Βρυξέλλες – Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να βελτιώσουν σημαντικά την Oδική Aσφάλεια, εν μέρει λόγω της ελλιπούς εικόνας του αριθμού των τραυματιών στους δρόμους και της έλλειψης στοιχείων για το πού και πότε συνέβησαν τα οδικά συμβάντα, σύμφωνα με νέα έκθεση (PIN flash48) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Τα περισσότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις στην Ευρώπη συγκεντρώνονται από τις αναφορές της αστυνομίας, αλλά η αστυνομία ενδεχομένως να μην εκτιμά σωστά τη σοβαρότητα του τραυματισμού ενώ σπάνια παρακολουθεί τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που αφορούν σε πεζούς και ποδηλάτες όταν δεν εμπλέκεται μηχανοκίνητο όχημα.
Αν και τα νοσοκομεία συλλέγουν τα δικά τους δεδομένα για ασθενείς που τραυματίζονται στους δρόμους, οι κυβερνήσεις συχνά προσπαθούν να συγχωνεύσουν αυτές τις πληροφορίες με τα στατιστικά της τροχαίας για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Τα νοσοκομεία δεν συλλέγουν πληροφορίες σε τακτική βάση σχετικά με το πού και πότε συμβαίνουν οι τραυματισμοί, κάτι που είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό περιοχών υψηλού κινδύνου που χρειάζονται αναβαθμίσεις για την πρόληψη μελλοντικών συμβάντων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις, από την άλλη πλευρά, συχνά δεν έχουν σαφή γνώση της σοβαρότητας των τραυματισμών. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, περίπου 1.291.000 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως από οδικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 141.000 από αυτούς τους τραυματισμούς να είναι σοβαροί. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός πιθανότατα να υποτιμά την πραγματική έκταση του προβλήματος λόγω μη αξιοποίησης στοιχείων στη συλλογή δεδομένων και μερικές φορές σημαντικής υπό-αναφοράς στα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.
Ενώ οι πιο σοβαροί τραυματισμοί προκαλούνται ως αποτέλεσμα συγκρούσεων με μηχανοκίνητα οχήματα και είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρονται από την αστυνομία, πολλές περιπτώσεις που αφορούν σε πεζούς και ποδηλάτες όπου δεν εμπλέκεται μηχανοκίνητο όχημα δεν καταγράφονται! Οι συγκρίσεις μεταξύ δεδομένων συγκρούσεων στην Τσεχία από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και το δημόσιο σύστημα υγείας αποκάλυψαν ότι η βάση δεδομένων της αστυνομίας περιείχε μόνο το 43% των τραυματισμών που καταγράφηκαν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι υπήρχε αστυνομικό αρχείο για περίπου το 65% όσων τραυματίστηκαν σοβαρά σε σύγκρουση με εμπλεκόμενο αυτοκίνητο, αλλά μόνο περίπου το 12% εκείνων όπου δεν εμπλέκεται μηχανοκίνητο όχημα.
Η Jenny Carson, δ/ντρια έργων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε: «Καθημερινά, σε όλη την Ευρώπη, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους μας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποτιμούν τόσο την κλίμακα του προβλήματος όσο και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτοί οι τραυματισμοί. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να βελτιώσουν το ελαττωματικό σύστημα καταγραφής των τραυματιών που βασίζεται σε εκτενή βάση σε στοιχεία που αναφέρει η αστυνομία, τα οποία δίνουν μια παραπλανητική εικόνα του πλήρους βάρους των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις σε άτομα, κοινωνίες και οικονομίες μας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα οι τραυματίες από οδικές συγκρούσεις, και ιδιαίτερα ο αριθμός των σοβαρά τραυματιών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα για τη βελτίωση της καταγραφής και παρακολούθησης των τροχαίων δυστυχημάτων, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα της κατάστασης. Παράλληλα, απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών πολιτικών και δράσεων για τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την ενίσχυση των ελέγχων. Η ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική χάραξη στρατηγικών που θα σώσουν ζωές και θα ενισχύσουν την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.
Πηγή: European Transport Safety Council)