Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















17 Οκτ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε στη Γ.Σ της FEVR

 Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  συμμετείχε και υιοθέτησε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων, FEVR- MANIFESTO 2014, στη Γενική Συνέλευση που έγινε  στη Λουμπλιάνα στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2014.
Η FEVR είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων και αποτελείται από 24 μέλη- Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, από 16 χώρες.
Το 2013,  σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις 26.025 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης και τραυματίστηκαν πάνω από 300.000.logo-fevr
Την Ελλάδα στην  Γενική Συνέλευση  της FEVR που έγινε  στη Λουμπλιάνα στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2014 εκπροσώπησαν , η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, η Μη  Κερδοσκοπική Εταιρία You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης και ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»,  μέλη της FEVR.
Η επιλογή της Λουμπλιάνας σαν τόπος της συνάντησης δεν έγινε τυχαία. Φέτος βραβεύτηκε σαν η κορυφαία Ευρωπαϊκή πόλη τόσο στο ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας όσο και  σε  αυτό του πρασίνου.
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της FEVR υιοθετήθηκαν τα παρακάτω αιτήματα.
 Η Ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσμοποιεί τα minimum standards πάνω στα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των Θυμάτων Εγκλήματος, ανάμεσα τους και των Θυμάτων της Οδικής Κυκλοφορίας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως σε κάθε κράτος μέλος.
 Η Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας κάθε κράτους μέλους δεν πρέπει ποτέ να παραλείπει την «Μετά την Σύγκρουση απάντηση», την Διερεύνηση, την Απόδοση κατηγοριών και τις υπηρεσίες υποστήριξης για τα Θύματα των Τροχαίων Συγκρούσεων.
 Ο Τομέας Υγείας πρέπει να πάρει τον ηγετικό ρόλο για τον Περιορισμό των Τροχαίων Τραυματισμών και ο περιορισμός των τροχαίων συγκρούσεων πρέπει να συμπεριληφθεί στους στόχους για την Δημόσια Υγεία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. ( Κατά απαράδεκτο τρόπο οι τροχαίες συγκρούσεις δεν περιλαμβάνονται στους επτά στόχους για την Δημόσια Υγεία της ΕΕ (2013- 2017)! Αντίθετα μ αυτή την απουσία – της αιτίας αποδεκατισμού της νέας γενιάς στην Ευρώπη- στους στόχους περιλαμβάνεται το «Ευ γηράσκειν» των Ευρωπαίων πολιτών.
 Στοιχεία από τα Νοσοκομεία και την αστυνομία πρέπει να συνδυάζονται για να δίνουν μια πιο καθαρή και πιο ακριβή εικόνα για τις απώλειες Θυμάτων τροχαίων και το όριο του θανάτου εντός 30 ημερών που εφαρμόζεται για να καταγράφουν οι θάνατοι από τροχαία πρέπει να αποσυρθεί.
 Τα κράτη μέλη οφείλουν να υιοθετήσουν το «Όραμα Μηδέν» για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου από τι στιγμή που κάθε θάνατος και τραυματισμός στο δρόμο είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό αριθμό. Αυτές είναι πραγματικές ανθρώπινες και οικογενειακές τραγωδίες.
 Μην χαρακτηρίζεται αυτούς τους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς ατυχήματα. Σύγκρουση, όχι ατύχημα!
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: