Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















28 Φεβ 2025

Στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη να πάμε για το τρένο και το τραμ, τον ποδηλατόδρομο και το πεζοδρόμιο.

 

Η τραγωδία στα Τέμπη θα μπορούσε, όμως, να εξελιχθεί σε σύμβολο όχι μόνο ενός μαζικού δημοκρατικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για μια ενδεχόμενη συγκάλυψη εγκλήματος, αλλά και ενός πολύ ευρύτερου αγώνα για να αλλάξουμε αυτό που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας, εδώ και πολύ καιρό. Ενός αγώνα απέναντι σε ένα συγκριτικά διαχρονικό έγκλημα. Αγώνα για τα θύματα εγκληματικών πολιτικών ανεξέλεγκτης ενθάρρυνσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου έναντι του δημόσιου τρένου και τραμ, έναντι του ποδηλατόδρομου και του πεζοδρομίου. Ενός αγώνα που θα έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα που ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων τροχαίων είναι πολλαπλάσιος αυτού των θυμάτων στα Τέμπη, με πολλά και παντελώς αθώα θύματα να είναι νέες και νέοι, να ανήκουν δηλαδή στην ίδια ηλικιακή κατηγορία με τα θύματα των Τεμπών.


Επειδή το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ήταν μεγαλύτερο από σήμερα στο παρελθόν, είναι προφανές ότι δεν είναι τεχνικός ο λόγος που δεν έχουμε ένα πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα μας. Ένας αφετηριακός στόχος, ρεαλιστικά εφικτός από τεχνική άποψη, στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας, θα ήταν η αύξηση της πυκνότητας του σιδηροδρομικού της χώρας μας στο επίπεδο του δικτύου χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στις οποίες, ενδεικτικά, οι συνάδελφοί μου υποχρεώνονται, εδώ και καιρό, να μετακινηθούν με τρένο και όχι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο αν θέλουν να αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους σε ένα επιστημονικό συνέδριο. Ένας δεύτερος στόχος θα ήταν η αποφασιστική αύξηση της πυκνότητας ενός δικτύου υπέργειου αστικού και προαστιακού σιδηροδρόμου, ενός δηλαδή δικτύου τραμ (με το μετρό και χάνουμε την εικόνα της πόλης και δεν αποθαρρύνουμε την αυτοκίνηση). Και αυτό υπάρχει στην αστική δημοκρατία και δεν χρειάζεται να περιμένει τη δημοκρατία κάποιας αταξικής κοινωνίας. Υπάρχει μάλιστα εδώ και χρόνια σε πόλεις με πιο δύσκολο κλίμα από το δικό μας. Ενδεικτικά, στην περίπτωση της κεντρικής Ευρώπης, υπάρχει από το Βερολίνο μέχρι τη Βιέννη και τη Ζυρίχη (μετά από τόσα χρόνια στην ΕΕ, για μια αστική κυβέρνηση που επικαλείται την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό, τέτοιες πόλεις θα έπρεπε να ήταν το υπόδειγμα ως προς τις συγκοινωνίες).

Με το κλίμα της Ελλάδας, ειδικά σε πόλεις με την αστική συγκέντρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε από πολλά χρόνια ο πυκνότατος και δημόσιος αστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος να έχει αντικαταστήσει το ιδιωτικό αυτοκίνητο, ως, μεταξύ άλλων, πολύ οικονομικότερος και ασφαλέστερος. Με κόστος κατασκευής υποπολλαπλάσιο από αυτό του υπόγειου μετρό, με υποπολλαπλάσιο επίσης χρόνο κατασκευής. Στο πλαίσιο μιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας που θα ήταν αντίθετη αυτής των γραμμών τραμ που κατασκευάστηκαν αποσπασματικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύεται το πόσο ελκυστικό θα μπορούσε να είναι το τραμ, όπως ακριβώς είναι σε πολλές πόλεις της αστικής Ευρώπης. Ας σημειωθεί και εδώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, καθώς υπήρχαν και στη χώρα μας στο παρελθόν γραμμές τραμ με πιο κεντρική τοποθέτηση. Και προφανώς θα πρέπει να είναι ένας αφετηριακός στόχος η υποστήριξη του ποδηλάτου, όπως σε αστικά (και προαστιακά) περιβάλλοντα της αστικής Ευρώπης που δεν έχουν το πολύ ευνοϊκότερο δικό μας κλίμα.

Στη συγκέντρωση υποστήριξης του αγώνα των γονιών και συγγενών των νέων που χάθηκαν στα Τέμπη να πάμε και για να στηρίξουμε έναν ευρύτερο και πολυτιμότατο αγώνα γονιών και συγγενών νέων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία (όπως αυτοί του δικτύου ‘SOS Τροχαία Εγκλήματα’), επειδή η δική μας αστική νομοθετική και εκτελεστική εξουσία δεν υιοθετεί και δεν επιβάλει τα πολύ μικρότερα όρια ταχύτητας για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που ισχύουν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, επειδή η πολιτεία δεν διαπαιδαγωγεί και δεν εκπαιδεύει ακόμη και για την παραβίαση του κόκκινου, για την κατάληψη του πεζοδρομίου, για το παράνομο παρκάρισμα, επειδή αφήνει ελεύθερους και χωρίς υποχρέωση εκπαίδευσης ακόμη και μεθυσμένους οδηγούς. Να πάμε στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη και για τα πολλαπλάσια θύματα αυτής της πολιτικής, τους νέους αλλά και τους ηλικιωμένους.

Να πάμε και για το μεγάλο πλήθος -όχι λιγότερο από 15% του πληθυσμού, στην Ελλάδα μπορεί και μεγαλύτερο λόγω των πολλών θυμάτων τροχαίων- των ατόμων με αναπηρία. Ένα πλήθος που, σε αντίθεση με αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ευρώπης, στερείται απολύτως το δημόσιο χώρο επειδή δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή στο πεζοδρόμιο και τη διάβαση του δρόμου, επειδή η όποια υποδομή είναι κατειλημμένη ή εγκαταλειμμένη, επειδή μια κατάλληλα εκπαιδευμένη τροχαία έχει απαξιωθεί έναντι μιας αστυνομίας τύπου ΜΑΤ, βάρβαρης καταστολής δημοκρατικών διεκδικήσεων, καθώς, ενδεικτικά, διαφημίζεται η (και) στατιστικά ασήμαντη παραβατικότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να προωθηθεί το ιδιωτικό, την ίδια στιγμή που αγνοείται η στατιστικά εκρηκτική αλλά και μαζικά δολοφονική παραβατικότητα του ανεξέλεγκτου ιδιωτικού αυτοκινήτου.

Τα δημόσια και υπέργεια μέσα σταθερής τροχιάς, ο αστικός, προαστιακός και υπεραστικός σιδηρόδρομος, ο δημόσιος ποδηλατόδρομος και το δημόσιο πεζοδρόμιο είναι, ταυτόχρονα και αδιαίρετα, πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συμπεριληπτικά, πολύ πιο φεμινιστικά (απέναντι στην ιδεολογία του ανδρισμού της επίδειξης της ακραίας επιτάχυνσης και της υψηλής ταχύτητας). Είναι όμως και πολύ πιο οικολογικά, απολύτως επομένως απαραίτητα, αμεσότατα, αν θέλουμε να έχουμε κάποια τύχη απέναντι στην πρωτοφανή ιστορικά πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μια πρόκληση υπαρξιακή για την ανθρωπότητα και τη φύση γενικότερα. Στη συγκέντρωση για την τραγωδία των Τεμπών ας πάμε για να διεκδικήσουμε και όλα αυτά.

Αυτός θα είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συμβάλουν οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη στην ενίσχυση της δημοκρατίας και όχι όσων εκμεταλλεύονται την κρίση για να την αμφισβητήσουν από τα ακροδεξιά. Θα είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανάδειξη και ενίσχυση νέων δημοκρατικών οικολογικών πολιτικών συλλογικοτήτων, με τη νομιμοποίηση που χρειάζεται για να σταθούν πειστικά απέναντι στην ακροδεξιά. Συλλογικοτήτων πέρα από τον ακραία επικίνδυνο καπιταλισμό που είναι ο νεοφιλελευθερισμός αλλά και σε απόσταση από την πραγματιστική διαχείριση των αδιεξόδων του στο όνομα της αριστεράς, διαχείριση που είχε τη δική της συμβολή στο να πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα ακόμη χειρότερα από αλλού. Απέναντι σε μια πραγματιστική αριστερά που έβαλε την υπογραφή της ακόμη και στην παράδοση του τρένου στα χειρότερα ιδιωτικά συμφέροντα, ας διεκδικήσουμε (και) με τη συμμετοχή μας στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη τον ρεαλισμό μιας οικολογικής αριστεράς του δημόσιου τρένου, μιας αριστεράς που θα αντιπαρέρχεται πειστικά πιέσεις υπέρ πολιτικού πραγματισμού τύπου μνημονίου με ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της πολιτικής προτεραιότητας που είναι η κλιματική αλλαγή.

Τέλης Τύμπας, Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, διδάσκει Ιστορία της Τεχνολογίας και Science, Technology, Society

27 Φεβ 2025

Οδήγηση: Ανανέωση διπλώματος σε υπερήλικες με μια ταυτότητα και 200 ευρώ

 Οδήγηση: Ανανέωση διπλώματος σε υπερήλικες με μια ταυτότητα και 200 ευρώ

Γιατροί χορηγούν βεβαιώσεις, χωρίς να εξετάσουν τους ενδιαφερόμενους. Όλα τα αναλαμβάνουν Γραφεία Εξυπηρέτησης

Η ανανέωση διπλώματος οδήγησης σε ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας ήταν πάντα μια οδυνηρή υπόθεση. Το «λάδωμα» απευθείας στους γιατρούς, μέχρι πριν από δυο – τρεις δεκαετίες, προκειμένου οι υποψήφιοι να λάβουν τις πολυπόθητες γνωματεύσεις, ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Οι ιατρικές εξετάσεις γίνονταν «στο πόδι» και όχι όλες… Οσο για οδήγηση – πορεία, ούτε λόγος.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει πιο… κυριλέ. Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να τρέχουν σε Υπουργεία και γιατρούς. Έναντι των Διευθύνσεων Μεταφορών σε όλη τη χώρα, που λειτουργούν ως παραρτήματα του αρμόδιου Υπουργείου, έχουν ανοίξει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία – μπορεί και περισσότερο καιρό – γραφεία γενικής εξυπηρέτησης. Οι ουρές που σχηματίζονται καθημερινά, ασύλληπτες. Τί κάνουν αυτά τα γραφεία; Από φωτοαντίγραφα μέχρι έκδοση και ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι ένα τηλεφώνημα.

Γραφεία Εξυπηρέτησης αναλαμβάνουν ακόμη και τους… γιατρούς

«Για να σας ανανεώσουμε το δίπλωμά σας, χρειαζόμαστε την ταυτότητά σας, το δίπλωμα που έχει λήξει και 200 ευρώ. Όλα τα άλλα, γιατρούς, παράβολα, φωτογραφίες, και οτιδήποτε χρειαστεί, τα αναλαμβάνουμε εμείς», απαντά στο τηλέφωνο μια εξαιρετικά γλυκομίλητη κυρία.

Απ΄ αυτή τη συνομιλία γίνεται αντιληπτό ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να εξεταστούν από γιατρούς. Ακόμη κι αν είναι περασμένης ηλικίας κι έχουν σοβαρά οφθαλμολογικά ή νευρολογικά προβλήματα, το δίπλωμά τους θα ανανεωθεί. Οι ίδιοι πρέπει να παραστούν μία φορά στο γραφείο εξυπηρετήσεων για τη λήψη φωτογραφιών και οι υπάλληλοι, ως άλλοι… γιατροί, κρίνουν αν πάσχουν, για παράδειγμα, από καταρράκτη και δίνουν το «πράσινο φως» για την ανανέωση του διπλώματος.

Διαγνώσεις εξ αποστάσεως

Το δεύτερο που επίσης γίνεται άμεσα αντιληπτό, και χρήζει σοβαρής διερεύνησης από την Πολιτεία, είναι η ύπαρξη γιατρών οι οποίοι συνεργάζονται με αυτά τα γραφεία και κάνουν διαγνώσεις εξ αποστάσεως με το αζημίωτο. Υπογράφουν ελαφρά τη καρδία βεβαιώσεις που δείχνουν ότι ο τάδε υπερήλικας δεν πάσχει από άνοια ή σοβαρό πρόβλημα όρασης.

Μόνιμη επωδός των υπερηλίκων είναι ότι τα περισσότερα ατυχήματα ή δυστυχήματα γίνονται από νέους οδηγούς, οι οποίοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και αναπτύσσουν ταχύτητα. Και εν μέρει, ισχύει. Αυτό όμως, δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνω των 80 ετών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις οδήγησης οχήματος και εξαιτίας των «σκουριασμένων» αντανακλαστικών.

«Εδώ και χρόνια είναι τυπικότατοι οι έλεγχοι, γραφειοκρατικοί. Φωνάζουμε για το όριο ηλικίας, για το όριο ταχύτητας, την κατανάλωση αλκοόλ… Τίποτα δεν έχει γίνει. Η κατάσταση είναι πια απογοητευτική», δηλώνει στο ΒΗΜΑ ο Μανώλης Σταυρούλακης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον συγκεκριμένο σύλλογο συμμετέχουν, από το 2010, άνθρωποι οι οποίοι έχουν χάσει δικούς τους σε τροχαίο. «Δυστυχώς και με τον νέο ΚΟΚ δεν αλλάζει κάτι. Ζητάμε μείωση του ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις. Είχαν πει ότι θα το κάνουν. Τώρα μας λένε ότι θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο για ορισμένες περιοχές. Απ’ όπου και να το πιάσεις το θέμα είναι μια τραγωδία. Πρέπει να μπει φραγμός σε αυτή την αιματοχυσία που έχουμε στη χώρα», προσθέτει.

133 εγκαταλείψεις το 2024

Στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Κουβίδης, δείχνουν ότι το 2024 είχαμε 133 εγκαταλείψεις θυμάτων τροχαίου.

«Το 2021 οι εκπρόσωποι της Πολιτείας μάς έλεγαν ότι είχαν βάλει στόχο να μειώσουν μέχρι το 2030 τα τροχαία κατά 50%. Βάσει των δεδομένων, ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Τα νούμερα δεν δείχνουν ιδιαίτερη πτωτική τάση. Μάλιστα, έχουμε φθάσει όλοι στο σημείο να αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση και έτσι να πορευόμαστε», αναφέρει.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2022 οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα ήταν 654, το 2023 ανήλθαν στους 637, και μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 είχαν φθάσει τους 616. «Λογικά το 2024 θα έχει περισσότερους νεκρούς από το 2023», εκτιμά ο κ. Κουβίδης, αφού τα νούμερα του Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, και διαπιστώνει: «Είναι φανερή η ανεπάρκεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα».

Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ


25 Φεβ 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, συμμετείχε στην 4η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια στο Μαρακές!

 

Η Παγκόσμια Φωνή των Θυμάτων Τροχαίων- Global Voice of Road Traffic Victims, για την στήριξη των θυμάτων τροχαίων  δυστυχημάτων:


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών του Μαρόκου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την 4th Global Ministerial Conference on Road Safety Marrakech-Morocco, 4η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκου στις 18-20 Φεβρουαρίου 2025. Αυτό το συνέδριο με θέμα "Committed to Life έφερε τους ηγέτες και τους εμπειρογνώμονες μαζί για να αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου 2021-2030 κατά την αρχική πενταετή περίοδο του και να δημιουργήσουν υποστήριξη για το νέο όραμα της ασφαλούς και βιώσιμης κινητικότητας. Οι Υπουργοί υπέγραψαν τη Διακήρυξη για την Οδική Ασφάλεια, επιβεβαιώνοντας τη συλλογική τους δέσμευση να διασφαλίσουν ότι η οδική ασφάλεια θα καταστεί καθολική προτεραιότητα, καθοδηγούμενη από τις αρχές της ισότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας, και χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω. Η Ομάδα Ακαδημαϊκών Εμπειρογνωμόνων συνέταξε ένα σύνολο συστάσεων για να ξεπεράσει την τρέχουσα κατανομή της ευθύνης για την οδική ασφάλεια που οδηγεί σε δράση οδικής ασφάλειας, που εκχωρούνται κυρίως και αποκλειστικά στις κυβερνήσεις.

Η  κ. Τσαμπίκα Μουστάκα, εκπροσωπώντας την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Θύματα Τροχαίων (FEVR) , παρευρέθηκε στην 4η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια που διεξήχθη στο Μαρόκο 18-20 Φεβρουαρίου 2025 

Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, παρευρέθηκε στην 4η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια στο Μαρακές, συμβάλλοντας στον παγκόσμιο διάλογο για την πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους.

Ένα από τα βασικά σημεία επιτυχίας ήταν η παρουσίαση του κοινού μανιφέστου της International Road Victims' Partnership (IRVP), FICVI και FEVR – μια ενωμένη φωνή οργανώσεων θυμάτων τροχαίων, η "Παγκόσμια Φωνή των Θυμάτων Τροχαίων" 

Η Παγκόσμια Φωνή των Θυμάτων Τροχαίων- Global Voice of Road Traffic Victims, εστιάζει σε 5 βασικούς πυλώνες δράσης για την στήριξη των θυμάτων τροχαίων  δυστυχημάτων:

1. Ισχυρή ηγεσία & χρηματοδότηση για ασφαλέστερους δρόμους.

2.Στήριξη & φροντίδα για τα θύματα τροχαίων.

3. Αυστηροί νόμοι & εντατική επιβολή.

4. Δικαιοσύνη για τα θύματα – Τέλος στην ατιμωρησία.

5.Άμεση & σωτήρια ιατρική αντίδραση.

Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, συνεχίζει τον αγώνα της για έναν κόσμο με λιγότερα τροχαία και περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους. Η παρουσία μας στο συνέδριο ενισχύει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε ισχυρότερες πολιτικές, αυστηρότερη νομοθεσία και καλύτερη στήριξη για τα θύματα τροχαίων.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

Τα θύματα τροχαίων δεν πρέπει να ξεχνιούνται. 

Χρειάζονται φωνή, υποστήριξη και δράση για να αποτραπούν νέες τραγωδίες. 

#ΕΥΘΥΤΑ #ΟδικήΑσφάλεια #Marrakech2025 #RoadSafety #SafeRoads #committolife #committoact

 

 

Άρτα: Στην τελική ευθεία η δίκη για το φόνο του Βαγγέλη Δραγατάκη

 

Το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση ανθρωποκτονίας από αμέλεια του Βαγγέλη Δραγατάκη (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας) ξεκίνησε στις 24/9/2024 και φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025, το δικαστήριο θα ακούσει την πρόταση του εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο θάνατος του Βαγγέλη Δραγατάκη στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Οδό της Άρτας συνδέεται αιτιωδώς με την αμέλεια που επέδειξαν οι αρμόδιοι του Δήμου Άρτας (Τεχνική Υπηρεσία) και της Περιφέρειας Ηπείρου, που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ασφάλισης της οδού και στο κρίσιμο χρονικό διάστημα μοιράζονταν τη σχετική αρμοδιότητα.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, εξετάστηκαν πραγματογνώμονες των διαδίκων, τόσο της υποστήριξης της κατηγορίας όσο και της υπεράσπισης.

Ο διορισθείς από το δικαστήριο πραγματογνώμονας του δημοσίου έχει γνωματεύσει στην έκθεσή του πως “Με σαφήνεια προκύπτει ότι ο θάνατος προήλθε από το μεταλλικό κιγκλίδωμα. Με σαφήνεια προκύπτει ότι ο θάνατος θα αποφευγόταν εάν δεν είχαν τοποθετηθεί τα εν λόγω προστατευτικά κιγκλιδώματα στο επίδικο σημείο, ότι συνδέονται αιτιωδώς με τον εν λόγω θάνατο και ότι τα εν λόγω κάγκελα ήταν ακατάλληλα για το οδόστρωμα”.

Ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Βαγγέλη Δραγατάκη, εξετάστηκε ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Ηλιού, συγκοινωνιολόγος, πιστοποιημένος ελεγκτής οδικής ασφάλειας και διδάσκων αναφορικά με τα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων στο πρόγραμμα πιστοποίησης. Στην κατάθεσή του εξέθεσε με πληρότητα τις ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει μετά τη διαπίστωση της επικινδυνότητας της Περιφερειακής οδού της Άρτας ήδη από το 2016, οι οποίες όμως ουδέποτε έγιναν, με αποτέλεσμα τον επελθόντα θάνατο του Βαγγέλη Δραγατάκη.

Το δικαστήριο αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εκδώσει την απόφασή του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια και έξι μήνες από το θανάσιμο τραυματισμό του Βαγγέλη (13 Σεπτεμβρίου 2020) για να ολοκληρωθεί η πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης. Μια εξοντωτική για την οικογένεια του θύματος διαδικασία, με αλλεπάλληλες αναβολές αρχικά και μια δίκη που διαρκεί πάνω από πέντε μήνες λόγω διακοπών των συνεδριάσεων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η νέα πλειοψηφία που διοικεί το Δήμο Αρταίων αποφάσισε να ταυτιστεί με τους κατηγορούμενους αρνούμενη να ξηλώσει τα κάγκελα όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί, αρνούμενη να πραγματοποιήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) όπως έχει υποχρεώσει  για να διερευνήσει από τη σκοπιά της το συμβάν θεωρώντας έτσι ότι παρέχει ασπίδα προστασίας στους κατηγορούμενους.

Πλανάται αν νομίζει πως με τέτοια «τετελεσμένα» θα επηρεάσει την κρίση των πολιτών και την κρίση του δικαστηρίου. Οι πραξικοπηματικής λογικής «θεωρίες» που άνθισαν μετά το έγκλημα των Τεμπών πως σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω των εκλογών βρήκαν πρόσφορο έδαφος και στην Άρτα, όπου μπορεί να μην υπάρχει τρένο υπάρχουν όμως εγκλήματα.

Ο θάνατος του Βαγγέλη συγκλόνισε την κοινωνία της Άρτας, και όχι μόνο. Να θυμίσουμε πως είναι ο τρίτος πανομοιότυπος θάνατος νέου ανθρώπου στην περιφερειακή της Άρτας  που προκλήθηκε από τα ακατάλληλα – παράνομα τοποθετημένα κάγκελα.

Ελπίζουμε η δικαστική απόφαση να δώσει ένα τέλος σ αυτή την υπόθεση που θα εναρμονίζεται με το κοινό περί Δικαίου αίσθημα και θα αποτελεί μια σαφή εντολή για διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης για όλους.

Γιατί αυτή η Δίκη δεν αφορά μόνο στην υπεράσπιση της Μνήμης του Βαγγέλη.

Αφορά πολύ περισσότερο στην διασφάλιση των όρων για να μην υπάρξουν και νέα θύματα.

650 άνθρωποι κάθε χρόνο, νέοι στη συντριπτική του πλειοψηφία χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας μας. Κάθε μήνα έχουμε τόσους νεκρούς όσους είχε το Έγκλημα των Τεμπών. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το μακελειό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ακόμα μια φορά στη δίκη για το φόνο του Βαγγέλη φάνηκε καθαρά η σχέση αιτίας αποτελέσματος, πως τα Τροχαία είναι προβλέψιμα και άρα μπορούν να προληφθούν: Αν δεν υπήρχαν τα κάγκελα ΔΕΝ θα υπήρχαν νεκροί στην Περιφερειακή.

  • Χωρίς Δικαιοσύνη Δεν θα υπάρξει Ειρήνη. Ούτε στους Δρόμους, ούτε πουθενά.

23/22025                   Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

 

22 Φεβ 2025

Νέος ΚΟΚ, παλιά Εγκλήματα

 

Γιώργος Κουβίδης

Νέος ΚΟΚ, παλιά Εγκλήματα 

 

Η νέα εκδοχή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που τέθηκε σε διαβούλευση δεν προκαλεί καμιά αισιοδοξία πως οι τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματα τους θα περιοριστούν στα χρόνια που έρχονται. Ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν φοβερά δύσκολο, με τον όποιο ΚΟΚ, μιας και η χώρα έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στην αυτοκίνηση, το αναιμικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι διαλυμένο χωρίς προοπτική ανάταξης, τα μέσα σταθερής τροχιάς στις πόλεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα, οι ποδηλατόδρομοι ανύπαρκτοι και τα πεζοδρόμια κατεστραμμένα η καταπατημένα από τραπεζοκαθίσματα και μηχανοκίνητα.

Η κυβέρνηση πάντως λέει ότι έχει θέσει σαν στόχο την μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία κατά 50% στη δεκαετία 2021 -2030. Από τους 624 νεκρούς στους 312.

 Βέβαια μέχρι σήμερα μια τέτοια τάση ΔΕΝ καταγράφεται μια και το 2022 είχαμε 654 νεκρούς, 637 το 2023 και το 2024 μέχρι και τον Οκτώβριο 569 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Επί τρία χρόνια συνεχή χρόνια όχι μόνο δεν έχουμε μείωση, αλλά ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από το 2021.

Είναι ο «νέος ΚΟΚ» ένα μέσο που θα συμβάλει να αναστραφεί αυτή η τάση;

Δυστυχώς όχι! Γιατί ΔΕΝ στοχεύει στην Πρόληψη της επικινδυνότητας.

Υπάρχει σχέση αιτίου αποτελέσματος στις τροχαίες συγκρούσεις κάτι που παραβλέπει ο «νέος ΚΟΚ».

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια 2021-2030 (Οκτώβρης 2021) περίπου για το 25 % του συνόλου των θανάτων από τροχαία ευθύνεται το αλκοόλ, ενώ για το 15 % η κατανάλωση ουσιών. Ποιες αλλαγές προτείνονται (άρθρο 42) για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Καμιά!

Η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου για μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αγνοείται και παραμένει σαν νόμιμο όριο στο αίμα το 0.5gr/L. Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία έχουν θεσπίσει το Μηδέν αλκοόλ και Εσθονία, Πολωνία, Σουηδία, Νορβηγία το 0.2gr/L εδώ και χρόνια. Εμείς φαίνεται δεν έχουμε πρόβλημα, κι ας επισήμανε η Διεύθυνση της ΕΛΑΣ Κρήτης στον απολογισμό του 2023 πως από τους 32 θανάτους σε τροχαία στις 17 περιπτώσεις υπήρχε χρήση αλκοόλ ή ουσιών.

Και φυσικά κουβέντα για τη χρήση ουσιών! Την στιγμή που είμαστε από τις τελευταίες, ίσως η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ΔΕΝ κάνουμε ναρκοτέστ στο δρόμο!

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο η υπέρβαση ταχύτητας αποτελεί βασικό παράγοντα στο 30% περίπου των θανατηφόρων τροχαίων. Η θέσπιση του ορίου ταχύτητας 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές και περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ποδηλατών και πεζών προτείνεται για να γίνουν οι πόλεις βιώσιμες αλλά και για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων τραυματισμών και θανάτων που πλέον σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιούνται μέσα στις πόλεις. Τα 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές αποτελούν πραγματικότητα σε πάνω από 40 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ανάμεσα τους Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Λιουμπλιάνα, Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ με απτά αποτελέσματα τόσο στο περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων, της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης. Σε εμάς προτείνουν τα 30 km (από το Νοέμβρη) αποκλειστικά στους μονόδρομους με μία λωρίδα κυκλοφορία και εξαιρούν όλο το υπόλοιπο δίκτυο (άρθρο 20). Η εξαγγελίες, επί 4 χρόνια, της γενικευμένης εφαρμογής του ορίου 30 στις κατοικημένες περιοχές κατέληξαν σε μια καρικατούρα που δεν θα έχει το παραμικρό αποτέλεσμα.

Τραγικές βέβαια συνέπειες θα έχει η δυνατότητα, που επιβεβαιώνεται με το «νέο ΚΟΚ» 15χρονα να οδηγούν πατίνια μέσα σε δρόμους με όριο 50 και ακόμα μικρότεροι να οδηγούν ποδήλατο χωρίς καμία προαπαιτούμενη εκπαίδευση με όπλο την επιφοίτηση. Ας λέει ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ πως μηχανοκίνητα και μη μηχανοκίνητα μέσα μπορούν να συνυπάρχουν μόνον αν το όριο δεν υπερβαίνει τα 30km/h για όλους.

Αν αυτή είναι η απάντηση στα αίτια που προκαλούν το 70% των θανάτων και τραυματισμών στο δρόμο είναι λογικό οι δολοφόνοι οδηγοί που εγκαταλείπουν τα θύματα τους στο δρόμο να απολαμβάνουν ειδική προστασία. Το άρθρο 43 που χαρακτηρίζει αυτό το ειδεχθές έγκλημα πλημμέλημα εδώ και δεκαετίες παραμένει ξανά ως έχει.

Και φυσικά καμία ουσιαστική αλλαγή στις άδειες οδήγησης: Δεν αφαιρείται η άδεια σε οδηγό εμπλεκόμενο σε θανατηφόρο τροχαίο, καμιά πρόνοια για περιορισμένη άδεια σε νέους οδηγούς, κανένα μέτρο για τους υπέργηρους, καμία ουσιαστική ποινή για όσους οδηγούν χωρίς άδεια, ακόμα κι αν σκοτώσουν. Μπορούν άνετα να βγάλουν άδεια την επόμενη μέρα.

Για κάποιους άλλους δεν θα υπάρχει επομένη μέρα. Και θα είναι δυστυχώς πάρα πολλοί.

*Ο Γιώργος Κουβίδης είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS: Τροχαία Εγκλήματα»