Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















5 Μαΐ 2019

5η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ





Η οδική ασφάλεια πρέπει να μας απασχολεί αν θέλουμε να ζήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Είναι μια τεράστια απειλή για τους ενήλικες, αλλά η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά μας – πολύ πιθανότερη απ’ όλα όσα φοβόμαστε συνήθως:  παιδικό καρκίνο, επιδημίες, απαγωγή από αγνώστους.

Οι κυβερνήσεις σε γενικές γραμμές ακολουθούν πολιτικές γνωστές και παγιωμένες. Χρειάζεται πραγματικά όραμα, φαντασία και αποφασιστικότητα για να αλλάξεις πορεία σ’ ένα σύστημα που κινείται στην ίδια κατεύθυνση επί χρόνια. Και, τις περισσότερες φορές, είναι οι πολίτες οι οποίοι δείχνουν το δρόμο στους υπεύθυνους, όχι το αντίστροφο.

Αν δεν μας αρέσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ελληνικούς δρόμους, ας αντιδράσουμε. . Αν όχι, πρέπει εμείς να ξεσηκωθούμε για να αλλάξει. Καμία αλλαγή δε γίνεται μόνη της ή αν γίνει, θα είναι με τρόπο άλλον από αυτόν που θα θέλαμε.

 Γι αυτό η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, υποστηρίζει  τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και συμμετέχουμε στην 5η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΟΑ).

Τι κάνουμε;Με βάση τις οδηγίες του ΟΗΕ, οι δράσεις αυτής της εβδομάδας πρέπει να ξεκινήσουν από εμάς και τις γειτονιές μας:

Ο ΟΗΕ μας προτρέπει να εντοπίσουμε προβλήματα που υπάρχουν στη γειτονιά μας, να τα καταγράψουμε και να τα φωτογραφήσουμε.
  • Με βάση τον ΟΗΕ, σχηματίζουμε μια τοπική ομάδα και καταθέτουμε τα προβλήματα στις τοπικές αρχές και πιέζουμε για τη λύση τους. 
  • Η δεύτερη επιλογή είναι, εφόσον ήδη υπάρχει μια ομάδα (η δική μας) να τα στείλουμε μαζί: μας στέλνετε τα προβλήματα (με διεύθυνση, περιγραφή, φωτογραφία του σημείου & safie) κι εμείς τα δημοσιοποιούμε και ερχόμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους. Αρχίζουμε με τηλεφωνήματα και επιστολές σε όποιον είναι υπεύθυνος για το πρόβλημα (δήμος, υπουργείο, τεχνική εταιρεία, κατάστημα, κτλ) και συνεχίζουμε ώσπου να λυθεί το πρόβλημα.
  • 5ηΠαγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
Κάθε χρόνο στους δρόμους της γης πεθαίνουν 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα τροχαία είναι το 8ο αίτιο θανάτου παγκοσμίως - για τα παιδιά και τους νέους ως 29 ετών είναι το πρώτο! Το 53% των νεκρών από τροχαία είναι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου: πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΟΑ)  θεσπίστηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και τιμάται κάθε 2 χρόνια περίπου. Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.


Το 2019, το θέμα της είναι η Ηγεσία. Σκοπός της: η απαίτηση για στιβαρή ηγεσία μέσω της οποίας θα επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ ή SDG) και άλλοι στόχοι της Οδικής Ασφάλειας.
Ποιους αφορά;
Η ΠΕΟΑ απευθύνεται σε
  • Πολίτες (Μ.Κ.Ο, οργανώσεις πεζών, ποδηλατών και δικυκλιστών, λέσχες αυτοκινήτου, σχολεία και πανεπιστήμια)
  • Υπεύθυνους για το σχεδιασμό πολιτικής σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια (μεταφορών, υγείας, παιδείας, επικοινωνιών, τοπική αυτοδιοίκηση, κ.ά.)
  • Άλλα πρόσωπα ή φορείς που ασχολούνται με τα θέματα της οδικής ασφάλειας.
Στόχοι
Η ΠΕΟΑ επιδιώκει
  • Να πυροδοτήσει το αίτημα για ηγεσία με τόλμη, η οποία θα παρέμβει στα θέματα της οδικής ασφάλειας με μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται σε τεκμηριωμένη έρευνα.
  • Να εμπνεύσει τους υπεύθυνους να δράσουν αναδεικνύοντας παραδείγματα ηγετικών παρεμβάσεων που προώθησαν την οδική ασφάλεια σε διάφορους τομείς

Η ηγεσία είναι κλειδί για την επίτευξη Οδικής Ασφάλειας
Ηγεσία είναι η δυνατότητα κάποιου να επηρεάζει ή να εμπνέει τους ανθρώπους προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.
Η ηγεσία δίνει το όραμα!

Ποιοι είναι ηγέτες;
Ηγέτες υπάρχουν σ’ όλους τους τομείς της ζωής:


 
Όλοι μπορούν να γίνουν ηγέτες.

Παραδείγματα ηγεσίας
Γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι, εθελοντές και ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν
  • Να εντοπίσουν επικίνδυνα σημεία στους δρόμους
  • Να ενημερώσουν τις τοπικές αρχές γι αυτά
  • Να απαιτήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διόρθωσή τους
Οι βουλευτές μπορούν
  • Να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση για την οδική ασφάλεια, περιλαμβάνοντάς την στους προϋπολογισμούς
  • Να ψηφίζουν νόμους οι οποίοι διασφαλίζουν πόρους για την οδική ασφάλεια ή διοχετεύουν μέρος των φόρων για την οδική ασφάλεια
  • Να υπερασπίζονται την προσέγγιση του «ασφαλούς συστήματος»
Οι επικεφαλείς ή υψηλά ιστάμενοι διεθνών οργανισμών μπορούν
  • Να τονίζουν πως η οδική ασφάλεια αποτελεί μια παγκόσμια κρίση που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί
  • Να φροντίζουν ώστε η Οδική Ασφάλεια να αποτελεί μέρος όλων των προγραμμάτων για την υγεία παιδιών και εφήβων, για τη βιώσιμη κινητικότητα και άλλων.
  • Να διασφαλίζουν πως υπάρχει πολιτική οδικής ασφάλειας στα οχήματα και τους χώρους της αρμοδιότητάς τους
Μπορείτε κι εσείς να γίνετε ηγέτης για την οδική ασφάλεια:
  • Οργανώστε συνελεύσεις, συνεντεύξεις τύπου και άλλες πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν το κοινό να μη σωπαίνουν (#Μιλήστε).
  • Παροτρύνετε άλλους σε δράση: εκτίμηση κινδύνων, καταγραφή αιτημάτων, δέσμευση για δράση μέσω της σελίδας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.
  • Δραστηριοποιηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ενημερώστε τον περίγυρό σας για την 5η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.


#Μιλήστε: μίλα και απαίτησε!
Με τρία εύκολα βήματα μπορείτε να καταχωρήσετε το θέμα σας στην ιστοσελίδα της  5ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας:
  • Βρείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι στη διαδρομή σας
  • Καταγράψτε τα αιτήματά σας
  • Προτρέψτε τους υπεύθυνους να δράσουν (και αναρτήστε την απάντησή τους στην ιστοσελίδα της ΠΕΟΑ).

ΕΡΓΑΛΕΙΑ
  • Ιδέες και παραδείγματα ηγετών που έδρασαν για την οδική ασφάλεια.
  • Σελίδα καταγραφής αιτημάτων
  • Πρότυπα για αιτήσεις, κτλ.





Εργαλεία για την οδική ασφάλεια
 
Εργαλεία για τοπικούς ηγέτες σε συγκεκριμένα θέματα:






Δεν υπάρχουν σχόλια: