«ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ»
Ανταπόκριση από την Καίτη Μακρή Μέλος ΔΣ SOS Τροχαία Εγκλήματα και IRVP
Η 7η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πολιτική του Αλκοόλ θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Οκτωβρίου 2023 στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Το θέμα της διάσκεψης θα είναι «Επένδυση στους ανθρώπους πριν από τα κέρδη: οικοδόμηση δυναμικής προς τη Σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του αλκοόλ».
Το GAPC είναι το κορυφαίο φόρουμ για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το αλκοόλ παγκοσμίως, τους υποστηρικτές, τους ερευνητές, τους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και τους επαγγελματίες. Με το υψηλό επίπεδο της βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ και των συναφών βλαβών, καθώς και με τη μακρά ιστορία προκλήσεων στην επίτευξη αλλαγών πολιτικής σε τομείς όπως οι έλεγχοι στην εμπορία αλκοόλ και οι λιανικές πωλήσεις αλκοόλ, η Νότια Αφρική θα αποτελέσει ιδανικό τόπο συζήτησης της πολιτικής για το αλκοόλ και φιλοξενίας της GAPC 2023.
Πιο συγκεκριμένα όμως και με πρωτοβουλία της SOUTH AFRICANS AGAINST DRINK DRIVING (ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ) οργανισμός πολυετούς συνεργασίας με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα δημιουργήθηκε μεγάλη Έκθεση με QUILTS-FLAGS (ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ) που κατασκευάστηκαν με την τεχνική πάτσγουερκ με μοναδικό τρόπο και δυνατά μηνύματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης στο καυτό ζήτημα της ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ.
Η Σημαία –πάπλωμα που κεντήθηκε και στάλθηκε σαν Ελληνική Συμμετοχή Παράλληλα ο Πανελλήνιος SOS Τροχαία Εγκλήματα έστειλε με την συμμετοχή του ηχηρά μηνύματα απαντώντας σε ερωτήματα όπως
1) Ποιες ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ όσον αφορά τη νομοθεσία για το αλκοόλ;
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ. ΑΛΚΟΟΛ 0gr/L ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΉΔΗ ΣΕ 5 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 0.5gr/L) ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ-ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΠΟΥΣ. ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ Ή ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ( ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΥΠΟΤΗΝ ΕΠΗΡΡΕΙΑ ΟΥΣΙΩΝ)
2) ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ για να μειωθεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη χώρα σας;
ΟΧΙ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ! ΣΠΟΡΑΔΙΚΑ ΑΚΛΟΤΕΣΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ, ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ» ΔΗΛ. Ο ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ.
3)Ίσως να πιστεύετε ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στην Ελλάδα;
Η ΥΙΟΘΈΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ
4)Τι πιστεύετε ότι θα έλεγε ο άνθρωπος στο δρόμο ή τα θύματα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ;
ΠΩΣ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΠΟΝΟ ΠΟΛΛΩΝ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ DRINK DRIVING και όχι DRUNK DRIVING. (S.A.A.D.D.)
Γιατί το λέμε «οδήγηση υπό χρήση αλκοόλ» και όχι «οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ»; Διότι ακόμη και η 1 μονάδα (και κάτω από το νόμιμο όριο) επηρεάζει και μειώνει τις ικανότητες οδήγησης. Ονομάζεται «οδήγηση υπό χρήση αλκοόλ» διεθνώς πλέον, καθώς οποιοδήποτε ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει και εξασθενεί τις ικανότητες οδήγησης και δεν έχει σημασία να αποδειχθεί αν το άτομο είναι «μεθυσμένο» ή όχι. Ένας εξασκημένος πότης με ανοχή στο αλκοόλ σπάνια φαίνεται ή αισθάνεται «μεθυσμένος» και μπορεί να εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το νόμιμο όριο και να αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του και τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να περάσει πολλές δοκιμασίες νηφαλιότητας στο δρόμο με εξαιρετικά υψηλό BAC (Η Συγκέντρωση Αλκοόλ στο αίμα –BAC – Blood Alcohol Concentration- είναι η ποσότητα του αλκοόλ που συγκεντρώνεται στο αίμα, όταν καταναλώνουμε οινοπνευματώδη) ή Brain Alcohol Concentration.
Σημειώστε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από όλους εμάς τους Οργανισμούς που αγωνιζόμαστε για την οδική ασφάλεια και την υποστήριξη θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων καθώς και τα μέσα ενημέρωσης/ όλους να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε πραγματικά και να μην τα αποκαλούμε «ατυχήματα» αλλά «δυστυχήματα» και «εγκλήματα» , καθώς συνήθως είναι απολύτως αποτρέψιμα διότι υπάρχει μια αιτία για το δυστύχημα π.χ. χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση/πεζοπορία, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, χρήση κινητού τηλεφώνου, απερίσκεπτη προσπέραση, ακατάλληλα οδικά οχήματα κ.λπ. Αποκαλώντας τα ατυχήματα, δείχνουμε επίσης ΈΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ στα θύματα αυτών των εγκλημάτων που μπορούν να αποφευχθούν.
Η Ιδρύτρια του S.A.A.D.D. Caro Smit από το Κέιπ Τάουν όπου φιλοξενείται η 7η Παγκόσμια Διάσκεψη Πολιτικής Αλκοόλ με την εκπρόσωπο του SOS Τροχαία Εγκλήματα Καίτη Μακρή και οι δύο μητέρες με απώλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου