Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















22 Φεβ 2009

Το διαρκές Έγκλημα των Τροχαίων Ατυχημάτων και οι Επιπτώσεις του στην Ελληνική Οικογένεια

Την ώρα που χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με ήδη χαμηλό αριθμό θυμάτων, βάζουν στόχο το
" όραμα μηδέν" ( vision zero ), οι Έλληνες θυσιαζόμαστε βλακωδώς στους δρόμους, ανίκανοι να εφαρμόζουμε με συνέπεια ένα σοβαρό, μελετημένο, αποτελεσματικό σχέδιο δραστικής μείωσης των θυμάτων.
Η ανασφάλεια είναι καθημερινό συστατικό του Ελληνικού σπιτιού. Σε πρόσφατη έρευνα της ΕΥΘΥΤΑ ανάμεσα σε 192 συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, 75% των μελών τους απάντησαν όχι στο ερώτημα αν τα παιδιά τους κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους.
Ο διασυρμός της χώρας εξακολουθεί. Δημοσιεύματα σε μεγάλα Ευρωπαϊκά έντυπα κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τους χειρότερους και πιό επικίνδυνους δρόμους. Η αντίδραση της πολιτείας και της κοινωνίας υποτονική ως απούσα.
Αλλά το κυριώτερο είναι οι " παράπλευρες απώλειες " που υφίστανται τα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας και οι συνέπειες της επόμενης ημέρας.
Πόνος, δυστυχία, οικονομική καταστροφή, δραματική πτώση της ποιότητας ζωής και το ερώτημα " γιατί", βασανίζουν τα κύρια και τα δευτερογενή θύματα αυτού του παρανοϊκού πολέμου.
Αυτό λοιπόν το τρομακτικό θέμα αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Ελληνική Πολιτεία. Τα Υπουργεία Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ το έχουν εντάξει χαλαρά στη ρουτίνα τους.
Το Υγείας περιορίζεται στην περίθαλψη των θυμάτων. Το Παιδείας που άν θέλετε το πιστεύετε δεν είναι ενταγμένο στο σχεδιασμό για τη μείωση των Τ.Α, κάνει μόνο του δειλά βήματα, επαφιέμενο κυρίως στον πατριωτισμό κάποιων καθηγητών και μαθητών.
Κι έχει απομείνει ανάδελφο το ΥΔΤ να πασχίζει για την επιβολή του νόμου αλλά με σαφή την εικόνα της ανεπάρκειας.
Αυτό που αποκλήθηκε πομπωδώς ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ μόνο στρατιγική δεν είχε.
Τα αποτελέσματα ήταν η παταγώδης αποτυχία, η διάψευση των εξαγγελιών, η εγκατάλειψη του στόχου.
Με το Στρατηγικό Σχέδιο οι " τακτικές δυνάμεις " ( Διυπουργική ) κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στους " άτακτους " ( συνειδητούς ή χαμηλής νοημοσύνης παραβάτες που σκοτώνουν ).
Ο πόλεμος αυτός είναι δύσκολος.
Σε μια κοινωνία με γνωρίσματα τη χαλαρότητα, την παγιωμένη παραβατικότητα, τη
" μαγκιά " ορισμένων πολιτών και την ατιμωρησία, χρειάζεται συγκροτημένη Εθνική εκστρατεία, συνέπεια, σοβαρότητα και διάρκεια. Ίσως χρειάζεται και κοινωνικός ξεσηκωμός.
Είπε ο Peter Hehlen, Διευθυντής του Ελβετικού Συμβουλίου για τη Πρόληψη των Ατυχημάτων, μιλώντας στο σεμινάριο για την εφαρμογή του "Vision Zero "
To επίπεδο Οδικής Ασφάλειας μιας χώρας είναι εκτός των άλλων μια έκφραση του κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικού πολιτισμού της.
Και σκέφτεται μελαγχολικά ο Ελληνας πολίτης: Τι να περιμένω! .... Την ώρα που οι "υπήκοοι"! της πεθαίνουν στους δρόμους από αιτίες που μπορούν να καταπολεμηθούν!.....
Β.Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Α. Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής
τ. Πρόεδρος ΕΥΘΥΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: