Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















1 Οκτ 2015

Γενική Συνέλευση Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων τροχαίων (FEVR – 2015)

Από την Παρασκευή 25  εως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR).

Η συνέλευση πραγματοποιηθηκε στις αιθουσες του ξενοδοχείου Τhon EU με την φροντίδα των  οργανώσεων από το Βέλγιο  PEVR  (Parents d’ Enfants Victimes de la Route- Γονείς Παιδιών Θυμάτων του Δρόμου), APPER (Association de Parents pour la Protection des Enfants sur la Route – Ενωση Γονέων για την Προστασία των παιδιών στο Δρόμο)  και RondPunt (Κυκλικός Κόμβος).

Συμμετείχαν συνολικά αντιπρόσωποι 29 οργανωσεων από 21 ευρωπαικές χώρες, ανάμεσα τους και εκπρόσωποι της ΕΥΘΥΤΑ – Ρόδου, της You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης και του SOS Τροχαία Εγκλήματα από την Ελλάδα.

Η Συνέλευση επικεντρώθηκε στο θέμα  Δικαιοσύνη, ξεκινώντας με μια ανοικτή συνδιασκεψη με θέμα την επερχόμενη Ευρωπαική Οδηγία για «τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκλημάτων (2012/29/ΕU). Η συμμετοχή  ήταν μεγάλη όπως και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ενώ αρμόδια στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής (DirectorateGeneral for Justice and Consumers (DG JUST), Directorate on Criminal Justice) συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά πως τα θύματα των τροχαίων πρέπει να θεωρούνται θύματα εγκληματικής επίθεσης και να συμπεριλαμβάνονται σ αυτους που αφορά η οδηγία.

Οπωσδήποτε οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται σε Ευρωπαικό επίπεδο η προσπάθεια συντονισμού και εφαρμογής από τα κρατη μέλη αποφάσεων που αφορούν μια κοινη στάση ιδιαιτερα στα θέματα  Δικαιοσύνης είναι απελπιστικά αργοί.  Ωστόσο η για πρώτη φορά ένταξη εστω στο επίπεδο της συζήτησης των θυμάτων τροχαίων στα θύματα εγκλημάτα ενισχύει αποφασιστικά την προσπάθεια που η Ομοσπονδία Θυματων τροχαίων Δυστυχημάτων καταβάλει εδώ και χρόνια για να σταματήσει να υπάρχει χωριστή νομοθεσία και να μη θεωρούνται τα τροχαία εγκλήματα (και μαλιστα στο σύολο τους όπως σήμερα) ως ανθρωποκτονίες από αμέλεια αλλα να έχουν την αντιμετώπιση όλων των ανθρωποκτονιών.

Ενισχυτικά στις απόψεις μας  παρενέβησαν όλοι οι παρευερθέντες καλεσμένοι:  ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου  κος Félix Braz,  που ατην την περιοδο προεδρεύει στην Ευρωπαική Ενωση, ο   κος Jo Vandeurzen, υπουργός Πρόνοιας, Δημόσιας Υγείας και Οικογένειας του Βελγίου ( Flemish Region), και εκπρόσωπος του υπουργού Μεταφορών του Βελγίου (Wallon Region).

Από την μερια της Ομοσπονδίας έγινε αναλυτική παρουσία της υπάρχουσας κατάστασης και των προτάσεων πάνω στην Οδηγία τόσο από τον πρόεδρο της κοr Jeannot Mersch, όσο και από σειρά νομικών μελών των βέλγικων οργανώσεων της αλλα και από το σύνολο των μελών της.

Το θεμα της Δικαιοσύνης κυριαρχησε και τις επόμενες ημέρες με θέματα πέρα από την Οδηγία όπως η προσπάθεια υιοθέτησης ενός κοινου πανευρωπαικού πλαίσιου διεκδικήσεων που θα ενισχύσει την πρόληψη. Ενδεικτικά συζητηθηκε η αναγκη ενός κοινου Ευρωπαικού  ορίου ταχύτητας, ενός κοινου Ευρωπαικου ορίου για το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα με σαφής τασεις καθόδου από τα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα και μηδενικό όριο για τους νέους οδηγούς κα. Είναι σημαντικό πως τις προτάσεις αυτές υποστήριξαν με θέρμη εκπρόσωποι από χωρες όπως η Γερμανία (οπου δεν υπάρχει όριο ταχυτητος) και το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου το όριο αλκοολ στο αίμα ( 0.8)  είναι μεγαλύτερο από ότι στις περισσότερες χώρες (0.5).

Αναλυτικα στοιχεία και κείμενα θα αναρτηθούν σύντομα στο www.fevr.org και ορισμένα θα μεταφραστούν και θα δημοσιοποιηθουν από μας.

Η επόμενη Γενική Συνέλευση της FEVR θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Λισαβόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: