
• Examine extending the principles of existing EU legislation on infrastructure safety management to rural roads of Member States. This legislation requires that safety requirements be taken into account the planning process, pre-design and design stage when infrastructure is being developed. It also requires safety audits for infrastructure, identification of black spots and inspections. Extending these principles to rural roads could be done on the basis of exchange of best practice by Member States.
3. Boost Smart Technology
• The Commission will propose new technical specifications, under the ITS Directive (Intelligent Transport Systems Directive) so that data and information can be easily exchanged between vehicles and between vehicles and infrastructure (for example to enable real time information on speed limits, on traffic flows, congestion, pedestrian recognition.)
• The Commission will accelerate the deployment of e-call as well as examine its extension to motorcyclists, heavy duty trucks and buses.
4. Strengthening education and training for road users
The road user is the first link in the safety chain and the one most prone to error. Whatever the technical measures in place, the effectiveness of road safety policy depends ultimately on users' behaviour. Education, training, and enforcement are essential.
The Commission will work with Member States to develop a common education and training road safety strategy. At EU level this will include, as a priority, strengthening the quality of the licensing and training system, notably by widening the EU Driving Licence Directive, to establish:
• Minimum criteria for driving instructors
• The integration of accompanied driving/apprenticeship in the pre-licensing period (i.e establishing with minimum age, experience and conditions for countries which chose to use this system).
• Examining the possibility to introduce probation periods after the driving test (where tighter controls apply for newly licensed drivers)
• Examine the possibility of introducing eco-driving into theoretical and practical tests for safer, clean driving.
5. Better enforcement
Effectiveness of road safety policies largely depends on the intensity of controls and compliance with safety requirements. Enforcement remains a key factor in creating the conditions for a considerable reduction in the number of deaths and injuries. Speeding, drink driving and failure to wear a seatbelt are still considered the three main killers on the road. Measures to strengthen EU wide and national enforcement controls will include:
• The development by Member States of national implementation plans (e.g. targets as regards priority issues and the intensity of controls at national level).
• EU wide awareness campaigns
• For drink driving, penalties should be accompanied by preventative measures. For example, the Commission will consider legislative measures to require mandatory use of alco-locks for specific professional cases, such as school buses, or in the framework of rehabilitation programmes (for professional and non-professional drivers) after drink driving offences.
• The biggest cross-border driving offence is still speeding. The Commission will prioritise the adoption of legally binding measures on the cross border exchange of information in the field of road safety (2008 proposed Directive) to allow for the identification and sanctioning of foreign offenders for seatbelts, speed, alcohol and traffic light offences.
6. Establishing a Road Injuries Target
Reducing the number of injuries will be a key priority action for Europe for the next decade. The Commission will develop the elements of a comprehensive strategy of action concerning road injuries and first aid, including:
• Establishing common definitions of serious and minor injuries to define targets with a view to then establishing common EU wide injuries target to integrate into 2010-2020 Road Safety Guidelines.
• Promote exchange of best practices between Member States on emergency service response to accidents, as well as establishing EU wide data collection and analysis on injuries.
• Examine the added value of developing and installing event data recorders (‘black boxes’), in particular on professional vehicles, to improve technical investigations and analysis of accidents.
7. A new focus on Motorcyclists
The Commission will focus particularly on motorcycles and other "powered two wheelers."(PTW) While other vehicle transport modes have shown significant decreases in fatalities and serious injuries over time, those for PTW riders have exhibited much lower decreases or remained even static.
At European level measures for powered two wheelers will be proposed:
• to introduce a number of functional vehicle safety measures like e.g. mandatory fitting of Advanced Brake Systems, Automatic Headlamp On and updated anti-tampering measures (so speed contols cannot be removed) for certain categories of PTWs
• to develop technical standards on protective equipment such as clothing, and to study the feasibility of equipping motorcycles with an airbag and/or including the airbag in the protective clothing,
• to extend EU legislation on road worthiness testing/inspections to motorbikes and other powered two wheelers (which does not exist at the moment)
Road safety action programme 2001-2010
Although the ambitious target set in 2001 to halve the number of fatalities by 2010 has not been completely met, significant progress has been made. For example, the number of fatalities is expected to fall by more than 40% (compared to a 25% drop in the preceding decade). It also brought down the average level of road deaths per one million inhabitants from 113 in 2001 to 69 in 2009 for all current 27 Member States. This is close to the level of the best-performing Member States in 2001 (the UK, Sweden and The Netherlands with respectively 61, 62 and 66 deaths per one million inhabitants). The Road Safety Action Plan (2001-2010) was a strong catalyst for EU and national efforts to improve road safety.
http://ec.europa.eu/transport/road_safety/events-archive/2010_07_20_road_safety_2011_2020_en.htm
________________________________________
ΒΕLGIUM EU PRESIDENSY AND ROAD SAFETY
1 juli 2010, Brussel - Belgisch EU-voorzitterschap zal verkeersveiligheid en de wetgeving inzake de beteugeling van grensoverschrijdende verkeersovertredingen opnieuw centraal stellen
1 juillet 2010, Bruxelles- La Présidence belge de l'UE met la sécurité routière et la directive sur les sanctions transfrontalières au centre de ses priorités
Belgium will preside over the EU during a crucial period which will determine the fate of road safety in Europe for the next decade: the adoption of the new EU Road Safety Action Programme including new targets and new measures for 2020.
Belgium has also a keen interest to place legislation to follow up cross border traffic offences high on their Presidency agenda. In its Memorandum to the Belgian Presidency ETSC fully supports Belgium's initiative to adopt legislation which would ensure that all drivers comply with traffic legislation regardless of what country they are travelling in and as a result save lives.
As Belgium launches into its EU Presidency the ETSC presented its recommendations in a Memo on key measures on road safety
ΓΙΝΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ- Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΑΡΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ- ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ
Send us examples of good and bad practices on road safety from your street, city, country and we will publish them on the Summer Contest 2010 page.
All you have to do is to write a short story or to record a road safety image (video or photo, adding an explanatory text) and send it to us. By this, you already subscribed to the ERSC Summer Contest 2010.
How to participate
1. Take pictures (maximum 5), record videos with some suggestive road safety situations (positive or negative) OR write a short story about a road safety situation you have witnessed.
3. Sent them by e-mail at editor.charter@paueducation.com. The message should contain “Summer Contest 2010” in the title.
4. Add an explanation to the pictures and all the contact details of the author (e-mail, phone number, full name, city, country).
5. You must have the copyright for the pictures and videos (ERSC website does not assume any responsibility for the pictures/videos submitted) and for the submitted texts. The pictures should be in JPG, JPEG, PNG or GIF format. If you have videos uploaded on Dailymotion, Google, YouTube send only the link.
6. Tell your friends to participate in the ERSC Summer Contest 2010. Promote the contest on your blog or website using the promotion banner (available by contacting the Editor at editor.charter@paueducation.com).
7. Closing date for participation: 3 October 2010.
Rules and regulations
The European Commission is the organiser of the European Road Safety Charter Summer Contest 2010, open to all European citizens and residents of the European Union who Register on the ERSC website www.erscharter.eu.
Participants must briefly describe road safety practices following these technical guidelines:
- Short story: Maxim 200 words, in any official language of the European Union;
- Photo: Maximum 5 pictures in one gallery in JPG, JPEG, PNG or GIF format. The file should not exceed 2 MB and should be larger than 70x70 pixels;
- Video: The file format should be an URL link or an embaded link (with the video uploaded on Dailymotion, Google, YouTube);
- The explanatory texts for the pictures and videos can be in any official language of the European Union and provide their correct names and contact details (the e-mail is very important);
- Submissions will be accepted between 14 June 2010 and 3 October 2010.
* Data protection. The personal data participants provide will be used by P.A.U. Education, S.L., Muntaner 262, 3, 08021 Barcelona (Spain), for the purpose of this contest and in order to inform participants of forthcoming European Road Safety Charter events.
The prizes
5 week-ends for two people (at their choice) in one of the following European capitals (signatories of the European Road Safety Charter):
- Brussels (Belgium)
- Copenhagen (Denmark)
- Dublin (Ireland)
- Madrid (Spain)
- Wien (Austria)
Based on the submissions received, a jury appointed by the European Commission administration will choose 5 winners before the end of October 2010:
• 5 most original submissions will be awarded with one of the 5 prizes;
The jury will base its decision on the following aspects: originality, consistency with road safety issues, innovation and creativity;
• The decision of the jury is irrevocable and may not be appealed;
• No cash alternative is available for the prizes.
22 Ιουλ 2010
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ.Ο.Κ, Η ΣΤΑΣΗ - ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
• Σε απόσταση μικρότερη από 12 μέτρα από στάσεις αστικών, υπεραστικών, ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τροχιοδρομικών οχημάτων.
• Σε εισόδους και εξόδους κόμβων.
• Σε σιδηροδρομικές ή τροχιοδρομικές γραμμές ή κοντά τους, ώστε να παρεμποδίζεται η κίνηση των σιδηροδρομικών ή τροχιοδρομικών οχημάτων.
• Σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά σημεία που προορίζονται για πεζούς και ποδηλάτες, εκτός κι αν επιτρέπεται σ' αυτούς η στάθμευση με ειδική σήμανση.
• Πάνω και κάτω από τις γέφυρες, εκτός κι αν υπάρχουν ειδικοί χώροι για στάθμευση.
• Πλησίον και πάνω στις καμπύλες του οδοστρώματος και στα σημεία με μεγάλες αλλαγές κλίσης κατά μήκος του οδοστρώματος (χασίματα) και σε στροφές ανεπαρκούς ορατότητας για προσπέρασμα.
• Σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας και αν το εναπομένον πλάτος της λωρίδας μεταξύ οχήματος και απαγορευτικής γραμμής υπέρβασης είναι μικρότερο από τρία (3) μέτρα.
• Σε απόσταση μικρότερη από είκοσι (20) μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και δώδεκα (12) μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STΟP), αλλά και σε θέση, στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και των σηματοδοτών.
• Πάνω στις νησίδες ασφαλείας ως και στις διαχωριστικές νησίδες.
• Στους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, εκτός των χώρων στάθμευσης, που καθορίζονται με σήμανση.
• Σε λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης.
• Σε σήραγγες που υποδεικνύονται από ειδικές πινακίδες, εκτός από τους χώρους που υποδεικνύονται ειδικά γι' αυτόν το σκοπό.
H στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται και:
• Σε θέση από την οποία παρεμποδίζεται όχημα που σταθμεύει κανονικά να εξέλθει από το χώρο που έχει σταθμεύσει.
• Παράπλευρα άλλου οχήματος, σε στάση ή στάθμευση.
• Σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα πριν και μετά από πυροσβεστικά σημεία.
• Πριν την είσοδο και έξοδο της θύρας που προορίζεται για τη διακίνηση ασθενών προς και από νοσοκομεία, κλινικές και σταθμούς πρώτων βοηθειών γενικά.
• Σε ειδικούς χώρους στάθμευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (TAΧI).
• Στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ως και πάνω σ' αυτούς.
• Στους μονόδρομους επιτρέπεται η στάση ή στάθμευση στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά. Aν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, οι οδηγοί υποχρεούνται να αφήνουν ελεύθερο χώρο πλάτους ενός (1) μέτρου, τουλάχιστον, για τη διέλευση των πεζών.
Κινητικά προβλήματα
Μην ξεχνάτε ότι η προσοχή μας πρέπει να είναι αυξημένη όταν πρόκειται για σημεία όπου κινούνται άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και τα οχήματά τους. Όχι στάση και στάθμευση σε:
• Σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.
• Σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.
• Σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.
Μην παρκάρετε στην είσοδο ή στην έξοδο χώρων στάθμευσης (ιδιωτικών και μη), γιατί δεν είναι μόνο ασέβεια αλλά τιμωρείται και από τον Κ.Ο.Κ.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ
21 Ιουλ 2010
ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΚΡΩΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ
ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΚΡΩΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ
Θυσιάζουμε τους πιο πολλούς στον Μολώχ της ασφάλτου
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Μειώθηκε ο αριθμός των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2009, αλλά η χώρα εξακολουθεί να έχει, μαζί με τη Ρουμανία, τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ε.Ε. σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκε από 172 άτομα ανά 1 εκατ. κατοίκους το 2001 σε 130 το 2009.
Υπάρχει, λοιπόν, μείωση της τάξης του 23%, η οποία, όμως, είναι μικρότερη από αυτή που σημειώθηκε στην Ε.Ε. (-36 %). Μάλιστα, σε 10 κράτη-μέλη διαπιστώνεται μείωση των θανάτων από τροχαία πάνω από 40%.
Η Επιτροπή υιοθέτησε ένα πρόγραμμα δράσης με στόχο τη μείωση κατά 50% του αριθμού των θανάτων από τροχαία στην Ε.Ε. μέχρι το 2020.
Πρόκειται για μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν βασικούς άξονες τη βελτίωση των προτύπων ασφαλείας των οχημάτων, των υποδομών και της συμπεριφοράς των οδηγών. Ορίστηκαν 7 στρατηγικοί στόχοι:
* Βελτίωση των μέτρων ασφάλειας σε οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης.
**Κατασκευή ασφαλέστερων αυτοκινητόδρομων, αλλά και έμφαση στους επαρχιακούς.
**Κατασκευή «ευφυών» οχημάτων.
**Επιβολή αυστηρότερων κανόνων εκπαίδευσης οδηγών και χορήγησης αδειών.
**Βελτίωση του ελέγχου εφαρμογής του οδικού κώδικα.
**Στοχευμένες δράσεις για αντιμετώπιση τραυματισμών.
**Ανανέωση του ενδιαφέροντος σε θέματα μοτοσικλετιστών.
Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, από τα οποία προκύπτει ότι το 94% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων θεωρεί ως το κυριότερο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, ενώ το 78% των Ευρωπαίων (88% των Ελλήνων) εκτιμά ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι μείζον πρόβλημα στην οδική ασφάλεια. *
ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
α) Ορισμοί
Στάση, είναι η προσωρινή ακινητοποίηση του οχήματος στο δρόμο. Όταν η στάση επιτρέπεται, τότε μπορείτε:
Να επιβιβάσετε ή να αποβιβάσετε τους επιβάτες- Να φορτώσετε ή να ξεφορτώσετε το όχημά σας
Κατά τη διάρκεια της στάσεως ο οδηγός οφείλει να παραμείνει στο τιμόνι ή κοντά στο όχημα, ώστε να το μετακινήσει αμέσως αν εμποδίζει.
Στάθμευση, είναι η ακινητοποίηση του οχήματος στο δρόμο ή εκατέρωθεν αυτού. Ακόμη και αν η ακινητοποίηση του οχήματος διαρκεί κάποια λεπτά, θεωρείται ως στάθμευση από τη στιγμή που σταματάτε για λόγους διαφορετικούς από την επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών ή τη φόρτωση ή εκφόρτωση του οχήματος.
β) Στάθμευση εκτός κατοικημένης περιοχής: Ως γενικό κανόνα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οφείλετε να σταθμεύετε το όχημά σας στη δεξιά πλευρά κατά τη διεύθυνση της πορείας, χωρίς να καταλαμβάνετε το οδόστρωμα. Πρέπει να προσέχετε, επίσης να μην κρύβετε κάποια πινακίδα σημάνσεως και να μην εμποδίζετε την είσοδο σε κάποια ιδιοκτησία. Μπορείτε να σταθμεύσετε στο αριστερό μέρος μόνο εάν η δεξιά πλευρά είναι αδιάβατη ή πολύ απότομη. Τον ελιγμό αυτό δεν πρέπει να τον επιχειρήσετε, αν πρέπει να υπερβείτε μια συνεχή ή μονή ή διπλή γραμμή οριζόντιας σήμανσης.
γ) Στάθμευση εκτός κατοικημένης περιοχής το βράδυ: Εάν το όχημά σας είναι σταθμευμένο εντελώς εκτός ορίων οδοστρώματος, τότε δεν χρειάζεται. Αντίθετα, αν είναι σταματημένο ή σταθμευμένο στο οδόστρωμα- ή σε μέρος αυτού- πρέπει να το επισημάνετε ανάβοντας τα φώτα θέσεως.
δ) Στάθμευση σε κατοικημένη περιοχή: Ως γενικό κανόνα πρέπει να γνωρίζετε ότι σταθμεύετε το όχημά σας στα άκρα του οδοστρώματος κατά μήκος του πεζοδρομίου και αν το ελεύθερο μέρος της οδού που απομένει είναι επαρκές για την κυκλοφορία των οχημάτων. Στους δρόμους διπλής κατευθύνσεως οφείλετε να σταθμεύετε και να σταματάτε στα δεξιά της κατευθύνσεως κυκλοφορίας σας. Η στάθμευση στα αριστερά απαγορεύεται γιατί θα ήταν δύσκολο και επικίνδυνο να ξαναφύγετε. Στους δρόμους μονής κατευθύνσεως έχετε το δικαίωμα να σταθμεύετε και στα αριστερά.
ε) Στάθμευση σε κατοικημένη περιοχή το βράδυ: Κάθε φορά που ο δημοτικός φωτισμός παραμένει αναμμένος κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν χρειάζεται να επισημάνετε τη στάθμευση του οχήματός σας στο οδόστρωμα. Το ίδιο ισχύει αν σταθμεύσετε σε κάποιο ειδικό χώρο σταθμεύσεως. Εάν ο φωτισμός είναι ανεπαρκής, τότε πρέπει να αφήσετε αναμμένα τα φώτα σταθμεύσεως( που αντιστοιχούν με το άναμμα του δεξιού ή αριστερού φανού θέσεως), εάν το όχημά σας είναι εξοπλισμένο με αυτά. Διαφορετικά πρέπει να αφήσετε τα φώτα θέσεως ( μικρά).
στ) Διαφορετικοί τύποι σταθμεύσεως: Σε στοίχους: Το όχημά σας είναι σταθμευμένο παράλληλα με το πεζοδρόμιο. Σε παράταξη( παράπλευρη διάταξη ): Το όχημά σας είναι κάθετο σταθμευμένο κάθετα σε σχέση με το πεζοδρόμιο. Στην περίπτωση αυτή καλόν είναι, όταν είναι δυνατόν, να σταθμεύσετε το όχημά σας με όπισθεν. Έτσι, όταν θα φύγετε η ορατότητά σας θα είναι καλύτερη. Υπό γωνία: Το όχημά σας είναι σταθμευμένο λοξά και μόνο ένας τροχός ακουμπάει στο πεζοδρόμιο. Ανάλογα με τη θέση της γωνίας σταθμεύσετε με πορεία προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.
20 Ιουλ 2010
Κε ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΑΣ
Κε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΑΣ;
Παραβάτες
Πριν από 10 ημέρες, ως νέος Χαρούν αλ Ρασίντ, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βγήκε «incognito;» στους εθνικούς δρόμους, κινούμενος με ιλιγγιώδη ταχύτητα και παραβιάζοντας τη διπλή διαχωριστική γραμμή στο ύψος των Τεμπών, για να ελέγξει τα όργανά του! Ελπίζω να ήταν όλα στη θέση τους.
Μ.Τ.
www.enet.gr/?i=news.el.article&id=182525
Η ΑΥΓΗ, Τρίτη 13 Ιουλίου 2010
Υπουργός Προστασίας (;) του Πολίτη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/07/2010
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, συνελήφθη από την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων επ' αυτοφώρω στα Τέμπη, το προπροηγούμενο Σάββατο, να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μάλιστα πάνω στη διπλή διαχωριστική γραμμή. Δικαιολογήθηκε λέγοντας πως το έκανε για να "τεστάρει" τους υφισταμένους του και τους έδωσε συγχαρητήρια που τον σταμάτησαν, γιατί κάνει συχνά αυτό το τεστ και δεν τον έχει ξανασταματήσει κανείς.
Ας δεχτούμε ότι, είτε λόγω αστυνομικού δαιμονίου είτε λόγω της θέσης του, ο υπουργός διαισθάνθηκε ή ήξερε ότι εκεί βρισκόταν όχημα της Τροχαίας και αποφάσισε να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των υφισταμένων του κι έγινε ξαφνικά Ιππότης της Ασφάλτου. Τις πιθανές συνέπειες της συνειδητής παραβίασης, τουλάχιστον δύο, πολύ σοβαρών κανόνων του ΚΟΚ, και μάλιστα σε περιοχή με "δύσκολους" αυτοκινητόδρομους, τις σκέφτηκε; Και αν ναι, για πόσο; Πόσα δευτερόλεπτα του πήρε για να αποφασίσει ότι προέχει το να ελέγξει τους υφισταμένους του από το να μη θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του και αυτή των άλλων χρηστών του δρόμου; Ποια υπεροπτική αίσθηση τού επιτρέπει, συνειδητά και επαναλαμβανόμενα, να παραβιάζει όρια ταχύτητας και διατάξεις του ΚΟΚ που υπάρχουν ώστε να μην γίνονται τροχαίες συγκρούσεις; Ποια μανία ελέγχου, για να μην πούμε μανία ταχύτητας, όπως έχει η συνάδελφός του και υπουργός κυρία Μπατζελή, του επιτρέπει να οδηγεί με τρόπο τόσο επικίνδυνο και αντικοινωνικό, χωρίς να σκέφτεται ότι μπορεί να σκοτωθεί ή να σκοτώσει κάποιον άλλο;
Σε μια χώρα που οι τροχαίες συγκρούσεις είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου του πληθυσμού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει να κάνει άλλα πράγματα κι όχι να βγαίνει στον δρόμο κι όποιον πάρει ο Χάρος.
Παναγιώτα Μανιού
www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=555286
--
www.kostaskouvidis.com
www.myspace.com/internationaljazzmeetingkostaskouvidis
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
The family of the bereaved road safety in Africa: Njawé Foundation
President Jane and Justice died in a road accident.
According to reliable reports, Mr. Njawé was hit by a truck with three
others from the side of the highway that night July 13, 2010 in the
United States. They tried to replace the wheel of their car after the
bursting of the latter.
For some time, has pledged his Njawé Jane and Justice Foundation
following the death of his wife in a road accident between Yaounde and
Douala.
Njawé has regularly held events to raise awareness among road users
against the incident. Conference, intervention in television and
radio, steps. Njawé really had launched a crusade against road safety.
In May 2009, alongside SECUROUTE and eight other African groups, take
part in the First World Conference of NGOs in road safety Brussels.
During this meeting, will Njawé party select committee responsible for
drafting the NGO statement to be presented at the First Ministerial
Conference on global road safety on 19 and 20 November 2009 in Moscow.
Moreover, M Njawé was the boss of the first private daily The
Messenger appeared Cameroon in Douala.
For more info: http://www.lemessager.net/
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έστειλε συλληπητήρια στην NJAWE Foundation.
Eίχε την τύχη να τον γνωρίσει στη συνάντηση στις Βρυξέλλες στη Παγκόσμια συνάντηση των ΜΚΟ και να ανταλλάξει απόξεις για θέματα της Οδικής Ασφάλειας.
ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ
Υπουργοί άξιοι για ...συγχαρητήρια
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΙΔΗ*
Το Σάββατο 3 Ιουνίου, ύστερα από καταδίωξη από περιπολικό «για παράβαση υπερβολικής ταχύτητας και παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής, συνελήφθη επ' αυτοφώρω στη Λάρισα ο... υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».
Η απίστευτη αυτή είδηση («Ελευθεροτυπία» 7/7/2010) συμπληρώνεται με τον εκπληκτικό ισχυρισμό του υπουργού ότι παρανόμησε για να ελέγξει την ετοιμότητα των οργάνων της Τροχαίας, τους οποίους και συνεχάρη. Δεν ξέρουμε πόσοι πίστεψαν αυτή την εκδοχή, γεγονός είναι ότι πολλοί θα έμειναν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ο υπουργός βγήκε και από πάνω. Είναι αυτά που προκαλούν τον θαυμασμό του μέσου Ελληνα και που του δίνουν ερεθίσματα για να νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την επιθετική συμπεριφορά του στον δρόμο. Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν αν παρόμοιους τρόπους ελέγχου υιοθετούσαν και άλλοι υπουργοί ή κρατικοί αξιωματούχοι: «έκλεψα για να δω αν λειτουργεί το ΣΔΟΕ», «έκτισα αυθαίρετο για να δω αν λειτουργεί η Πολεοδομία», «παραβίασα τον μισό Ποινικό Κώδικα για να δω αν λειτουργεί η Δικαιοσύνη», θα 'ταν κάποια που θα ακούγαμε, αλλά, δυστυχώς, ή ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει μιμητές ή οι άλλες υπηρεσίες δεν είναι άξιες συγχαρητηρίων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ο Νο 2 στη Διυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός του κ. Βούγιας δεν χάνουν ευκαιρία να αναφέρονται στη «μηδενική ανοχή».
Τι θα συνέβαινε άραγε σε κάποια άλλη χώρα αν ένας ανάλογος αξιωματούχος επεδείκνυε παρόμοια συμπεριφορά; Αλλά ας μείνουμε καλύτερα στη δική μας χώρα.
Στις 31 Ιανουαρίου 2010, μία βδομάδα μετά τη συγκρότηση της ίδιας επιτροπής, η υπουργός κ. Μπατζελή δήλωνε: «Μ' αρέσουν δυο πράγματα για να ξεκουράζομαι, να ασχολούμαι με τον κήπο ή να παίρνω το αυτοκίνητο μόνη μου και να πηγαίνω στην εθνική οδό, σε αουτοστράντες, να μην έχει φανάρια, με μουσική διαπασών και να μην αφήνω ούτε τηλέφωνα να με ενοχλούν ούτε κανένας. Μπορώ να κάνω δέκα - δεκαπέντε χιλιόμετρα να ξαναγυρίσω, πραγματικά εκεί αισθάνομαι ότι έχω με την ταχύτητα μια πάρα πολύ καλή σχέση και πραγματικά με ξεκουράζει.
- Εντός ορίων;
- Οταν τρέχεις δεν υπάρχουν όρια!
- Κι όταν λέμε μουσική;
- Δυνατή μουσική, έντονη.
- Ελληνικά;
- Οχι, ξένη, αλλά έντονη μουσική, να πηγαίνει με την ταχύτητα, αυτό είναι σημαντικό!» (Δες: www.youtube.com/watch?v=3owNBRSVAqw&feature=related)
Οι δύο παραπάνω κρατικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν μια μακρά παράδοση στο ίδιο μοτίβο: ας θυμηθούμε ενδεικτικά τον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Στυλιανίδη να οδηγεί μηχανή μεγάλου κυβισμού χωρίς κράνος, τον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Χατζηδάκη να εγκαινιάζει την έκθεση «φτιαγμένων» αυτοκινήτων στο Ελληνικό το 2007. Ολοι αυτοί αγωνίστηκαν για την οδική ασφάλεια. Δεν είναι ν' απορεί κάνεις για τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων.
Είναι σύνηθες οι παραπάνω λόγω της θέσεώς τους να εγκαλούν τη νεολαία για την οδηγική της συμπεριφορά και να την καλούν στον δρόμο του καλού. Παραβάτες υπουργοί, μαζί με όλο τον καλό κόσμο, ποδοσφαιριστές κομπάζοντες για την τελική του αυτοκινήτου τους , μοντέλα με αγορασμένα διπλώματα κ.λπ. δείχνουν τον δρόμο...
Δεν είναι ούτε μοιραίο ούτε τυχαίο ότι βρισκόμαστε σταθερά στην πρώτη θέση των τροχαίων εγκλημάτων (και όχι ατυχημάτων) ανάμεσα στις χώρες της παλιάς Ε.Ε.
Στη σημερινή περίοδο, με τα όσα αντιμετωπίζει η κοινωνία μετά την έλευση του ΔΝΤ, μέσα στο μπαράζ αριθμών και ποσοστών που εκτοξεύονται απειλητικά εναντίον μας, οι 6 νεκροί και οι υπερδιπλάσιοι βαριά τραυματίες καθημερνά τείνουν να εξαφανιστούν.
Ομως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, αλλά με ανθρώπους με ονοματεπώνυμο, που τους στερούν βίαια τη ζωή, και που αφήνουν μ' ένα μόνιμο ανοιχτό τραύμα τους δικούς τους.
Η σημερινή άρχουσα ελίτ αλλά και η γένια της συνολικότερα ταύτισε την πρόοδο και τον πολιτισμό με το Ι.Χ. Αναπόφευκτα αποδέχτηκε τον θάνατο από τα τροχαία σαν παράπλευρη απώλεια αυτού που θεωρεί ανάπτυξη. Αυτός ο κόσμος, αυτές οι γενιές είναι εθισμένες στον θάνατο στον δρόμο. Και οι καταστροφικές τους συνέπειες απέναντι στη νεολαία δεν εξαντλούνται μόνο στο ότι είναι οι ίδιοι οι προπαγανδιστές -πωλητές του Ι.Χ. ούτε μόνο στα σχιζοφρενογόνα μηνύματα για τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας από ανθρώπους που οι ίδιοι τους παραβιάζουν Είναι κυρίως το ότι είναι υπεύθυνοι για την πλήρη ασυδοσία που κυριαρχεί σ' όλα τα επίπεδα στο οδικό δίκτυο.
Είναι κανόνας οι νεότερες γενιές να αμφισβητούν τα πρότυπα που αντιπροσωπεύουν οι παλαιότερες, μια τέτοια αμφισβήτηση έχει να κάνει κύρια με τον συντηρητισμό, την ηθικολογία, τη νομολατρία κ.λπ. Ποιες είναι οι ψυχολογικές ταυτίσεις και αμφισβητήσεις που αναπόφευκτα κάθε νεότερος κάνει όταν η παλαιότερη γενιά είναι ταυτισμένη με την παραβατικότητα; Γιατί οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Μπατζελή, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αυτά τα «πρότυπα» υποθάλπουν όλους όσους τους στενεύει η ζώνη ασφαλείας και το κράνος, θεωρούν τα όρια ταχύτητας παλιομοδίτικα, δεν θα βάλουν σε ειδικό κάθισμα τα παιδιά τους, «δεν μπορούν» να αποχωριστούν το κινητό, «αντέχουν» το αλκοόλ, «προλαβαίνουν» να περάσουν με κόκκινο κ.λπ. Ολους αυτούς που όταν θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας σύγκρουσης, συνήθως με οδυνηρές συνέπειες για τους άλλους, θα σπεύσουν να επικαλεστούν την τύχη, την κακιά στιγμή, τη μοίρα, την αμέλεια.
Και φυσικά αυτό θα επικυρωθεί και δικαστικά.
Ελπίζουμε ο και ποδηλάτης πρωθυπουργός, αν ποτέ συναντήσει τους υπουργούς του στον δρόμο, να προλάβει να τους δώσει συγχαρητήρια.
youarewhatudokk@gmail.com
* Ο Γ. Κουβίδης έχει χάσει τον γιο του Κώστα από παραβάτη ορίου ταχύτητας και ερυθρού σηματοδότη.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση Καμπάνιας του Λευτέρη Αυγενάκη
για τα τροχαία ατυχήματα
με τίτλο:
«Αξίζει να σώσουμε μια ανθρώπινη Ζωή»
Τροχαία ατυχήματα, συγκεκριμένες προτάσεις για τεχνικές παρεμβάσεις σε 53 σημεία του οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου και προτάσεις ενίσχυσης της τεχνητής αστυνόμευσης
Τη νέα του καμπάνια «Αξίζει να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή» και τα αποτελέσματα αναλυτικής έρευνας για τα τροχαία ατυχήματα στο νομό Ηρακλείου, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για τεχνικές βελτιωτικές παρεμβάσεις, παρουσίασε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, το απόγεμα της Πέμπτης, 15 Ιουλίου, και ώρα 7 το απόγευμα, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού.
Στην παρουσίαση το παρόν έδωσαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος κ. Ι. Μεσοδιακάκης, ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, κ. Μ. Χαλκιαδάκης, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι, από τον Εθελοντικό Οργανισμό Πρόληψης Τροχαίων ο κ. Γ. Λιονάκης, ο κ. Γ. Αγαπάκης Προϊστάμενος της ΕΔΥΕ/ΒΟΑΚ, ο κ. Γαλανάκης από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου και ο κ. Λ. Μιχελάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης ν. Ηρακλείου, οι οποίοι και απέδωσαν τα εύσημα στο Βουλευτή για τη συγκεκριμένη του πρωτοβουλία.
Σημειώνεται ότι κεντρικός στόχος της καμπάνιας είναι να ως σκοπό να συνδράμει στο έργο της οργανωμένης Πολιτείας και των αρμόδιων Υπουργείων Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη και να ενισχύσει τη συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και κυρίως προσεγγίσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συγκεκριμένες προτάσεις για τεχνικές παρεμβάσεις και προτάσεις τεχνητής αστυνόμευσης σε «53 σημεία παγίδες».
Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Βουλευτή:
To θέμα:
Τα τελευταία χρόνια η οδική ασφάλεια αποτελεί για τη χώρα μας ένα θέμα μείζονος σημασίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου. Αναμφισβήτητα, η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των μετακινήσεων μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, ώστε πρέπει να βοηθήσουμε να γίνουν οι δρόμοι μας ασφαλέστεροι.
Παρά το γεγονός ότι τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας είναι αρκετά και αυστηρά, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, καθώς περιοριστήκαμε μόνο σε αυτά και δεν επενδύσαμε στη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της τεχνητής αστυνόμευσης και την οδική εκπαίδευση, ώστε ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων παραμένει ακόμη και σήμερα ανεπίτρεπτα υψηλός.
Η έρευνα:
Παρουσίαση μιας ευρείας και αναλυτικής έρευνας που αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, αλλά και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν από όλους μας -και κυρίως την οργανωμένη Πολιτεία- για την ουσιαστική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στο νομό μας.
Έκθεση βασικών συμπερασμάτων αναφορικά με 53 συγκεκριμένα επικίνδυνα σημεία, τα σημεία «παγίδες», του οδικού δικτύου του νομού μας, αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις βελτιωτικών τεχνικών παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν ανά σημείο.
Η πρωτοβουλία:
Η πρωτοβουλία έχει ως σκοπό να συνδράμει στο έργο της οργανωμένης Πολιτείας και των αρμόδιων Υπουργείων Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη και να ενισχύσει τη συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Εξαρχής ετέθη ο πρωταρχικός στόχος να προσεγγίσουμε και να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των συχνών τροχαίων ατυχημάτων σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, να περιορίσουμε τους υπάρχοντες αντικειμενικούς κινδύνους και να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων σε όλο το οδικό μας δίκτυο.
Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε στον εντοπισμό και στην καταγραφή με ακρίβεια πενήντα τριών (53) συγκεκριμένων επικίνδυνων σημείων του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου.
Για κάθε περίπτωση, για κάθε ένα από τα σημεία που καταγράψαμε, διαπιστώσαμε πού εστιάζεται το πρόβλημα, καθώς και σε ποιον παράγοντα αποδίδεται κυρίως η επικινδυνότητα ανά περίπτωση.
Προχωρήσαμε ωστόσο και ένα βήμα παρακάτω, καθώς για κάθε σημείο προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα τεχνητής αστυνόμευσης, καθώς και συγκεκριμένες βελτιωτικές τεχνικές παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών που πρέπει να ληφθούν ανά σημείο για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων. Στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις δηλαδή, που αφορούν τόσο στην τεχνητή αστυνόμευση, δηλαδή την οδική κάθετη και οριζόντια σήμανση, όσο και στις τεχνικές παρεμβάσεις στις ίδιες υποδομές, όπως τη διαπλάτυνση δρόμων, την τοποθέτηση προστατευτικών μεταλλικών στηθαίων στη μέση, κ.α.
Με αυτόν τον τρόπο, ξεφεύγουμε από τη στείρα, μη παραγωγική αντιπολίτευση, αλλά αγγίζουμε την ουσία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Φεύγουμε από το γενικό και πάμε στο ειδικό. Συμβάλλουμε δηλαδή στο έργο της οργανωμένης Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη και βοηθάμε στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν στο νομό μας.
Οι προτάσεις που διατυπώνουμε ως επί το πλείστον είναι χαμηλού οικονομικού κόστους. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι θα έχουν εγγυημένη αποτελεσματικότητα, ώστε η υλοποίησή τους θα περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους και την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος και θανάτων συμπολιτών μας λόγω ελλειμμάτων και ατελειών στις οδικές υποδομές του νομού.
Μεθοδολογία της έρευνας:
Η καταγραφή των επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου και οι στοχευμένες βελτιωτικές τεχνικές προτάσεις ανά περίπτωση κατατέθηκαν από μέρους μου στη Βουλή την πρώτη Ιουλίου 2010 υπό τη μορφή παρεμβάσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Κατόπιν, αυτές προωθήθηκαν προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δ. Ρέππα, και Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Σημειώστε ότι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και προτάσεις βρίσκονται ήδη στα γραφεία των αρμόδιων Υπουργών, όπου ευελπιστούμε να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής και αναλυτικής επεξεργασίας και τελικώς να υιοθετηθούν.
Τα δεδομένα:
Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο δύο μηνών (και συγκεκριμένα από το Μάιο έως τον Ιούνιο) μετά από επιτόπια έρευνα και καταγραφή συνεργατών μου που πραγματοποίησαν οδοιπορικό σχεδόν σε όλο το νομό για τον εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων. Βεβαίως, για την πρωτοβουλία μας είχαμε την υποστήριξη και τη συνεργασία της Τροχαίας Ηρακλείου, καθώς και του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων και του Προέδρου της ΕΛΠΑ Κρήτης.
Τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά δεδομένα που παρουσιάζουμε αποτελούν προϊόν επεξεργασίας των σχετικών στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (της “Eurostat”), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά και όσων μας παρείχε η Τροχαία Ηρακλείου.
Οι αριθμοί:
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνονται περίπου 1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα ετησίως, τα οποία προκαλούν 43.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς. Δυστυχώς, η χώρα μας κατέχει θλιβερά πρωτεία.
(ΕΛΛΑΔΑ)
Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα κατά το έτος 2007 σημειώθηκαν 15.092 ατυχήματα με 1.578 νεκρούς και 18.886 τραυματίες συνολικά, το έτος 2008 σημειώθηκαν συνολικά 15.100 ατυχήματα με 1.559 νεκρούς και 18.796 τραυματίες συνολικά, ενώ το 2009 σημειώθηκαν 14.914 ατυχήματα με 1.453 νεκρούς και 18.553 τραυματίες συνολικά. Ως εκ τούτου, τα τρία τελευταία έτη, έχουν χάσει τη ζωή τους στους Ελληνικούς δρόμους 4.590 συνάνθρωποί μας σε συνολικά 45.106 ατυχήματα.
(ΚΡΗΤΗ)
Δυστυχώς και στην Κρήτη σημειώνονται αρκετά ατυχήματα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο (2010) είχαμε τους περισσότερους νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους στη χώρα, σύμφωνα με τα στατιστικά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σημειώνεται δε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, στην Κρήτη είχαμε μέσα στην τελευταία δεκαετία χίλιους εκατόν ενενήντα (1190) νεκρούς από τροχαία ατυχήματα.
(ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)
Τονίζεται ότι μόνο στο νομό Ηράκλειου κατά το έτος 2008 σημειώθηκαν συνολικά 66 τροχαία ατυχήματα με 33 νεκρούς, 33 σοβαρά τραυματίες και 47 ελαφριά, το έτος 2009 σημειώθηκαν 89 ατυχήματα με 36 νεκρούς, 32 σοβαρά τραυματίες και 72 ελαφριά, ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2010 σημειώθηκαν 23 ατυχήματα με 10 νεκρούς, 7 σοβαρά τραυματίες και 20 ελαφριά. Πρώτος στη λίστα των τροχαίων ατυχημάτων έρχεται ο Δήμος Ηρακλείου, ακολουθεί ο Δήμος Νέας Αλικαρνασσού και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Δήμος Χερσονήσου και ακολουθούν τα Μάλια, το Τυμπάκι, οι Μοίρες και η Γόρτυνα.
Η τραγική αλήθεια είναι επίσης ότι η πλειονότητα των νεκρών συμπολιτών μας από τροχαία ατυχήματα κυμαίνεται μεταξύ 25-50 ετών, δηλαδή τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύει την απώλεια σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στο οποίο βασίζεται και η οικονομική ανάπτυξη.
Οι αιτίες:
Οι αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων είναι διττές, καθώς οφείλονται τόσο στον ανθρώπινο παράγοντα, όσο και στις ατέλειες του οδικού δικτύου και τις οδηγικές συνθήκες.
Αναγνωρίζεται βεβαίως ότι η συμπεριφορά των οδηγών θεωρείται η κυριότερη αιτία θνησιμότητας, όπως είναι οι υψηλές ταχύτητες, η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών, η κούραση, η οδήγηση χωρίς ζώνη ασφάλειας ή χωρίς κράνος προστασίας.
Ωστόσο, αρκετές φορές η λανθασμένη οδική συμπεριφορά επιτείνεται και από την απουσία προληπτικών ελέγχων, ορθής σήμανσης και αυστηρής τροχαίας αστυνόμευσης. Επίσης, αρκετές φορές, η ελλιπής προσοχή των οδηγών συνδυάζεται και από κακοτεχνίες στο οδόστρωμα (ανωμαλίες, λακκούβες, επικίνδυνες και απότομες στροφές) και γενικότερα «σημεία παγίδες» που αυξάνουν την επικινδυνότητα και την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.
Τα μέτρα:
Ως εκ τούτου, η ενισχυμένη τεχνητή αστυνόμευση (αυξημένη ειδική σήμανση, ειδική διαγράμμιση, αυστηρότεροι έλεγχοι ορίων ταχύτητας και έλεγχοι για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών), αλλά και οι βελτιωτικές / διορθωτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών μπορούν να επιφέρουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων.
Οι 53 συγκεκριμένες προτάσεις:
Στο αναλυτικό κείμενο που δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα τις πολύμηνης έρευνάς μας και τις συγκεκριμένες μας προτάσεις, υπάρχουν αντίγραφα των 53 κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων / προτάσεων που έχουμε καταθέσει για κάθε ένα από τα επικίνδυνα σημεία του ν. Ηρακλείου στους αρμόδιους Υπουργούς.
Ελπίζω οι τελευταίοι να δώσουν τη δέουσα προσοχή στις προτάσεις που τους έχουμε καταθέσει και, αφού εξετάσουν όλες τις παραμέτρους, να προχωρήσουν στη σταδιακή υλοποίησή τους.
Τα καλά παραδείγματα:
Η απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τα καλά παραδείγματα υπάρχουν ήδη στο νομό μας, καθώς όπου εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και έγιναν τεχνικές παρεμβάσεις σε πολύ επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, τα τροχαία μειώθηκαν άμεσα και δραματικά.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι παρεμβάσεις που έγιναν από το 127ο χιλιόμετρο έως και το 140ο χιλιόμετρο, δηλαδή τη διασταύρωση προς Αεροδρόμιο, λόγω διαπλάτυνσης του δρόμου και τοποθέτησης διαχωριστικού διαζώματος στον άξονα της οδού, αλλά και του νέου κόμβου στην Παπαναστασίου, στο 136,5 χιλιόμετρο, τα ατυχήματα και κυρίως αυτά που οφείλονταν στην είσοδο στο αντίθετο ρεύμα που είχαν θανατηφόρα αποτελέσματα με μετωπικές συγκρούσεις έχουν εξαλειφθεί έως και μηδενιστεί.
Επίσης, ένα ακόμα παράδειγμα είναι οι τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν στην εθνική οδό στο ύψος του ΚΤΕΟ, ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, όπου μέχρι πρόσφατα σημειώνονταν πολλά –ακόμα και θανατηφόρα- τροχαία ατυχήματα. Μετά την διαπλάτυνση του δρόμου και την τοποθέτηση διαχωριστικού διαζώματος στο σημείο, αλλά και την κατασκευή του νέου κόμβου για την είσοδο και έξοδο από το ΚΤΕΟ, έχουν ελαχιστοποιηθεί έως μηδενιστεί τα τροχαία ατυχήματα.
Ακόμη από το ΚΤΕΟ μέχρι τον κόμβο των Γουβών, έγινε διαπλάτυνση της οδού και τοποθετήθηκε διαχωριστικό διάζωμα, παρεμβάσεις που αναβάθμισαν το οδικό περιβάλλον και βοήθησαν στην ουσιαστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
→ Τρία συγκεκριμένα παραδείγματα πως η πρόληψη και η αποτροπή εκ μέρους της οργανωμένης Πολιτείας μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Η καμπάνια:
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα πλαισιωθεί από μια σειρά δράσεων και ενημέρωσης σε όλο το νομό, πάντοτε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, αλλά και των ενεργών πολιτών που θα θέλουν να συμμετάσχουν στην κατάρτιση και επιπρόσθετων προτάσεων.
Από σήμερα, οι 53 μας προτάσεις αναρτώνται στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.avgenakis.gr και θα είναι διαθέσιμες σε κάθε χρήστη του Διαδικτύου.
Επίσης, θα αναρτηθούν άμεσα και οι όποιες απαντήσεις λάβουμε από τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη επί των προτάσεών μας, οι οποίες βεβαίως θα είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις τους, αλλά και για το πόσο συνεπείς θα είναι απέναντι στους πολίτες του νομού.
Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η δέσμη των 53 βελτιωτικών παρεμβάσεων που προτείνουμε δεν είναι -και δεν θα μπορούσε να είναι- εξαντλητική. Επομένως, υπογραμμίζω ότι καλωσορίζουμε και τις δικές σας προτάσεις, τις παρεμβάσεις και τα σχόλια όλων των ενεργών πολιτών για άλλα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου του νομού μας.
Οι παρατηρήσεις και προτάσεις μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@avgenakis.gr ή να κατατίθεται εγγράφως στους συνεργάτες μου σε ένα από τα τρία μου πολιτικά γραφεία, στο Ηράκλειο, τις Μοίρες ή και την Αθήνα.
………………………………………………………………………………………………….
Σε κάθε περίπτωση, είμαι πεπεισμένος ότι με τη συμβολή όλων μας μπορούμε να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά την οδική ασφάλεια στο νομό μας, σταδιακά στην Κρήτη και γιατί όχι σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και να κάνουμε τους δρόμους μας ασφαλέστερους.
«Αξίζει να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή», μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.
15 Ιουλ 2010
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αφορμή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας
Η ΚΕΔΚΕ κλήθηκε σε διάλογο και κατέληξε σε οκτώ προτάσεις, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα.
Την ανάγκη να ενταχθεί το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαίδευση υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας με πρόταση της προς το Εθνικό. Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. Η πρόταση εστάλη στο Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και πλέον αναμένεται η απάντηση. Πάντως το θέμα έχει κατά καιρούς απασχολήσει την Αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να το αναδείξει, με αφορμή την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενσωματωθεί η οδηγία 2008/96/ΕΚ στο Εθνικό μας Δίκαιο, μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Το σκεπτικό της πρότασης.
Με αφορμή λοιπόν την πρόταση αλλά και τα σχέδιο του οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το θέμα ανακινείται. Όπως προκύπτει, το Εθνικό Σχέδιο κινείται, μεταξύ άλλων, στους άξονες:
Κυκλοφοριακή Αγωγή και επιμόρφωση σχετικά με την οδική ασφάλεια – Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Δράσεις οδικής ασφάλειας και αυτοδιοίκηση – Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η ΚΕΔΚΕ λοιπόν επισημαίνει ότι ο πλέον ενεργός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντοπίζεται σ' αυτούς τους άξονες, ειδικότερα μετά τη σχετική επιστολή του υφυπουργού κ. Σηφουνάκη ο οποίος τους κάλεσε να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, για το θέμα της ένταξης της κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαίδευση ώστε να συναποτελέσουν τη βάση συζήτησης για το θέμα, στο Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα.
Οκτώ προτάσεις από την ΚΕΔΚΕ.
Με βάση τα δεδομένα αυτά λοιπόν, έγινε συζήτηση από την οποία προέκυψε η πρόταση της ΚΕΔΚΕ προς το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων προτείνει τα ακόλουθα:
1. Την εκπόνηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για τις ανάγκες της σχολικής εκπαίδευσης με βάση τις επιστημονικές απόψεις αλλά και που θα ενσωματώνει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής
2. Τη συμμετοχή στην εφαρμογή των προγραμμάτων των επιτροπών παιδείας και ποιότητας ζωής του κάθε Δήμου με βάση το νέο μοντέλο οργάνωσης του καλλικρατικού Δήμου
3. Την αξιοποίηση της εμπειρίας και του ρόλου των σχολικών τροχονόμων
4. Την αξιοποίηση σχετικών διαδραστικών μέσων που διαθέτουν τα σχολεία , Ιδρύματα , ΜΚΟ ή φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την ευρεία χρήση του εκπαιδευτικού υλικού μέσω των portal και των εφαρμογών e-learning, των Δήμων, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης.
5. Την ένταξη στο σχεδιασμό και τη συστηματική αξιοποίηση των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής στους Δήμους που διαθέτουν τέτοια υποδομή. Η χρησιμοποίηση των Π.Κ.Α. στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο μέσα από το σχολείο, όσο και με πρωτοβουλία των φορέων λειτουργίας τους, καθώς και μέσω οργανωμένων προγραμμάτων επιμέρους κοινωνικών ομάδων πρέπει να γίνεται συστηματικά. Επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και να διαμορφωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάποια υπάρχοντα πάρκα, ως πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, με την προϋπόθεση της μη κοπής των δέντρων.
6. Την έμφαση στις συνθήκες αστικής κινητικότητας και ειδικά στις εξυπηρετήσεις ΑΜΕΑ , μητέρων με καροτσάκια , ηλικιωμένων κτλ .
7. Την ειδική αναφορά στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου και του "σεβασμού" του ποδηλατοδρόμου για τη χρήση που προορίζεται με δεδομένο ότι σε πολλούς Δήμους έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα ποδηλατοδρόμοι και δεν έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία της πόλης και στη συνείδηση των πολιτών
8. Τη συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας στη ίδια κατεύθυνση αλλά και τη συμβολή της στη τεχνική αστυνόμευση στις οδικές υποδομές αρμοδιότητας του οικείου Δήμου.
ΤΣΙΤΑ ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ
Γιώργος Λενός: Ο δικηγόρος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φίλαθλου Πνεύματος
FERRARI, MAZERATI KAI... ΦΙΛΑΘΛΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Άρης Μαλανδράκης
Απαντά η κα Ελίνα Δάλλα, υπεύθυνη του προγράμματος αποξήλωσης τους.
ΚΑΙΡΟΣ να κατέβουν πιά.
AΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 280.000 Ευρώ
Ειδικότερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 2000, 22χρόνος οδηγούσε το σχεδόν καινούργιο αυτοκίνητό του -με το οποίο είχε διανύσει μόνο 21.762 χλμ.- επί της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς την Θεσσαλονίκη.
Έξω από την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον οδικό άξονα μεταξύ Σίνδου και Χαλάστρας το αυτοκίνητο εκτράπηκε από την πορεία του, μπήκε σε χωράφι, προσέκρουσε με την αριστερή πλευρά σε δέντρο και στη συνέχεια ανατράπηκε.
Ο άτυχος νέος διακομίστηκε στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης με πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα και κακώσεις στο θώρακα και τους πνεύμονες. Εν συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στο οποίο διαγνώστηκε εσωτερική αιμορραγία και εισήλθε στο χειρουργείο, αλλά εξέπνευσε πριν καν να εγχειριστεί.
Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση κατά την πορεία του αυτοκινήτου μέσα στα χωράφια και την σφοδρή πρόσκρουσή του στο δένδρο δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα του αριστερού πλευρικού αερόσακου, ο οποίος ήταν ελαττωματικός. Επίσης, δεν ενεργοποιήθηκε ο προεντατήρας της ζώνης ασφαλείας, ο οποίος αποτελεί αλληλοσυμπληρούμενο με τους αερόσακους σύστημα ασφαλείας
Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση ήταν εργοστασιακό το ελάττωμα με τους αερόσακους, ενώ το σύστημα των αερόσακων είχε παρουσιάσει πρόβλημα και πριν το ατύχημα. Οι τεχνικοί του συνεργείου της εταιρείας που πώλησε το αυτοκίνητο, επιδιόρθωσαν την βλάβη στον αερόσακο. Η βλάβη ήταν -κατά τους ισχυρισμούς τους- ότι ένα φις δεν έκανε καλή επαφή στο δεξιό αερόσακο. Ωστόσο οι τεχνικοί δεν έκαναν ευρύτερο έλεγχο σε όλο το σύστημα ασφαλείας αερόσακων, προκειμένου να εντοπίσουν και να διορθώσουν το ελάττωμα του αριστερού αερόσακου.
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι στη μνήμη των αυτόματων ηλεκτρονικών ελέγχων του αυτοκινήτου κατά την ημέρα του ατυχήματος δεν καταγράφονται σφάλματα στο σύστημα των αερόσακων και του προεντατήρα ζώνης.
Αντίθετα, αναγνωρίστηκαν από τους τεχνικούς δύο σφάλματα στο σύστημα των ζωνών ασφαλείας (τεντωτήρας), τα οποία χαρακτηρίστηκαν «σποραδικά εμφανιζόμενο λάθος». Δηλαδή λάθος το οποίο δεν εμφανίζεται συνεχώς, αλλά ορισμένες μόνο φορές. Ακόμη, η εταιρεία επικαλέστηκε έκθεση της Siemens και μάρτυρα που υποστήριξαν ότι το σφάλμα εμφανίστηκε 25 λεπτά μετά το ατύχημα. Και τους δύο αυτούς ισχυρισμούς, όπως και όλους τους άλλους που προέβαλε η εταιρεία, ο Άρειος Πάγος δεν τους δέχθηκε.
Οι αρεοπαγίτες αφού έλαβαν υπόψη τους ότι ο άτυχος νέος επέδειξε αμέλεια κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου του, καθώς εξετράπη της πορείας του, επιδίκασε τα εν λόγω ποσά στους συγγενείς του ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.
12 Ιουλ 2010
ΝΕΟΣ & ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΜΗ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ?
Η ταχύτητα, το οινόπνευμα ,η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, ναρκωτικά , η κόπωση, είναι οι κουρίες αιτίες τροχαίου δυστυχήματος στις νεαρές ηλικίες από 15-24 ετών.
Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας είναι μια συχνή συμπεριφορά. Τα όρια ταχύτητας είναι ωστόσο προσδιορισμένα σε σχέση με τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος
( οπτική αντίληψη, χρόνος αντίδρασης, αντίστασης στις προσκρούσεις και νόμων της φύσης, αποστάσεις στο σταμάτημα, ταχύτητα και ενέργεια, κ.λ.π)
Γρήγορη οδήγηση είναι:
- Η ελάττωση του ορατού πεδίου, ο κίνδυνος απώλειας ελέγχου του οχήματος
- Να εκτίθεστε σε κόπωση και απώλεια επαγρύπνησης
- Να ευθύνεστε για τη πρόκληση ενός δράματος
Το 2007, 500 ανθρώπινες ζωές το ελάχιστο θα ήταν δυνατό να σωθούν
εάν όλοι οι οδηγοί οχημάτων-δικύκλων είχαν σεβαστεί τους περιορισμούς ταχύτητας.
ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
Το οινόπνευμα σήμερα είναι η πρώτη αιτία θανατηφόρων δυστυχημάτων.
Ευθύνεται πάνω από πλέον του ενός στα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα.
Ενεργεί απ΄ ευθείας στον εγκέφαλο έστω και σε μικρές δόσεις.
Οι πρώτες διαταράξεις εμφανίζονται από 0,3 g/l αίμα, αλλά γενικεύονται από 0,5 g/l.
O κίνδυνος λοιπόν υπάρχει. Το οινόπνευμα ενεργεί στον οργανισμό, περιορίζοντας το οπτικό πεδίο και ελαττώνοντας το συντονισμό των κινήσεων κ.λ.π.
Αυτό αντιπροσωπεύει:
Κίνδυνο για την οδήγηση ενός οχήματος, συχνά προξενεί αίσθημα ευφορίας και δυναμισμού. Όλα αυτά τα συναισθήματα οδηγούν στην υποεκτίμηση των κινδύνων και στην παράβαση του Κ.Ο.Κ
Το 2007, 400 ανθρώπινες ζωές ήταν δυνατό να είχαν σωθεί εάν όλοι οι οδηγοί είχαν σεβαστεί τα όρια της αλκοολαιμίας.
Ο ΟΔΗΓΟΣ της ΠΑΡΕΑΣ
Γίνεται να διασκεδάζετε και να είστε βέβαιοι ότι θα ξαναγυρίσετε σπίτι σώοι και ασφαλείς. Αρκεί απλά να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε . Η συνταγή είναι απλή.
Αποτελείται στο να υποδείξετε ένα μέλος της παρέας σας. Ο οδηγός της παρέας.
Θα αναλάβει έναντι των άλλων, να παραμείνει εγκρατής κατά το διάστημα της διασκέδασης και να τους οδηγήσει στα σπίτια υπό τις καλλίτερες συνθήκες.
Ο οδηγός της παρέας δεν είναι ήρωας ή ηρωίδα. Ξέρει μόνο ότι είναι υπεύθυνος για τη ζωή του και για τη ζωή των φίλων του.
Κάθε ημέρα νέοι χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο. Κάθε επικίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του οδηγού και των συνεπιβατών όπως και των άλλων συνοδοιπορούντων. Η επίγνωση των κινδύνων και η αφοσίωση σε μια υπεύθυνη οδήγηση είναι το καλλίτερο μέσο αποφυγής δραματικών καταστάσεων.
ΚΡΑΝΟΣ
Το δίκυκλο επιβάλλει ένα διαφορετικό τρόπο κίνησης και ζωής. Παρέχει ταχύτητα, ευκαμψία ,αίσθηση ελευθερίας, δύναμης, αυτοπεποίθησης, μεγάλη προσβασιμότητα στο δίκτυο και στο περιβάλλον και είναι συνυφασμένο –περισσότερο από κάθε άλλο μέσο –με την συμπεριφορά μας. Ας μη ξεχνάμε ότι οι δικυκλιστές είναι αυτοί που πληρώνουν περισσότερα στην άσφαλτο.
Σκεφθείτε!!! Μην αφήσετε τον εφιάλτη να ζωντανέψει!!! Εξήγηση ότι το κράνος σώζει ζωές και η κατάσταση επιδεινώνεται όταν δεν τηρείτε τον Κ.Ο.Κ θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό σας και τους άλλους.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών έχει μεγάλους κινδύνους.
-Μειωμένη δυνατότητα ελέγχου και οδήγησης του οχήματος
- Επιμήκυνση του χρόνου λήψεως αποφάσεως
- Υποβάθμιση του μηχανισμού προσοχής και επαγρύπνησης
- Απατηλή αίσθηση ασφαλείας
Ναρκωτικά και οινόπνευμα = 15 φορές περισσότερο έκθεση σε θανατηφόρα δυστυχήματα.
Το 2007 περισσότερο από 1,5% θανατηφόρα δυστυχήματα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι οδηγοί δεν χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά.
Ένα κοκτέιλ εκρηκτικό
Ταχύτητα+ αλκοόλ+ ουσίες+ κόπωση = ΚΟΚΤΕΙΛ ΘΑΝΑΤΟΥ
Η ΚΟΠΩΣΗ
Στο τιμόνι η κόπωση έχει τις ίδιες επιδράσεις όπως και το οινόπνευμα
όσον αφορά την έλλειψη συγκέντρωσης και δυνατότητα αντιδράσεων.
17 ώρες αγρυπνίας ισοδυναμεί με αλκοολαιμία 0,5g/l.
Όταν οδηγείτε
- Προσέχετε στα πρώτα σημάδια κόπωσης ή νυσταγμού: Ελαφρό κάψιμο στα μάτια, δυσκαμψία ( πιάσιμο ) στον αυχένα, πόνος στη ράχη κ.λ.π.
-Εάν νυστάζετε σταματήστε να οδηγείτε, κάντε ένα διάλειμμα.
Περίπου 2% των θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλονται σε κόπωση ή νυσταγμό του οδηγού.
Μπορούμε να είμαστε
ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ .
Υπεύθυνη συμπεριφορά, είναι ο σεβασμός στους κανονισμούς του Κ.Ο.Κ όπως και η διασφάλιση των φίλων σας και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
Να είστε υπεύθυνοι περιλαμβάνει:
Να αρνείστε να επιβιβάζεστε σε όχημα όταν νομίζετε ότι ο οδηγός του δεν είναι αρκετά ικανός να το οδηγήσει
Να μην επιβιβάζεστε σε όχημα όπου ο οδηγός δέχεται περισσότερους επιβάτες από το κανονικό