Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















15 Νοε 2011

Μήνυμα του προέδρου της συνεργασίας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης 2011: Dr. Etienne Krug







Μήνυμα του προέδρου της συνεργασίας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης 2011: Dr. Etienne Krug


Σήμερα, για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας, σταματάμε για να πενθήσουμε τους περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τα εκατομμύρια των άλλων που τραυματίστηκαν στους δρόμους του κόσμου φέτος.
Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στις οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα τους πρόσωπα ξεκίνησαν την ημέρα τους όπως και κάθε άλλος αλλά ποτέ δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Τους ευχόμαστε δύναμη και θάρρος, καθώς πασχίζουν να συμβιβαστούν με την απώλεια τους. Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης θα σηματοδοτηθεί με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο.
Στη Γκάνα, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα υποβάλουν αναφορά στο Κοινοβούλιο.
Στη Νέα Ζηλανδία, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων συμβολικά θα εμφανίζεται με ξύλινους σταυρούς.
Στην Ιαπωνία ένα κερί-καντήλι θα ανάψει μπροστά σε ένα σκοτεινό πύργο του Τόκιο.
Στο Λουξεμβούργο τα πρώτα δέντρα θα φυτευτούν στο δρόμο Wood Memorial στη μνήμη των θυμάτων.
Στη Πολωνία θα εγκαινιαστεί μνημείο αφιερωμένο σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία.
Σε όλο τον κόσμο, οι φωνές των θυμάτων - και η θλίψη τους - θα ακουστεί.
Το 2011 ήταν ένα σημαντικό έτος για την οδική ασφάλεια. Στις 11 Μαΐου η διεθνής κοινότητα σηματοδότησε την έναρξη της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020.
Οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν την απειλή των θανάτων λόγω τροχαίων δυστυχημάτων για την υγεία και την ανάπτυξη, και δεσμεύτηκαν στο στόχο Δεκαετίας για να σώσουν 5 εκατομμύρια ζωές και να αποτρέψουν 50 εκατομμύρια τραυματισμούς.
Μερικές Κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία και συμπεριέλαβαν στα εθνικά σχέδια τους, νέες νομοθεσίες για την οδική ασφάλεια-Δεκαετία Δράσης 2011-2020 που απευθύνονται στο αλκοόλ και οδήγηση, υπερβολική ταχύτητα, κράνη, ζώνες ασφαλείας και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε ενώσεις θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων από 48 χώρες στις αρχές του έτους για το σχέδιο Δεκαετία Δράσεις 2011-2020 αναγνωρίζοντας την εισφορά τους.
Με βαθιά αφοσίωση και μια αμείλικτη αισιοδοξία, εκατοντάδες οργανώσεις ανταποκρίθηκαν και ήταν αυτές μεταξύ εκείνων που σηματοδότησαν την αρχή της δεκαετίας σε περισσότερες από 100 χώρες.
Η διεθνής κοινότητα προωθεί προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, τη βελτίωση των υπηρεσιών των θυμάτων, των τραυματιών και τον περιορισμό των κινδύνων για όλους όσους χρησιμοποιούν τους δρόμους του κόσμου. Προσυπογράφει τη δεδηλωμένη με θέμα της τήρησης: «Από την Παγκόσμια Μνήμη στη Παγκόσμια δράση σε όλη τη δεκαετία 2011-2020».
Ας κάνουμε πράγματι 2011-2020 μια Δεκαετία Δράσης για να θυμόμαστε! Ανάληψη δράσεων για να σώσουμε τις ζωές των άλλων, «Θα είναι το μεγαλύτερο αφιέρωμα στη μνήμη όλων εκείνων που έχουν ήδη χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: