Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















8 Φεβ 2018

Ανύπαρκτα Δικαιώματα για τα Θύματα των Τροχαίων Συγκρούσεων. Αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Συνοψίζοντας την εμπειρία δεκάδων οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους σε τροχαία εγκλήματα στείλαμε στους συναρμόδιους υπουργούς μερικές προτάσεις για  την κατοχύρωση κάποιων στοιχειωδών δικαιωμάτων για τις οικογένειες των θυμάτων (άδειες, μεταθέσεις, μετεγγραφές φοιτητών κ.α.). Θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και δεκαετίες, ελπίζουμε να ισχύσουν τουλάχιστον τώρα.
Αναμένοντας την απάντηση και εν όψει πιθανού διαλόγου κάθε συμπληρωματική πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. (Προσοχή: προτάσεις σε σχέση με δικαιώματα των οικογενειών θυμάτων και όχι για την νομική αντιμετώπιση των τροχαίων.)

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2018
Προς αξιότιμους κ.κ.: Υπουργό Εργασίας, Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Υπουργό Παιδείας, Υπουργό Εθνικής Αμύνης.

Κοινοποίηση: Πρόεδρο της Βουλής, Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας

ΘΕΜΑ: Ανύπαρκτα Δικαιώματα για τα Θύματα των Τροχαίων Συγκρούσεων. Αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις
Η ιστορία της μηχανοκίνησης στη χώρα μας είναι δυστυχώς μια ιστορία με δεκάδες χιλιάδες θανάτους εξ αιτίας των τροχαίων συγκρούσεων. Σταθερά επι δεκαετίες, βρεθήκαμε και βρισκόμαστε στις υψηλότερες ευρωπαικές θέσεις σε αριθμό θανάτων από τροχαία, αναλογικά με τον πληθυσμό.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μέλη των οικογενειών των θυμάτων έχουν υποφέρει, και εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτή τη βίαιη και παράλογη απώλεια. Δυστυχώς και πολλοί άλλοι θα προστεθούν ακόμα αν δεν αναληφθούν ριζικές μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην εξάλειψη των τροχαίων συγκρούσεων.
Παρά το γεγονός πως οι τροχαίοι τραυματισμοί αποτελούν για τη χώρα μας ένα τεράστιων διαστάσεων κοινωνικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, καμιά νομοθετική πρωτοβουλία δεν υπήρξε για να αποδοθούν στα μέλη των οικογενειών των θυμάτων στοιχειώδη δικαιώματα ώστε να μπορέσουν να έχουν μια στοιχειώδη δυνατότητα αντιμετώπισης των αναρίθμητων πρακτικών προβλημάτων που συνοδεύουν το τρομακτικό συμβάν που καθορίζει την υπόλοιπη ζωή τους.
Παραθέτουμε στη συνέχεια πέντε σημεία που περιλαμβάνουν μερικά στοιχειώδη δικαιώματα που κάθε ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε να θεωρεί ελάχιστες υποχρεώσεις της έναντι των οικογενειών των θυμάτων. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν συμπύκνωση της εμπειρίας και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μέλη του συλλόγου μας.
Καλούμε όλα τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα και συντονισμένα στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ώστε να σταματήσουν να διαιωνίζονται τα επιπλέον μαρτύρια για τις οικογένειες των θυμάτων.
Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση, με εκτίμηση                                            

για το Δ.Σ. του SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ο πρόεδρος  Γιώργος Κουβίδης                                                 ο γραμματέας Αλέξανδρος Κρητικός

Η ΕΥΘΥΤΑ -ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ,  ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ,  στηρίζει το αίτημα του SOSTE για το σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων μετά το τροχαίο.

Μετά το Τροχαίο- Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης για τα Δικαιώματα των Θυμάτων.
1. Σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου συμβάντος ή σοβαρού τραυματισμού που οδηγεί σε  νοσοκομειακή νοσηλεία πέραν των δεκαπέντε ημερών οι συγγενείς πρώτου βαθμού του θύματος, εργαζόμενοι στον Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται ειδική άδεια 25 εργασίμων ημερών μετ’ αποδοχών από την εργασία τους.
Την άδεια λαμβάνουν αμέσως μετά το συμβάν με απλή ενημέρωση του εργοδότη τους. Δικαιολογητικά που περιλαμβάνουν, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό θανάτου ή βεβαίωση νοσηλείας του τραυματία, προσκομίζονται εντός του χρόνου της ως άνω αδείας.
Μετά την λήξη της παραπάνω ειδικής άδειας, ο εργαζόμενος εάν το επιθυμεί μπορεί να λάβει συνεχόμενα και το ήμισυ της κανονικής του αδείας.
2. Ειδική άδεια τριάντα ημερών λαμβάνουν στην ίδια περίπτωση και οι οπλίτες συγγενείς πρώτου βαθμού θυμάτων τροχαίων (θανόντων ή σοβαρά τραυματισθέντων) που υπηρετούν την θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον εάν το επιθυμούν οι οπλίτες δικαιούνται άμεσης μετάθεσης στον τόπο κατοικίας τους ή αναβολή της θητείας τους για ένα χρόνο.
3. Φοιτητές/Σπουδαστές συγγενείς πρώτου βαθμού θυμάτων τροχαίων (θανόντων ή σοβαρά τραυματισθέντων) δικαιούνται μετεγγραφής σε ομοειδές εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα τους, στον τόπο κατοικίας της οικογένειας τους. Το δικαίωμα ισχύει για ένα χρόνο από το συμβάν και τα εμπλεκόμενα ιδρύματα οφείλουν να το πραγματοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν μετά την σχετική αίτηση και κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών  
4. Εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς του Δημοσίου χωρίς καμία εξαίρεση, συγγενείς πρώτου βαθμού θυμάτων τροχαίων (θανόντων ή σοβαρά τραυματισθέντων) εάν το επιθυμούν μπορούν λάβουν μετάθεση σε προσωποπαγή θέση στον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους ή στην πλησιέστερη σε αυτόν υπηρεσιακή μονάδα. Η μετάθεση πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν από την υπηρεσία στην οποία ανήκουν. Στις περιπτώσεις τραυματισμών εφόσον αυτοί δεν οδηγήσουν σε μόνιμη αναπηρία >67%  η μετάθεση μπορεί να ανακληθεί από την υπηρεσία μετά διετία. Τα παραπάνω αφορούν και τους Ιατρούς ΕΣΥ, τα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Υπηρεσιών Ασφαλείας και υπερισχύουν κάθε άλλης ειδικής ρύθμισης που αφορά μεταθέσεις σε οποιονδήποτε τομέα του Δημοσίου.
5. Εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα συγγενείς πρώτου βαθμού θυμάτων τροχαίων (θανόντων ή σοβαρά τραυματισθέντων) εάν η επιχείρηση στην οποία εργάζονται διαθέτει υποκαταστήματα δικαιούνται να μετατεθούν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όμοια θέση εργασίας στο πλησιέστερο στην κατοικία τους υποκατάστημα της επιχείρησης. Ο εργοδότης οφείλει να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα αυτό μετά την υποβολή του.
6. Για πέντε έτη μετά το συμβάν απαγορεύεται ή για οποιονδήποτε λόγο απόλυση εργαζομένων συγγενών πρώτου βαθμού θυμάτων τροχαίων (θανόντων ή σοβαρά τραυματισθέντων).

Εάν η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν κλείσει μέσα στο παραπάνω διάστημα θα εγγράφονται στο Ταμείο Ανεργίας για όλο το διάστημα μέχρι και την συμπλήρωση πενταετίας από το συμβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: