Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















31 Οκτ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030

 

28 Οκτωβρίου 2021: εγκαινιάστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ  το Παγκόσμιο Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στους δρόμους, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν και σε περίπου 50 εκατομμύρια τραυματισμούς κάθε χρόνο – καθιστώντας τον κορυφαίο δολοφόνο παιδιών και νέων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω 13 εκατομμύρια θανάτους και 500 εκατομμύρια τραυματισμούς κατά την επόμενη δεκαετία. Τα τροχαία δυστυχήματα παραμένουν μια κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, παρόλο που κάθε ένας από αυτούς τους θανάτους και τους τραυματισμούς μπορεί να προληφθεί.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος και την ανάγκη δράσης, οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο διακήρυξαν ομόφωνα – μέσω του Ψηφίσματος 74/299 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών – τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030 με ρητό στόχο τη μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία κατά τουλάχιστον 50% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η F.E.V.R (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων ) της οποίας ενεργό μέλος είναι η

ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από το 2005 εκπροσωπώντας την Ελλάδα, υποστηρίζει σθεναρά το Παγκόσμιο Σχέδιο πιστεύοντας ότι όλοι οι οργανισμοί-μέλη μπορούν να κάνουν διαφορά, προσφέροντας την ασύγκριτη υποστήριξή τους για την επίτευξη του συνολικού σχεδίου.

Η F.E.V.R(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων ) μαζί με όλες τις ενώσεις θυμάτων τροχαίων υψώνουμε  τη φωνή μας προς τους θεσμούς, για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, να ξανασκεφτούν και να επανασχεδιάσουν ολόκληρη την έννοια της κυκλοφορίας προς την επίτευξη του στόχου.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.  Στόχος του είναι να εμπνεύσει χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων και των εταίρων, να ενεργήσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τη γνώση που αποκτήθηκαν από την τελευταία Δεκαετία Δράσης και να αλλάξουν πορεία. Το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια καθορίζει τα πρακτικά και  τεκμηριωμένα βήματα που μπορούν να λάβουν όλες οι χώρες και οι κοινότητες για να σώσουν ζωές».

Οι στόχοι δεν περιορίζονται μόνο στα ακόλουθα στοιχεία:

• Μείωση ταχύτητας: π.χ. καθιέρωση ορίων των 30 km/h,  όπου συνυπάρχουν οχήματα και πεζοί.

• Υιοθέτηση ασφαλέστερων υποδομών: οι οδικές υποδομές πρέπει να εγγυώνται υψηλό επίπεδο ασφάλειας

• Συμμετοχή των θεσμών: πρέπει να υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι πόροι, πολιτικοί και οικονομικοί

• Εφαρμογή βιώσιμης κινητικότητας: μετάβαση από ιδιωτικό αυτοκίνητο σε σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι οργανώσεις θυμάτων τροχαίων είναι απαραίτητες για την εκστρατεία και τη μετάδοση αυτών των  μηνυμάτων. Ας μας ακούσουν για την επίτευξη του στόχου. «ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΟΙ»  στους δρόμους.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο περιγράφει συνιστώμενες ενέργειες που προέρχονται από αποδεδειγμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, καθώς και βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη  του θανάτου και του τραυματισμού  οδικής κυκλοφορίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως προσχέδιο για να ενημερώσει και να εμπνεύσει εθνικά και τοπικά σχέδια που είναι προσαρμοσμένα στα τοπικά πλαίσια, τους διαθέσιμους πόρους και τις δυνατότητες.  Το Παγκόσμιο Σχέδιο δεν απευθύνεται μόνο σε ανώτερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που μπορούν να επηρεάσουν την οδική ασφάλεια, όπως η κοινωνία των πολιτών, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο ιδιωτικός τομέας και οι ηγέτες της κοινότητας και της νεολαίας.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: