Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















7 Μαρ 2021

Ελένη Καρύδη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021. Θα συνεχίσουμε!!

 

 

 Με αφορμή τη συμμετοχή της, ως Γυναίκα Ηγέτης στην Οδική Ασφάλεια για το 2021 από τη  Διεθνή Οργάνωση Οδικής Ασφάλειας για την Ημέρα της Γυναίκας 2021, που ως γνωστόν εορτάζεται την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, κα Ελένη Καρύδη, μίλησε χθες γι’ αυτό ενώ αναφέρθηκε και στα θέματα που προτάσσουν αυτή την περίοδο.

 «Είμαι πολύ συγκινημένη, ήταν ένα δώρο για μένα αυτή η τιμητική διάκριση με την «έννοια» ότι έχω μπει στην ομάδα και άλλων γυναικών ανά την υφήλιο, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, οι οποίες δίνουν έναν αγώνα για την οδική ασφάλεια και πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα θανατηφόρα στους δρόμους, τους τραυματισμούς και όλα αυτά τα οποία προκαλούν έναν πόνο, μία τραγωδία, την οποία βιώνουν οι οικογένειες όχι το κοντινό διάστημα της απώλειας αλλά την κουβαλάνε μαζί τους σε όλη τους τη ζωή».

«Η αναγνώριση αυτή είναι η επιβράβευση-αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο-για όλα αυτά τα οποία προσπαθούμε ως ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πίεση προς τους φορείς, προκειμένου να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα τα οποία εξασφαλίζουν μία διαδικασία ασφαλούς μετακίνησης γιατί τελευταία ακούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαίωμα δεν είναι να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στον δρόμο;».

 Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι έχουν περάσει δεκαεννέα χρόνια και δεκαεπτά χρόνια απ’ όταν συστάθηκε η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου. Με τη σύστασή της, είχε την ευχέρεια να γνωρίσει, να αποκτήσει γνώσεις από την παγκόσμια κοινότητα, συνεργαζόμενη με άλλους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς φορείς για να μάθει το τι ισχύει και πως λειτουργούν εκεί τα Κράτη και οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, τα τροχαία ατυχήματα το 2020 μειώθηκαν κατά 16%, κάτι όμως που δεν έχει να κάνει με το ότι άλλαξε η συμπεριφορά μας αλλά οι λόγοι ήταν το lockdown και η μείωση της κίνησης στους δρόμους. Παρά το γεγονός ότι έχουμε καλυτερεύσει τα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό αληθεύει, πη Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών στους δρόμους, τόνισε η κα Καρύδη.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ότι, χθες, επρόκειτο να συζητηθεί στην επιτροπή εμπορίου το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχέση με τον σχεδιασμό ανάπτυξης κινητικότητας και με τη χρήση των σκούτερ και όλων αυτών που μπαίνουν στη διαδικασία της ηλεκτροκίνησης. Οι ίδιοι, ως φορέας αλλά και ως μέλος Οργανισμών στην Ευρώπη και παγκόσμια και με τη διακήρυξη της Στοκχόλμης που υπέγραψαν ως ευρωπαϊκή ομοσπονδία θυμάτων, είναι υπέρ της ασφαλούς μετακίνησης και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος αφού γνωρίζουμε όλοι ότι η μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων το επιβαρύνει. Όμως, όταν τέθηκε σε διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έστειλαν τις παρατηρήσεις τους που έγκεινται στο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατοχυρώσει την κυκλοφορεί των σκούτερ, αλλά έχουν άλλες υποδομές, έχουν κατακτήσει το κομμάτι της παιδείας των χρηστών, είτε είναι πεζή είτε οδηγοί αλλά εμείς έχουμε πολλά κενά σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό και επιπλέον δεν έχουμε τις υποδομές, επεσήμανε η ίδια.

Όπως εξήγησε, δεν μπορείς να δίνεις στην κυκλοφορία το ηλεκτρικό σκούτερ με μία ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα, γνωρίζοντας όλοι ότι αυτή είναι η ταχύτητα στο κέντρο της πόλης που εκεί συμβαίνουν και τα περισσότερα θανατηφόρα. Επίσης, λέει ότι ο δωδεκάχρονος που θα χρησιμοποιεί το σκούτερ πρέπει να φέρει έγγραφο ταυτοπροσωπίας αλλά από που θα το πάρει από τη στιγμή που δεν έχει ταυτότητα. Ακόμη, έχουν καταγραφεί σε έρευνα προβλήματα και είχαν προτείνει να εφαρμοστεί πιλοτικά πρώτα για να δουν τις ελλείψεις γιατί σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους.

Και κλείνοντας, δήλωσε η κα Καρύδη: «Εγώ, όσο θα μπορώ θα μιλώ μαζί με τους συνεργάτες μου, μαζί με τα μέλη του Δ.Σ., με τους εθελοντές, για να αλλάξουμε συμπεριφορές που έχουν σχέση με το πως συμπεριφερόμαστε γενικότερα στους δρόμους. Αυτός είναι ο στόχος μας». Η παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας επιβάλλει ως στόχο την καθιέρωση των 30 χλμ. στις πόλεις, κάτι που έχουν εφαρμόσει οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στη χώρα μας. Και κατέληξε λέγοντας:

«Ο Θεός να μας δώσει φώτιση να καταλάβουμε ότι είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς: πέντε λεπτά πριν να μιλάς με τον άνθρωπό σου και μετά να μην είναι ο άνθρωπός σου κοντά ή να είναι για όλη σου τη ζωή ανάπηρος. Ας το καταλάβουνε».

 

 Αναδημοσίευση

 www.rodiaki.gr/



 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: