Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















28 Ιουλ 2013

Προτεραιότητα έχει η ΖΩΗ

Μπαίνω στο αυτοκίνητο βιαστική. Άργησα. Το ραντεβού μου είναι σε 15 λεπτά και θέλω τουλάχιστον μισή ώρα για να φτάσω. Η συνέπεια για μένα είναι σημαντική. Ποτέ δεν αργώ. Πώς τα κατάφερα έτσι σήμερα;
Εκατό μέτρα από το σπίτι, στην πρώτη διασταύρωση μου πετάγεται απότομα ένα μηχανάκι. Ευτυχώς δεν έχω προλάβει ν’ αναπτύξω ταχύτητα και σταματώ εγκαίρως. Σηκώνω το χέρι και ανοίγω το στόμα μου έτοιμη να εκσφενδονίσω τα “γαλλικά” μου σταματώ όμως αμέσως βλέποντας δυο μάτια κλαμμένα απέναντί μου. Αυτός είναι ο δρόμος που βγαίνει κανείς απ’ το νεκροταφείο και τα δυο κλαμμένα μάτια μου λένε πως ο οδηγός του άλλου οχήματος έρχεται σίγουρα από εκεί. Ακούω τη φωνή μου : “Πώς σε λένε;” Κάτι ψέλισε η κυρία απέναντί μου αλλά δεν κατάλαβα. Τη χαιρέτησα και συνέχισα το δρόμο μου.
Πιο κάτω κι ενώ κοιτώ το ρολόι του αυτοκινήτου συχνά πυκνά, βλέπω και το δείκτη της βενζίνης. Τώρα βρήκε ν’ ανάψει το λαμπάκι; Πότε έκαψα πάλι όλη τη βενζίνη; Δεν έχω όμως επιλογή, πρέπει να σταματήσω να ταϊσω το αδηφάγο αμάξι μου, αλλιώς θα με εγκαταλείψει σύντομα. Ευτυχώς σ’ ένα χιλιόμετρο βλέπω βενζινάδικο και βγάζω φλας για να μπω δεξιά. Τότε αρχίζει να χτυπά και το κινητό μου. Δεν το σηκώνω, θα δω ποιός είναι όταν σταματήσω και θα τον πάρω πίσω. Την ώρα που βάζω βενζίνη βλέπω πως με κάλεσε ο άνθρωπος που έχουμε πει να συναντηθούμε. Τι να κάνω, τον καλώ έτοιμη ν’ απολογηθώ που θ’ αργήσω. Τώρα φεύγει κι αυτός από τη δουλειά μου λέει, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για κανά τέταρτο αργότερα. Ξαφνικά μου ξαναέρχονται στο μυαλό τα μάτια της κυρίας που παρολίγο να πέσω πάνω της νωρίτερα. Προσπαθώ να καταλάβω τι μου ψέλισε, αλλά τίποτα.
Ξαναβάζω μπροστά τ’ αυτοκίνητο και παίρνω πάλι το δρόμο μου. Ουφ, τι κίνηση είναι αυτή! Μα που πάνε όλοι! Καλά ΕΓΩ έχω δουλειά , όλοι οι άλλοι τί δουλειά έχουν τέτοια ώρα; Τέλος πάντων ξεκολλήσαμε. Πω, πω είναι δυνατόν! Πώς θα πάω πρώτη φορά στο σπίτι των ανθρώπων; Με άδεια χέρια είμαι! Δε γίνεται θα σταματήσω να πάρω ένα γλυκό. Θά βγω από το δρόμο μου, αλλά θα πάω σ’ ένα ζαχαροπλαστείο που νομίζω πως κάνει ωραία γλυκά… Εντάξει, έφτασα.
Μα που θα σταματήσω; Έχει κίτρινη γραμμή! Έλα μωρέ για ένα λεπτό είναι… Όχι, όχι δε σταματάω, αυτά που κοροϊδεύω θα κάνω; Εξάλλου έχω το λουλούδι, δεν πάω με άδεια χέρια. Μα…για δες! Κάποιος ξεπαρκάρει. Τυχερή είμαι! Τελικά θα πάρω και το γλυκάκι.
Τώρα πάω κατευθείαν στο ραντεβού. Καμιά άλλη καθυστέρηση.  Κάτσε να περάσω κι αυτόν εδώ που πάει σαν κότα κι έφτασα σε δέκα λεπτά.
Ωχ, ωχ όχι. Βρε συ αυτός κάνει οχτάρια. Α, καλά στην περίπτωση έπεσα! Πάντως εγώ αυτόν δεν τον περνάω. ΄Ασε θα κόψω λίγο κι εγώ και θα μείνω πιο πίσω, θα κρατήσω απόσταση ασφαλείας, γιατί δεν μας βλέπω καλά… Μωρέ άραγε τι να μου είπε εκείνη η κυρία στη διασταύρωση;
…Επιτέλους φτάνω. Να η γέφυρα, εδώ κάνω αριστερά και περνάω από κάτω. Κι εδώ …δεν το πιστεύω…εδώ είναι. Δεν πειράζει θα σταματήσω πάλι. Ένα λεπτό μόνο. Έτσι κι αλλιώς γι’ αυτόν έκοψα το λουλούδι. Δεν ήξερα πως θα περάσω από εδώ! Θα το έδινα στους γονείς του να του το πάνε, αλλά αφού είμαι εδώ, θα σταματήσω.
Κατεβαίνω απ’ το αυτοκίνητο. Ο τοίχος της γέφυρας λευκός. Μια ζωγραφιά, το πρόσωπο ενός μικρού παιδιού.  Κλείνω τα μάτια για λίγο. Κάτι, κάτι με κυνηγά. Ανοίγοκλείνω τα μάτια. Ξανά μπροστά μου τα κόκκινα πρησμένα μάτια που γλίτωσαν από τις δολοφονικές ρόδες…
Και τότε ακούω τη φωνή.
Τα χείλη της κυρίας ψέλισαν τρία γράμματα:
Ζ  Ω  Η
p1-ceb1cebdcf84ceafceb3cf81ceb1cf86cebf-ceb1cebdcf84ceafceb3cf81ceb1cf86cebf
Χριστιάνα Βλαχάκη: Πηγή: soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: