Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















31 Μαρ 2025

Πολύ μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός των σοβαρών τραυματιών από τροχαίες συγκρούσεις στην ΕΕ!

 

 

Βρυξέλλες – Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να βελτιώσουν σημαντικά την Oδική Aσφάλεια, εν μέρει λόγω της ελλιπούς εικόνας του αριθμού των τραυματιών στους δρόμους και της έλλειψης στοιχείων για το πού και πότε συνέβησαν τα οδικά συμβάντα, σύμφωνα με νέα έκθεση (PIN flash48) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) που δημοσιεύθηκε σήμερα.   

Τα περισσότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις στην Ευρώπη συγκεντρώνονται από τις αναφορές της αστυνομίας, αλλά η αστυνομία ενδεχομένως να μην εκτιμά σωστά τη σοβαρότητα του τραυματισμού ενώ σπάνια παρακολουθεί τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που αφορούν σε πεζούς και ποδηλάτες όταν δεν εμπλέκεται μηχανοκίνητο όχημα.   

Αν και τα νοσοκομεία συλλέγουν τα δικά τους δεδομένα για ασθενείς που τραυματίζονται στους δρόμους, οι κυβερνήσεις συχνά προσπαθούν να συγχωνεύσουν αυτές τις πληροφορίες με τα στατιστικά της τροχαίας για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Τα νοσοκομεία δεν συλλέγουν πληροφορίες σε τακτική βάση σχετικά με το πού και πότε συμβαίνουν οι τραυματισμοί, κάτι που είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό περιοχών υψηλού κινδύνου που χρειάζονται αναβαθμίσεις για την πρόληψη μελλοντικών συμβάντων. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις, από την άλλη πλευρά, συχνά δεν έχουν σαφή γνώση της σοβαρότητας των τραυματισμών.   Σύμφωνα με επίσημες πηγές, περίπου 1.291.000 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως από οδικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 141.000 από αυτούς τους τραυματισμούς να είναι σοβαροί. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός πιθανότατα να υποτιμά την πραγματική έκταση του προβλήματος λόγω μη αξιοποίησης στοιχείων στη συλλογή δεδομένων και μερικές φορές σημαντικής υπό-αναφοράς στα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.   

Ενώ οι πιο σοβαροί τραυματισμοί προκαλούνται ως αποτέλεσμα συγκρούσεων με μηχανοκίνητα οχήματα και είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρονται από την αστυνομία, πολλές περιπτώσεις που αφορούν σε πεζούς και ποδηλάτες όπου δεν εμπλέκεται μηχανοκίνητο όχημα δεν καταγράφονται!   Οι συγκρίσεις μεταξύ δεδομένων συγκρούσεων στην Τσεχία από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και το δημόσιο σύστημα υγείας αποκάλυψαν ότι η βάση δεδομένων της αστυνομίας περιείχε μόνο το 43% των τραυματισμών που καταγράφηκαν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι υπήρχε αστυνομικό αρχείο για περίπου το 65% όσων τραυματίστηκαν σοβαρά σε σύγκρουση με εμπλεκόμενο αυτοκίνητο, αλλά μόνο περίπου το 12% εκείνων όπου δεν εμπλέκεται μηχανοκίνητο όχημα.   

Η Jenny Carson, δ/ντρια έργων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε: «Καθημερινά, σε όλη την Ευρώπη, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους μας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποτιμούν τόσο την κλίμακα του προβλήματος όσο και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτοί οι τραυματισμοί. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να βελτιώσουν το ελαττωματικό σύστημα καταγραφής των τραυματιών που βασίζεται σε εκτενή βάση σε στοιχεία που αναφέρει η αστυνομία, τα οποία δίνουν μια παραπλανητική εικόνα του πλήρους βάρους των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις σε άτομα, κοινωνίες και οικονομίες μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ   στην Ελλάδα οι τραυματίες από οδικές συγκρούσεις, και ιδιαίτερα ο αριθμός των σοβαρά τραυματιών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα για τη βελτίωση της καταγραφής και παρακολούθησης των τροχαίων δυστυχημάτων, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα της κατάστασης. Παράλληλα, απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών πολιτικών και δράσεων για τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την ενίσχυση των ελέγχων. Η ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική χάραξη στρατηγικών που θα σώσουν ζωές και θα ενισχύσουν την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.



Πηγή: European Transport Safety Council)

 

 

28 Μαρ 2025

Κρήτη 65% αύξηση των θανάτων απο τροχαία το 2024! (1)

 

Στις 17 Μαρτίου η ομάδα Κρήτης του SOS Τροχαία Εγκλήματα έδωσε συνέντευξη τύπου στο Πολυκέντρο του Δήμου Ηρακλείου προσπαθώντας να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω στα αίτια της εκρηκτικής αύξησης των τροχαίων στο νησί. Ακολουθεί το πρώτο μέρος της εισήγησης μας και σύντομα θα δημοσιοποιηθεί και το δεύτερο.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ,  το 2024 είχαμε 665 νεκρούς στους ελληνικούς δρόμους, αριθμό ρεκόρ πενταετίας με αύξηση 4.5% σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Γιάννης Λιονάκης, το 2024 είχαμε 64 νεκρούς στους δρόμους της Κρήτης, αριθμό ρεκόρ πενταετίας, με αύξηση 65% σε σχέση με το 2023.

 

 

 

 

 

Και στις δυο περιπτώσεις τα στοιχεία είναι προσωρινά και αναμένεται αύξηση τους όταν οριστικοποιηθούν και προστεθούν αυτοί που αποβίωσαν μέρες μετά το συμβάν στα νοσοκομεία.

Ανάλογοι προφανώς είναι οι αριθμοί σοβαρών τραυματιών και αναπήρων θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων για τους οποίους δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.

Αν και η αύξηση 4.5% πανελλαδικά αποτελεί απόλυτα αρνητική εξέλιξη και γκρεμίζει οριστικά το αφήγημα περί μείωσης των θανάτων κατά 50% στη δεκαετία 2021-2030, η αύξηση κατά 65% των θανάτων στην Κρήτη αποτελεί μια απίστευτη εξέλιξη επιστροφής στο παρελθόν.

Ούτε το 4.5% πανελλαδικά ούτε το 65% τοπικά προκάλεσαν την οποιαδήποτε συζήτηση ανάμεσα στους θεσμικά αρμόδιους φορείς και τους πάσης φύσεως εμπλεκόμενους στα ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Απόλυτη σιγή.

Πως φτάσαμε εδώ μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων και το κυριότερο πως δεν θα βρεθούμε σε ακόμα χειρότερη θέση στο τέλος του 2025;

Η μόνη συζήτηση που υπήρξε ήταν αυτή σε σχέση με το «Νέο ΚΟΚ». Ένα προσχέδιο του ΥΜΕ χωρίς την παραμικρή λογική πρόληψης που δεν αντιμετωπίζει τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων. Ταχύτητα: άρνηση θέσπισης του ορίου 30 σ όλες τις κατοικημένες περιοχές και περιορισμός του μόνο στους μονόδρομους με μία λωρίδα κίνησης – Αλκοόλ & Ναρκωτικά: Άρνηση εκμηδένισης ή μείωσης του νόμιμου ορίου αλκοόλ στο αίμα των οδηγών & άρνηση εισαγωγής του ναρκοτέστ στο δρόμο – Απόσπαση Προσοχής: Άρνηση αυτόματης εισαγωγής των στοιχείων λειτουργίας κινητών όλων των εμπλεκόμενων σε σύγκρουση στη δικογραφία. Και το κερασάκι στην τούρτα: καμία ανησυχία αν εγκαταλείπεις το θύμα σου, άρνηση μετατροπής σε κακούργημα της ειδεχθούς αυτής συμπεριφοράς των οδηγών.

Μ αυτά τα εφόδια θα πολεμήσουν την τροχαία εγκληματικότητα και θα περιορίσουν τους θανάτους;  Με την αναπροσαρμογή των προστίμων και την «αποενοχοποίηση» του οχήματος…

Κρήτη: +65%  Ποια απάντηση;-

Κάποιοι τα λένε, κάποιοι δεν ακούν: 16 Ιανουαρίου 2024 η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης δημοσιοποίησε ένα Απολογισμό για τα Τροχαία του 2023  στο νησί « …κατά το έτος 2023 σε επίπεδο Κρήτης σημειώθηκαν συνολικά 165 τροχαία ατυχήματα με 32 θανάσιμους τραυματισμούς, 37 σοβαρούς τραυματισμούς και 142 ελαφρούς τραυματισμούς. …σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τοξικολογικών εξετάσεων, σε 17 περιπτώσεις θανάσιμων τραυματισμών ανιχνεύτηκε κατανάλωση αλκοόλης ή ναρκωτικής ουσίας.» (η ανακοίνωση αφορούσε τα  προσωρινά στοιχεία. Οι νεκροί το 2023 έφτασαν τελικά τους 39)

Το γεγονός πως υπήρχε ανίχνευση αλκοόλ και ουσιών στο 53% των θανάτων στην Κρήτη ξεπερνά κατά πολύ τα διεθνή δεδομένα.

Είναι προφανές πως η ανακοίνωση δεν απευθύνονταν γενικά στον κόσμο αλλά σ αυτούς που μπορούσαν και έπρεπε να κάνουν κάτι.

Ποια απάντηση δόθηκε; Καμία απάντηση.

Δεν μηδενίστηκε ούτε καν  μειώθηκε το νόμιμο όριο αλκοόλ στο αίμα  των οδηγών πράγμα που μπορούσε να γίνει με μια απλή υπουργική απόφαση  των υπουργών Υγείας και Μεταφορών.   Δεν ξεκίνησαν τα Ναρκοτέστ στο δρόμο, όταν σ ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται από το 2018. Ενώ ολόκληρο τον Αύγουστο στο νομό Χανίων υπήρχε σε λειτουργία ένα μόνο μηχάνημα αλκοτέστ στη διάθεση της υποστελεχωμένης Τροχαίας.(1.000.000 αυτοκίνητα αυτό το μήνα στην Κρήτη).

Αλλά και στις υποδομές οι «απαντήσεις» που δίνονται λειτουργούν με χρονοκαθυστέριση με αποτέλεσμα νέα προβλήματα να προστίθενται πριν λυθούν τα παλιά.

Ενδεικτικά:

Το έργο οδικής ασφάλειας Φόδελε – Λινοπεράματα που είχε εγκριθεί – χρηματοδοτηθεί το 2017 με 4.500.000 ευρώ και για το οποίο είχαν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες ακυρώθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, σιωπηρά αλλά εν γνώσει της  Περιφέρειας Κρήτης η οποία δημοσιοποίησε την ακύρωση μόλις στα τέλη του 2024 και αφού είχε προηγηθεί σ αυτό το δρόμο το φοβερό τροχαίο με θύμα ένα δίχρονο αγοράκι και την 58χρονη γιαγιά του.

Το έργο οδικής ασφάλειας στην είσοδο του Πολυτεχνείου Κρήτης που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το Πολυτεχνείο αλλά εξαγγέλθηκε μετά το φονικό  συμβάν με θύματα τον Γιάννη Στρογγυλό και τη Στέλλα Μούσχου στις 17 Αυγούστου 2017 οκτώ χρόνια μετά δεν έχει προκηρυχθεί παρότι έχουν εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες. Το έργο είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, προϋπολογισμού μόλις 2.000.000 ευρώ. Το μέρος στο οποίο μετακινείται καθημερινά πλήθος ανθρώπων με διάφορα μέσα παραμένει πάντα επικίνδυνο και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου εγκάλεσε πέρυσι την Περιφέρεια να ξεκινήσει πιά το έργο. Ε και;

To έργο οδικής ασφάλειας Χανιά – Κίσαμος για το οποίο τόσα ακούσαμε από τόσους ειδήμονες και τοπάρχες μετά το τριπλό φονικό με θύματα τον Αλέξανδρο το Νίκο και τον Θοδωρή στις 17 Αυγούστου 2024. Βροχή εκατομμυρίων ευρώ κολωνάκια, για το καλό σας, παρά τις σοβαρότατες επιφυλάξεις πλήθους επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, έργο που σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τουλάχιστον σε μεγάλο τμήμα του θα είναι έτοιμο πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος. Και ενώ η τουριστική περίοδος αρχίζει σ ένα μήνα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα κολωνάκι, ούτε υπάρχει κάποια σχετική με το έργο απόφαση στο διαδίκτυο.

Το έργο οδικής ασφάλειας στην παραλιακή Ηράκλειου.  Πόσοι νεκροί χρειάζονται ακόμα για να πάρει κάποιος (Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) μια πρωτοβουλία διόρθωσης των τεχνικών προβλημάτων, περιορισμού των ταχυτήτων και συστηματικού ελέγχου της περιοχής (κάμερες & όριο 30 km/h).

Κανείς δεν ακούει τις φωνές των θυμάτων; Tη φωνή χιλιάδων πολιτών που ζητούν άμεσες παρεμβάσεις; Tη φωνή του ΤΕΕ;

(συνεχίζεται)

Απο τη συνέντεξη τύπου, διακρίνονται τα μέλεη του συλλόγου μας, Ν. Σταυρουλάκης, Τζ. Τσαγκαρίδη, Μ. Σταυρουλάκης, Ν. Ταβλαδωράκη, Μ. Ταβλαδωράκη, Γ. Κουβίδης

Απο τη συνέντεξη τύπου, διακρίνονται τα μέλη του συλλόγου μας, Ν. Σταυρουλάκης, Τζ. Τσαγκαρίδη, Μ. Σταυρουλάκης, Ν. Ταβλαδωράκη, Μ. Ταβλαδωράκη, Γ. Κουβίδης

 

Αποκάλυψη Χρυσοχοΐδη: Στη φυλακή θα μπαίνουν οι οδηγοί που προκαλούν

 

 

 

 

 

 

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους έχουμε πολλά δυστυχήματα μέσα στην πόλη.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» στην ΕΡΤNews σχετικά με το ποιοι είναι οι λόγοι αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και πως θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.

Ωστόσο η μεγάλη αποκάλυψη αφορούσε στην επιθετική οδήγηση όπου ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι: «Όταν κάποιος κινείται στη Βάρκιζα με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 200 χλμ. σε ένα δρόμο τον οποίο διασχίζουν δεκάδες άνθρωποι το λεπτό τότε αυτός ο οδηγός έχει σοβαρά προβλήματα! Το θέμα χειροτερεύει όταν αυτός ο οδηγός αναρτά και στα social media τις πράξεις του. Αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο δεν έχει θέση σαν οδηγός αλλά δεν έχει θέση και να είναι ελεύθερος! Πρέπει να εγκλειστεί στη φυλακή. Πολλοί από αυτούς που αναζητά η Τροχαία στα social media είναι ήδη κατηγορούμενοι για κακούργημα. Και είναι κακουργηματική η πράξη τους και από πλευρά ποινικής και από πλευράς κοινωνικής. Δεν έχουν θέση να είναι ελεύθεροι αυτοί οι άνθρωποι!»

Eπίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στους σημαντικότερους λόγους οι οποίοι προκαλούν τα ατυχήματα ιδίως στον αστικό ιστό επισημαίνοντας ότι: «Έχουμε πολλά ατυχήματα μέσα στην πόλη. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε πολλές μοτοσικλέτες και πολλά δίκυκλα. Ο δικυκλιστής είναι πολύ ευάλωτος στον δρόμο. Πάρα πολλοί δεν φορούν κράνος.

 Στο κέντρο της πόλης, στην Αθήνα οκτώ στους δέκα φορούν κράνος. Στην περιφέρεια οι δύο στους δέκα φορούν κράνος. Ο καινούργιος ΚΟΚ επιχειρεί να βάλει τάξη σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν καθημερινές συγκρούσεις που οφείλονται σε ατυχείς χειρισμούς είτε του δικυκλιστή είτε του αυτοκινητιστή. Χρειάζεται μια επικοινωνιακή καμπάνια ενόψει του νέου ΚΟΚ. Να υπάρξει μία καμπάνια αρχικά για το όριο ταχύτητας. Ειδικότερα, ότι το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, τουλάχιστον σε πολλά σημεία θα είναι χαμηλό, δηλαδή 30 χιλιόμετρα.  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε πεζοδρόμια. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους ηλικιωμένους ή μητέρες καροτσάκια που κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο, περπατούν στον δρόμο και παρασύρονται από τα αυτοκίνητα. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από την αυτοδιοίκηση να φτιάξει πιο φιλικά πεζοδρόμια για τους πολίτες. Ένα ακόμη ζήτημα είναι οι παρασύρσεις πεζών λόγω χρήσης κινητών από τους οδηγούς. Δεύτερον, για τη χρήση του κράνους. Επίσης η αστυνόμευση πρέπει να είναι μηδενική ανοχής στην παραβίαση του κόκκινου, στη μέθη, στο ζήτημα του κράνους και στην παραβίαση προτεραιότητας.»

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα θα λειτουργούν εκατοντάδες κάμερες που θα καταγράφουν την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι: «Σε λίγους μήνες στην Αττική σε περίπου 500 σημεία θα υπάρχουν κάμερες οι οποίες θα καταγράφουν την παραβίαση του κόκκινου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γεμίσουμε εκατομμύρια κάμερες τη χώρα. Αυτό είναι αδύνατον και πρακτικά και οικονομικά. Η αλλαγή των αντιλήψεών μας περνά μέσα από συγκεκριμένες ποινές οι οποίες υποχρεωτικά πρέπει να επιβάλλονται σε αυτούς οι οποίοι κάνουν παραβάσεις που μπορούν να δημιουργούν συγκρούσεις και θανάτους».

 Για τους ηλικιωμένους οδηγούς ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Υπήρξαν εκκωφαντικές συγκρούσεις και θανατηφόρα οχήματα το τελευταίο καιρό. Αλλά δεν είναι οι ηλικιωμένοι αυτοί οι οποίοι έχουν προκαλέσει προκαλούν τα μεγάλα ατυχήματα. Δυστυχώς νέα παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες χάνονται είτε από χρήση μοτοσικλετών χωρίς κράνος, είτε μέσα από συγκρούσεις λόγω μεγάλης ταχύτητας. Ωστόσο οι εξετάσεις για την ανανέωση άδειας οδήγησης πρέπει να είναι πιο συχνές και να γίνουν επίσης πολύ αυστηρές».

 

Σχετικά με την παράνομη κίνηση οδηγών σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι: «Έχει περιοριστεί πολύ η παραβίαση της ΛΕΑ και στην εθνική και στους αυτοκινητόδρομους και στον Κηφισό, που είναι πραγματικά δολοφονικό να πας και να καταλάβεις τη ΛΕΑ, διότι άπαξ και συμβεί ατύχημα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να εισέλθει ούτε καν μια μηχανή της τροχαίας για να αποκαταστήσει τη κυκλοφορία»


Πηγή: https://www.carandmotor.gr



 


24 Μαρ 2025

New report on NGOs impact at the Ministerial Conference

 

 

 

 

We are delighted to share our report highlighting NGOs' activities, impact, and influence at the 4th Global Ministerial Conference on Road Safety in Marrakech. The report demonstrates how involving NGOs and empowering their voice can accelerate road safety commitment and accountability. 
 
We are proud to lead a strong and credible network of NGOs highlighting realities and calling for urgent, evidence-based solutions to make our streets safe for everyone. We thank the conference organizers, WHO and the Agence nationale de la sécurité routière (NARSA), and our sponsors for enabling NGOs' activities at the Ministerial Conference and strengthening their voice. We congratulate our members for speaking up for every person's right to safe, affordable, accessible, and sustainable mobility.
READ THE REPORT

 H ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, είναι ενεργό μέλος του NGOs από την αρχή της δημιουργίας του. εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Τσαμπίκα Μουστάκα.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε την έκθεσή μας που τονίζει τις δραστηριότητες, τον αντίκτυπο και την επιρροή των ΜΚΟ στην 4η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια στο Μαρακές. Η έκθεση καταδεικνύει πώς η συμμετοχή ΜΚΟ και η ενδυνάμωση της φωνής τους μπορεί να επιταχύνει τη δέσμευση και τη λογοδοσία για την οδική ασφάλεια.

 

Είμαστε υπερήφανοι που ηγούμαστε ενός ισχυρού και αξιόπιστου δικτύου ΜΚΟ που υπογραμμίζουν την πραγματικότητα και ζητούν επείγουσες, τεκμηριωμένες λύσεις για να κάνουμε τους δρόμους μας ασφαλείς για όλους. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές του συνεδρίου, τον ΠΟΥ και το Agence nationale de la sécurité routière (NARSA) και τους χορηγούς μας που επέτρεψαν τις δραστηριότητες των ΜΚΟ στην Υπουργική Διάσκεψη και ενίσχυσαν τη φωνή τους. Συγχαίρουμε τα μέλη μας που τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος κάθε ατόμου για ασφαλή, οικονομικά προσιτή, προσβάσιμη και βιώσιμη κινητικότητα

 

https://www.roadsafetyngos.org/wp-content/uploads/2025/03/NGO-4th-Ministerial-Conference-report.pdf?mc_cid=f76764efee&mc_eid=4d7a579c7f