Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















20 Μαΐ 2018

ΝΕΑ του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ


                                                                                     
Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Είναι χαρά μας που επικοινωνούμε μαζί σας εκ μέρους του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του ΤΕΙ Κρήτης (http://lahers.seyp.teicrete.gr/) προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας μια σειρά από χρήσιμα βοηθήματα για ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας καθώς και πρακτικούς οδηγούς για τους επαγγελματίες που στελεχώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγείας. Το υποστηρικτικό αυτό υλικό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (π.χ. Health Programme/CHAFEA, Daphne III, DG MOVE, Leonardo Da Vinci, Cost/EU Actions), στα οποία το εργαστήριό μας συμμετείχε ως συντονιστής φορέας και ως μέλος εταιρικών ομάδων από την Ευρώπη.

Τα έργα αυτά πραγματεύτηκαν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα δημόσιας υγείας που απασχολούν τόσο τους επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας όσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με υψηλό κόστος για την κοινωνία και το σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Το LaHeRS στην προσπάθειά του να συμβάλει στην αντιμετώπιση των μείζονων αυτών ζητημάτων  που απασχολούν την κοινωνία μας, κατέληξε σε σημαντικές καταγραφές, διαπιστώσεις και ανέπτυξε συστάσεις για χάραξη πολιτικών που ευελπιστούμε να φανούν χρήσιμες στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και των αρχών του τόπου μας.

Για τη διευκόλυνσή σας το υποστηρικτικό υλικό έχει δομηθεί στις παρακάτω 8 ενότητες και συνοδεύεται από τους συνδέσμους στους οποίους μπορείτε να προμηθευτείτε και να αποδελτιώσετε δωρεάν το υλικό αυτό. Η σελίδα ενημερώνεται συστηματικά και σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε σειρά άλλων υποστηρικτικών οδηγών και εκπαιδευτικών εργαλείων τα οποία είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε χρήσιμα στο πεδίο της δραστηριότητάς σας.

To Εργαστήριο επίσης δέχεται κάθε χρόνο εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία της Κρήτης. Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει πρακτική άσκηση με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης, βιωματικές δραστηριότητες, ενημέρωση για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου, παιχνίδια με θέμα την οδική ασφάλεια και παρουσίαση εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή. Το Εργαστήριο επίσης επιδιώκει συνεργασίες με σχολές οδηγών και επαγγελματίες οδηγούς:(http://lahers.seyp.teicrete.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/).


Θα παραμείνουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,
Μαρία Παπαδακάκη & Ιωάννης Χλιαουτάκης


1. Βοηθήματα – Οδηγοί διαχείρισης κοινωνικών προβλημάτων για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
·         Οδηγός πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην υγεία (νομοθεσία, δικαιώματα, προνόμια, διαδικασίες διεκδίκησης)
·         Οδηγός για Μονογονεϊκές οικογένειες (νομοθεσία, δικαιώματα, προνόμια, διαδικασίες διεκδίκησης)
·         Οδηγός για την ψυχολογική αποκατάσταση μετά από σοβαρό τραυματισμό σε οδική σύγκρουση
·         Οδηγός για τη δικαστική και ασφαλιστική διευθέτηση μετά από σοβαρό τραυματισμό σε οδική σύγκρουση
·         Οδηγός για ασφαλή και ελεύθερη ζωή για τις γυναίκες που βιώνουν συντροφική βία

2. Βοηθήματα – Οδηγοί διαχείρισης κοινωνικών προβλημάτων για επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας
·         Οδηγός πρόληψης της έμφυλης βίας και υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών

3. Συστάσεις για την ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης και διαχείρισης κοινωνικών προβλημάτων
·         Συστάσεις για την πρόληψη και διαχείριση της έμφυλης βίας
·         Συστάσεις για την αποκατάσταση των ατόμων που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς σε τροχαίες συγκρούσεις
·         Συστάσεις για την καταπολέμηση της νεανικής σεξουαλικής επιθετικότητας και θυματοποίησης

·         Συστάσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση της σεξουαλικής βίας κατά των μεταναστριών οικιακών βοηθών


4. Εκπαιδευτικά εγχειρίδια για συντονιστές ομάδων
·         Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο train-the-trainer για την πρόληψη και τη διαχείριση της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των μεταναστριών γυναικών

·         Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για την πρόληψη και διαχείριση της έμφυλης βίας (σύντομα)

5. Διαδικτυακό εργαλείο υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης (το εργαλείο έχει αναπτυχθεί σε 4 χώρες της ΕΕ και σε 14 γλώσσες)
·         Domestic Worker Support: Σταματάμε τη σεξουαλική βία στην οικιακή εργασία

6. Εκθέσεις για μείζονα κοινωνικά ζητήματα / Αποτελέσματα ευρωπαϊκών έργων
·         Μελέτη ψυχοκοινωνικής και οικονομικής επιβάρυνσης ατόμων που έχουν νοσηλευτεί έπειτα από σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο δυστύχημα (REHABILAID project)

·         Μελέτη σεξουαλικής επιθετικότητας και θυματοποίησης των νέων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (YSAV project)

·         Μελέτη ψυχοκοινωνικής επιβάρυνσης ατόμων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας στην Περιφέρεια Κρήτης (FAED programme) (σύντομα)
·         Μελέτη και στατιστικά στοιχεία τροχαίων δυστυχημάτων στην Ευρώπη (COST TU1101)

7. Τηλεοπτικό / Ραδιοφωνικό υλικό (συνεντεύξεις)
  • Μπορείτε να ακούσετε ή να παρακολουθήσετε συνεντεύξεις σε σημαντικά θέματα που έχουν παραχωρηθεί από στελέχη του Εργαστηρίου
§   Πρόληψη τροχαίων συγκρούσεων – Εκπομπή «Κρήτη σήμερα» (Κρήτη TV)
Συνέντευξη με τον Δρ. Ιωάννη Χλιαουτάκη Καθηγητή Κοινωνιολογίας
 και την εκλεγμένη Καθηγήτρια Μαρία Παπαδακάκη, ΤΕΙ Κρήτης.
§  Δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ
§  Κρήτη TV Ενημέρωση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο: Συνέντευξη με τον Δρ. Ιωάννη Χλιαουτάκη Καθηγητή Κοινωνιολογίας, ΤΕΙ Κρήτης με θέμα «Μάστιγα για την Κρήτη τα Τροχαία Συμβάντα»
§  Ρεπορτάζ της Έλλης Κοκάλη στο «Κρήτη TV» για τις δράσεις του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας στον τομέα της διακινδυνευμένης οδήγησης
§   Συνέντευξη για την ενδοοικογενειακή βία της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Μαρίας Παπαδακάκη, στο Λατώ FM (103,3)

Δεν υπάρχουν σχόλια: